Türkiye'de 3 Evlilikten 1'i Çocuk Yaşta Yapılıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 3 Evlilikten 1'i Çocuk Yaşta Yapılıyor

Türkiye\'de 3 Evlilikten 1\'i Çocuk Yaşta Yapılıyor

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç.Dr.Erhan Tunç, Türkiye'deki her 3 evlilikten birisinin 18 yaş altında gerçekleştiğini söyledi.

11.10.2013 17:13  Güncelleme: 11:17

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Erhan Tunç, Türkiye'deki her 3 evlilikten birisinin 18 yaş altında gerçekleştiğini söyledi. Tunç, yapılan araştırmalarda çocuk yaşta evlenen kızların yüzde 82'sinin okur yazar olmadığının belirlendiğini de ifade etti. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Sevilay Şahin ise Türkiye'de 181 bin 36 çocuk gelinin bulunduğunu ve geçen yıl 20 bin ailenin 16 yaşından küçük kız çocuklarını evlendirebilmek için mahkemelere başvurduğunu kaydetti.

'Dünya Kız Çocukları Günü' nedeniyle Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından; 'Çocuk Yaşta Evlendirilen Çocuklar ve Çocuk Hakları' konulu panel düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu'nda düzenlenen panele; Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor ve kız öğrenciler katıldı. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Sevilay Şahin'in moderatörlüğünü yaptığı programda; Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç Dr. Ahmet Cemal Ruhi, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç Dr. Erhan Tunç ve Çocuk Hakları Koordinatörü Çağla Uz tarafından panel verildi.

Panelde konuşan Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç Dr. Erhan Tunç, çocuk yaşta evliliklerin eğitim eksikliği ve çarpıtılmış dini inançlardan kaynaklandığını yapılan araştırmaların ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiye'de 3 evlilikten birinin çocuk yaşta yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Erhan Tunç, Bizim ülkemizde erken yaşta yapılan evlilikler incelendiğinde resmi kayıtlara geçmeyenleri söylüyorum; birçok araştırmanın ortaya koyduğu bulgulara göre, kültürün, yine çarpıtılmış bazı dini inançların etkisinde kaldığımızı gösteriyor. Bu boyutuyla da tabi din adamlarının belki Diyanet İşleri'ni, köylerde mahallelerde imamları bu anlamda bazı kurumları da işin içerisine çekmeyi gerekli kılıyor. Bu konuyla ilgili resmi kayıtlar çok fazla olmadığı biliniyor. Hepinizin bildiği üzere, resmi bir evlilik 18 yaş ve üzeri olduğunda kabul görüyor. Onun altındaki yaşlarda yapılan evlilikler resmi kayıtlara geçmiyor. Böyle olunca da ortaya atılan istatistikler gerçeği yansıtmıyor. Her 3 kişiden bir 18 yaş altında bir evlilikle karşı karşıya dedi.

ÇOCUK GELİNLERİN YÜZDE 82'Sİ OKUR YAZAR DEĞİL

Erhan Tunç, kısa süre önce Şanlıurfa merkezli olarak yapılan bir araştırmada, Türkiye'de erken yaşta evlendirilen kızların yüzde 82'sinin okur yazar olmadığının ortaya çıktığını anlatarak şöyle konuştu Merkezi Şanlıurfa olan daha sonra araştırmanın farklı illerde yapılması gerektiği düşüncesiyle Diyarbakır, Batman gibi doğu; İzmir, Muğla, Manisa gibi batıdaki bazı illerinde araştırmaya dahil edildi. Bu araştırmada 16 yaş ve altındaki evliliklerin oranı yüzde 40 civarında görünüyor. Şanlıurfa merkezde yapılan yeni bir araştırmada ise bu oranın yüzde 60'lara vardığı gözleniyor. İzmir için baktığımızda 16 yaş altında evlendirilen kız çocukların oranı yüzde 17. Türkiye'de ise bu genellemenin ortalaması alındığında her 3 evlilikten birinin; yani yüzde 37'lik evlilik oranın çocuk yaşta yapıldığı tespit ediliyor. Diyarbakır'da bu oran yine yüzde 17'lerde. 18 yaş altında erkeklerin evlenme oranı yüzde 24 olarak çıkmış. Genel olarak baktığımızda erken yaşta evliliklerde okur yazar oranı yüzde 18 civarında. Yani çocuk yaşta evlenenlerin yüzde 82'si okur yazar bile değil. Dolayısıyla bu konuyu eğitim açısından da değerlendirmek gerekiyor.

20 BİN AİLE ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Sevilay Şahin ise İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, geçen yıl 20 bin ailenin 16 yaşından küçük kız çocuğunu evlendirmek için mahkemelere dava açtığını söyledi. Türkiye'de her 3 kadından birinin 18 yaşın altında evlendirildiğini belirten Şahin, Son 3 yılda 18 yaşın altında evlenen kızların sayısı 134 bin 629, 18 yaşını doldurmadan evlenen erkeklerin sayısı 5 bin civarında. Yani çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısı erkeklerin 20 katı. Bu korkunç ve kanayan yaramız diye düşünüyorum. Yeni bir araştırma verilerine göre, Türkiye genelinde hala 181 bin 36 çocuk gelin var. Geçen yıl Türkiye'de 20 bin aile, 16 yaşından küçük kız çocuklarını evlendirmek için mahkemeye dava açmış diye konuştu.

Panel sonunda Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, panelistlere çiçek hediye verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 3 Evlilikten 1'i Çocuk Yaşta Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement