Siyasetin Ateşi Ekonomiyi Yaktı - Son Dakika
Ekonomi

Siyasetin Ateşi Ekonomiyi Yaktı

Ekonomi yönetimiyle ilgili iddiaların yalanlanması, TCMB Başkanı Başçı'nın 'Görevimin başındayız' açıklamaları, piyasaların ateşini söndüremedi. Dolar 2.52'yi geçerek rekor kırdı, BIST yüzde 2 düştü.

28.02.2015 08:10  Güncelleme: 08:18

Türkiye'de son 1 haftadır piyasaların alevi sönmüyor, adeta başları döndürüyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının Başbakanlık tarafından yalanlanması, endişeleri kısmen azaltsa da piyasaları yatıştıramadı. Dün ikinci kez Merkez Bankası Sözcüsü'nün 'İstifa yok' demeci ve check-up yaptırdıktan 1 gün sonra yeniden işbaşı yapan Erdem Başçı'nın "Görevimizin başındayız, kamu görevi verildiği sürece en iyi şekilde yapılır" açıklamaları yangını söndüremedi.

'DAHA YUKARI ÇIKABİLİR'

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına tahminlerden erken başlayabileceğini gösteren ABD verisi ve TCMB ile ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerle rekorunu yeniledi. Cuma gününe 2.50'nin üzerinde başlayan dolar/TL, 2.5275'yi görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Böylece yılbaşından bu yana dolardaki artış 20 kuruşa yaklaştı. Gerilimden nasibini alan Borsa Istanbul da yüzde 2.06 gerileyerek, günü 84.147 puandan kapattı. Faiz yüzde 9 seviyesine dayandı.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Dış ve iç kaynaklı risklerden ötürü dolar/TL'de daha yukarılar ne yazık ki ihtimal dahilinde bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

GÖREV VERİLDİĞİ SÜRECE BURADAYIZ

Banka Meclisi toplantısı olmasına karşın Perşembe günü makamına gitmeyen, sağlık kontrolü geçiren Erdem Başçı, istifa iddialarıyla ilgili olarak, "Görevimizin başındayız, kamu görevi verildiği sürece en iyi şekilde yapılır. Sağlığımız elverdiği şekilde bu görevin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.

DOLARA 'GÜNLÜK' MÜDAHALE GELDİ

Merkez Bankası'ndan dolara karşı yeni hamle geldi. Merkez Bankası döviz satım ihale tutarını günlük olarak belirleme kararı aldı. Banka aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarını yüzde 50 fazlasına kadar artırabileceğini duyurdu. Bu hamleyle kur yönünü 2.5275 düzeyinden ancak 2.5136 seviyesine kadar çevirebildi.

ERDOGAN VATAN HAİNİ İLAN ETTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'na yönelik sert eleştirilerini sürdürdü. Valiler Buluşması dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verdiği yemekte konuşan Erdoğan, 'Süleyman Şah' türbesinin nakli üzerinden yapılan 'Vatan toprağını sattınız eleştirilerine yanıt verirken, vatanı satmanın yüksek faizle olacağını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Vatanı satmak nasıl olur biliyor musunuz? Vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur." Erdoğan, vatana hizmetin enflasyonu ve faizi düşürerek lobilere aktarılan kaynağı ülkeye hizmet için yatırıma dönüştürmek olduğunu söyledi.

"KORKAK DAVRANDIK YÜZDE 6'YA İNMELİ"

Merkez Bankası'nın son faiz kararını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Faiz indiriminde o kadar korkak davrandık, o kadar gereksiz şekilde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına sebep olduk ki geç kaldık. Politika faizi için yüzde 6'lar seviyesi makul" dedi. Merkez Bankası Kanunu'nda değişiklik öngörüp öngörmediklerinin sorulması üzerine Zeybekci, "Bu sorumlulukların Merkez Bankası'na verilmesi tartışılmalı" sözleriyle yanıtladı. (Kaynak:Vatan)

Siyasetin Ateşi Ekonomiyi Yaktı
Kaynak: Haberler.Com

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • Murat: Olan hep millete olur. Geçmiş te de şimdi de gelecekte de... 39 0 Yanıtla
  • Asena : Bu adamın ekonomiyle ne alacagi var zaten caliyor ve çaldırıyor. C baskanimi malliye bakanimi bu ne ya 29 0 Yanıtla
  • Wer: Dolar tl çarpışması sonucu tl hayatını kaybetmiş hepimizin başı Şağ olsun. . . . . . . 28 1 Yanıtla
  • 1212: Erdoğandan önce durumun ne halde olduğunu unotmayın yazık 0 27 Yanıtla
  • özkan: SN Cumhurbaşkanı konuştukça dolar çıkıyor faiz çıkıyor peki faiz lobisi kim oluyor?dolar lobisi kim oluyor?Kmin çok doları varsa bir düşünün? 21 1 Yanıtla
  • Er: Tl değer kaybediyor fakirleştik. . . . . . . . . . . . . . . . . . . üçretler eridi. . . . . . yandık. . . . . . . . . 19 1 Yanıtla
  • Ert: Dolar tl yi silindir gibi ezip gidiyor. . . . . . . . . . . . . . . 20 0 Yanıtla
  • saban: Cumhur başkanı heryerekarışıyor yeniden seçim yapalım erdoğan gitsin gitmese tekrar seçim yapalım oyun 3dyapmayan 14 2 Yanıtla
  • Alperen: Yakında faizler gecelik yüzde yedibinbeyüze vurmazsa şaşarım gidişat iyi değil 14 0 Yanıtla
  • Murat: Olan hep millete olur. Geçmiş te de şimdi de gelecekte de... 12 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement