"Türkiye Darbecileri Tasfiye Ediyor" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye Darbecileri Tasfiye Ediyor"

"Türkiye Darbecileri Tasfiye Ediyor"

Dış Basın Yaş Krizini Böyle Verdi

06.08.2010 12:15  Güncelleme: 00:11

Dış basında Yüksek Askeri Şura etkisinin yankısı devam ediyor. İran Haber Ajansı(İRNA) Türk hükümetinin, üçüncü dünya ülkeleri için örnek ülke modeline dönüşmek amacında olduğunu öne sürerek, "Hükümet karşıtı darbeci generalleri ordudan tasfiye ediyor" dedi.

İran Haber Ajansı, Yüksek Askeri Şura'dan çıkan kararları, "Recep Tayyip Erdoğan hükümeti ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından ordu içindeki darbecilerin tasfiyesi ve bu kişilerin terfisinin engellenmesi doğrultusunda bir harekettir" diye yorumlarken, çıkan kararlar sonucu hükümet ile ordu arasında gerginliğin gelecekte ortadan kalkacağını kaydetti.

-"GENELKURMAY, DARBE PLANLAMAKLA SUÇLANAN GENERALLERİN VE AMİRALLERİN TERFİSİNİ DURDURDU"-

Ajans, Yüksek Askeri Şura'da Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmaması üzerine, Türkiye'deki terör olaylarına dikkat çekerek durumu şöyle yorumladı:

"Ayrılıkçı Kürtlerin, kanlı eylemlerini artırdıkları ve terörist PKK'nın her gün birkaç şehirde yıkıcı operasyonlar gerçekleştirdiği bir ortamda, PKK ile kim mücadele edecek?"

Türkiye'nin, AKP'nin iktidar olduğu dönemde, İslam ülkeleriyle ve Afrika ile ilişkilerini geliştirdiğini belirten ajans, Türkiye'nin, Doğu ve Batı'nın güvenini kazanarak üçüncü dünya ülkeleri için cazibe merkezine dönüştüğünü belirtti

ASSOCIATED PRESS

Ak Parti, ordunun üst düzey pozisyonlara atanması için sunduğu isimleri reddederek ordunun en üst düzey iki pozisyonunun boş kalmasına neden oldu. Bu durum ordunun Türkiye üzerinde uzun süre geçerli olan gücünün azaldığına işaret etti.

Çarşamba günkü toplantı sonunda Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı için atanacak isimler belirlenemedi. Türk basını, Perşembe günü hiçbir kaynağa dayanmadan kara kuvvetleri komutanı olması beklenen General Iğsız'ın atamasının yapılmadığını duyurdu. Iğsız, hakkında resmi suçlama bulunmamasına rağmen hükümete karşı bir internet kampanyasında yer aldığı öne sürülüyor.

Başbakan'ın ordunun sunduğu adayları veto etmesi, başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere birçok adayın atamasını da etkiledi. Bu pozisyon için hükümet ve ordunun Başbuğ'nun emekliye ayrılacağı 30 Ağustos tarihine kadar karara varılması gerekiyor.

Iğsız, hükümeti ve destekçilerine karşı propaganda yürütecek internet sitelerinin kurulması emrini vermesinden şüpheleniliyor. Ancak ordu bu iddiayı reddediyor. Atamaları reddedilen diğer 11 subay ise hükümeti devirmeye yönelik planlanan darbe planına dâhil olmakla suçlanan 102 muvazzaf ve emekli subayın arasında yer alıyordu.

WALL STREET JOURNAL:

Türk hükümeti Çarşamba günü ordunun yeni komuta kademesi belirlemek için sunduğu teklifleri reddetti. Hükümetin Kara Kuvvetleri'nin başına geçecek adayı reddetmesi, Türkiye'deki generallerin gücünü kaybettiklerinin altını çizdi.

Dört gün süren Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 1960'dan bu yana dört askeri darbe düzenleyen laik ordu ile İslami eğilimli Ak Parti hükümeti arasında sert güç mücadelesi yaşandığı dönemde gerçekleştirildi. Hükümet, ordunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı için aday gösterdiği General Hasan Iğsız'ı kabul etmedi. Genelkurmay Başkanlığı, hükümetin Perşembe günkü onayı için yeni bir aday sunacağını açıkladı.

Ordu, General Hasan Iğsız'ın reddedilmesinin ardından Kara Kuvvetleri Komutanı General Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'nun yerine atanıp atanmayacağı kararının askıya alındığını belirtti.

Şu an Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı yürüten ve önde gelen bir laik olarak bilinen Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı için sırada bekliyor. Koşaner halen Başbuğ'un yerine atanma olasılığı en yüksek isim olarak görülüyor. Birinci Ordu Komutanı olan Iğsız ise teamüller gereği Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanacakken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün itirazıyla karşılaştı. Hükümet ve ordu sözcüleri ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Yüksek Askeri Şura hazırlıkları yapılırken, YAŞ'ın üyesi olan Iğsız adaylığının baltalanması için darbe planında yer aldı

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Türkiye Darbecileri Tasfiye Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement