Turizm Sektörünün Dünü, Bugünü, Geleceği ETİK Panelinde Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Turizm Sektörünün Dünü, Bugünü, Geleceği ETİK Panelinde Konuşuldu

Turizm Sektörünün Dünü, Bugünü, Geleceği ETİK Panelinde Konuşuldu

ETİK tarafından, "2013 Türkiye Turizmi Değerlendirmesi ve Beklentileri Turizm Zirvesi" konulu bir panel düzenlendi.

06.12.2013 15:09

Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansı kapsamında Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) tarafından, "2013 Türkiye Turizmi Değerlendirmesi ve Beklentileri Turizm Zirvesi" konulu bir panel düzenlendi.

Türk turizm sektöründeki yenilikler ve gelişmelerin ele alındığı panele konuşmacı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtımlar Genel Müdürü İrfan Önal, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Meetting Point IQ Yönetim Kurulu Başkanı Yadel Oskan, Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Mediasa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı, Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ve Diana Travel Genel Müdürü Burak Tonbul katıldı.

İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da konuk olarak yer aldığı panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye'nin en büyük turizm fuarlarından biri olarak nitelendirdiği Travel Turkey İzmir'in önemine vurgu yaptı.

ETİK öncülüğünde düzenlenen panele katılanlara teşekkür eden İşler, "Bu panel, sektörümüz için yaşamsal önem taşıyan soruların yanıtlarını birlikte aramak, çözüm önerileri geliştirmek, düşüncelerimizi paylaşarak sektörümüz için gereken önlemleri almak amacıyla, son derece önemli isimlerin konuşmacı olarak yer alacağı bir konferans olma niteliği taşıyor. Her geçen yıl daha da büyüyen, daha geniş kitlelere ulaşan Travel Turkey İzmir kapsamında ETİK olarak turizmin değerlendirilmesinin yapılacağı bu paneli düzenlemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Panelimize katılan çok değerli turizm kanaat önderlerinin görüşleriyle birlikte İzmir turizminin rakamlarını arttırmanın yollarını aramaya çalışacağız" diye konuştu.

SEKTÖR-DEVLET İŞ BİRLİĞİ ARTMALI

İzmir'de turizmin hareketlilik yaşadığını söyleyen İşler, devletin Ege'de turizme daha çok katkı koyması gerektiğini ifade etti. İşler, "İzmir'de turizm canlanıyor, alevleniyor. Umarım bu alev yerel yönetimlerden tutun da devletin üst kademelerine kadar yayılır ve sektör-devlet işbirliği ile Ege'de turizm büyük bir sıçrama gösterir" dedi.
İşler'in konuşmasının ardından panelistler konuşmalarını gerçekleştirdi. İlk olarak Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, bakanlığın tanıtımla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sektörle sürekli görüş alışverişi içinde olduklarını belirten Önal, sektörü desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
OSMAN AYIK: 26 MİLYAR DOLARLIK ALIM YAPIYORUZ

TÜROFED Başkanı Osman Ayık konuşmasında, Türkiye'ye karşı turizm anlamında büyük bir sorumluluk taşıdıklarını ifade etti. 2012 gibi sıkıntılı bir yılı bile sorunsuz geçirdiklerini söyleyen Ayık, ciddi bir potansiyelin olduğunu ve bunun istatistikler üzerinde de gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Turizm sektörünün ekonomiye katkısını anlatan Ayık, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Biz 26 milyar dolarlık bir alım yapıyoruz. Türkiye'de toplam et tüketiminin yüzde 10'u otellerde tüketiliyor. Konaklama sektörünün bugünkü yatırım değeri 71 milyar dolardır. Turizm, yılda 26 milyar dolarlık bir satın alma yapıyor. Biz sivil bir hizmet yapıyoruz. Bizim kamu ve siyasi otoriteden bazı beklentilerimiz var. Bizim yeni dönem için, mutlaka siyasi otoritenin 2634 sayılı yasayı bu sektörü geleceğe taşıyacak şekilde revize etmesi gerekiyor. Bu yasada yapılan düzenlemelerde sonra buna bağlı yönetmeliklerin de elden geçmesi gerekiyor. Türkiye'de bizim birçok alanda çifte standartlarımız devam etmekte. Belediye belgeli ya da rezidans adı altında ortaya çıkan birçok tesis var. Biz sektör olarak kendi adımıza etik değerler oluşturmak istiyoruz. Bu çifte standartın ortadan kalkması gerekir. Bunun için birtakım düzenlemelere ihtiyaç vardı. Yapılacak düzenlemelerle bunun mutlaka yapılması gerekiyor. 2014 yılı da Türkiye için iyi geçecek. Biz ana blogumuzu çok iyi koruyoruz. Yeni geliştirmeye çalıştığımız pazarlarımız var. Yakın, orta ve uzak destinasyonlar olarak üçe bölüyoruz bu destinasyonları..Biz hedeflerimizi çok kısa bir sürede geliştirebiliriz."

MEDİSA Media Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı ise şunları söyledi;

Doğu Avrupa, Asya gibi pazarları kendimize daha hızlı çekmemiz gerekiyor. Hedef kitleye ve kitlenin taleplerine odaklanmamız gerekiyor. Her şey dahil sistemini iyi ayarlamamız gerekiyor. İkinci önemli nokta, erken rezervasyon. Bu konuda acentelerin üzerine önemli yükler düşüyor. İşin tanıtım ve bilinçlendirme ayağında firmaların yapabileceklerinin bir sınırı var. Bu işte devletin uzun vadeli planlama yapmaları gerekiyor. Biz hep gelirin artırılmasına odaklanıyoruz. Giderlerin yürütülmesi konusu da sürdürülebilirlik açısından çok önemli.

İnternetten turizm sektörünün daha fazla faydalanması gerekiyor. Ne kadar hizmeti bir ürün paketi haline getirirsek, ürün talebi o kadar artıyor. Turizm, insanlarla yüz yüze yapılan bir iş. Bence daha insan faktörü açısından atılacak çok adım var. Biz toplam bir turizm algısı propagandası yapıyoruz. Bu sebeple, pratik, işbirlikçi ve erişilebilir olmalıyız. Turist de bunu bekliyor. Bu durumun tüketiciye iyi anlatılması çok önemli. Sektörün önüne Türkiye klasigi koyabilirsek, bunu bir lokomotif gibi sektörü öne çekebileceğine inanıyorum.

Sunexpres Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, İzmir Travel Turkey Fuarı'ndaki panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"İzmir şu anda yeterli yatak kapasitesine sahip değil. Yetkililer bunun artırılması için bir şeyler yaparsa memnun oluruz. Herkes gider mersine, biz gideriz tersine söyleminden hareketle güzel uçuşlar düzenliyoruz. Hem İzmirli hem de Antalyalı olmaktan çok mutluyuz.İzmir'den 6 noktaya uçuyoruz. İzmir'den yurtdışına 26 noktaya uçuyoruz. İzmir'e havayoluyla gelen tüm turistlerin bir bölü üçünü biz taşıyoruz. İzmir'i bir hab merkezi yaptık. Önümüzdeki yıl, 2 uçak daha ekleyerek ilave tarifeli seferler gerçekleştireceğiz. Yurtiçinde de Konya seferini başlatacağız. 2013 yılından daha iyi bir sezon İzmir için bekliyoruz. Biz daha dış pazarlarda yoğunlaşıyoruz. Antalya'daki operasyonlarımız da devam edecek."

Panelin bir diğer konuşmacısı FTI Meeting Point Turkey Başkanı Yadel Oskan, Türk turizminin tarihsel süreciyle ilgili bilgiler verdi. Oskan şunları kaydetti;
"Bu ülkenin vatandaşını düşündüğünüzde 50 milyon çok önemli bir sayı değil. Biz çok daha fazla turist getirebiliriz ülkemize… Hedeflerimizi çok daha ileri bir yere koyabiliriz. Ben Türkiye açısından geleceğin çok iyi olduğunu görüyorum."

Moderatörlüğünü Ayçe Dikmen'in gerçekleştirdiği Türk turizmi değerlendirmesi ve beklentileri panelinin ardından, panele katılan konuşmacılar ETİK tarafından plaket ile onurlandırıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Turizm Sektörünün Dünü, Bugünü, Geleceği ETİK Panelinde Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement