Cumhurbaşkanı'na Hakarete Tahliye - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı'na Hakarete Tahliye

Cumhurbaşkanı\'na Hakarete Tahliye

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, şimdiye kadar kendisine hakaret edenlere açtığı davaları bir defaya mahsus olmak üzere geri çektiğini ve bu kişileri affettiğini söylemesinin ardından, İzmir'de bir ay önce tutuklanan işadamı 53 yaşındaki Efgan B., tahliye edildi.

18.08.2016 14:52

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, şimdiye kadar kendisine hakaret edenlere açtığı davaları bir defaya mahsus olmak üzere geri çektiğini ve bu kişileri affettiğini söylemesinin ardından, İzmir'de bir ay önce tutuklanan işadamı 53 yaşındaki Efgan B., tahliye edildi.

İzmirli Efgan B., darbe girişimi sonrası, sosyal paylaşım sitesinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren video ve gazete kupürlerini paylaştığı iddiasıyla polis tarafından gözaltına alındı. Poliste işlemlerin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen Efgan B., Cumhuriyet Savcısı Nurettin Ulutaş'a ifade verdikten sonra tutuklanma istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi. İzmir 6'ncı Sulh Ceza Hakimi, Efgan B.'yi tutukladı.

Efgan B.'nin avukatı Cumhur Bambul, 3 ve 5 Ağustos'ta iki kez, tutuklama kararı veren 6'ncı Sulh Ceza Hakimliği'ne dilekçeyle başvurup, Cumhurbaşkanı'nın basında çıkan, kendisine hakaret edenleri bir defaya mahsus affettiğini belirten haberleri de delil olarak sunup, tahliye talep etti. Hakimlik iki kez talebi reddetti. Avukat Bambul, bu kez 16 Ağustos'ta İzmir 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne aynı şekilde dilekçe ile başvurup, bir kez daha talepte bulundu.

Dilekçeyi inceleyen 4'üncü Sulh Ceza Hakimi Edibe Funda Yılmaz, soruşturma dosyası incelendiğinde, delillerin şüpheli yönünden toplanmış olduğunu, delileri yok etme, karartma ve değiştirme şüphesinin bulunmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapılan hakarette dair açılmış dava taleplerini geri çekeceğini de yayın yoluyla beyan ettiğini vurgulayıp, Efgan B.'nin tutuklu kaldığı süreyi de gözönüne alarak tahliyesine karar verdi. Hakim Yılmaz ayrıca, Efgan B.'ye yurt dışı ve İzmir il dışına çıkış yasağı koyup, adli kontrol tetbirleri uygulanmasına karar verdi.

Efgan B.'nin avukatı Cumhur Bambul, İzmir'de, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan tutuklanıp, bu kapsamda tahliye edilen ilk kişinin müvekkili olduğunu söyledi.

2015'TE 4 BİN 497 KİŞİYE DAVA AÇILDI

Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan devam eden davalar ile soruşturmalarda ise durum farklı olacak. 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi öngören Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu 5237 sayılı TCK'nın 299'uncu maddesinde düzenleniyor. Bu madde uyarınca dava açılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izni gerekiyor. Savcılıklar, Adalet Bakanı'ndan izin isteyebileceği gibi Cumhurbaşkanı'nın, "affediyorum" açıklaması uyarınca soruşturmalardaki şüphelilerin beyanlarını ifade hürriyeti ve sert eleştiri mahiyetinde kabul ederek, takipsizlik kararı verebilecek. İzin istenen durumlarda ise son sözü Adalet Bakanı söyleyecek. Bakan izin vermezse, bu soruşturmalar da kapanacak. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2015'te TCK'nın 299. maddesi uyarınca Türkiye genelinde 4 bin 497 kişiye dava açıldı. Açılan bu davalar şikayete bağlı olmadığı için devam edecek. Ancak mahkemeler, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını şüpheliler lehine değerlendirerek, ifade ve eleştiri özgürlüğü kapsamında beraat veya hükmün açıklanmasını geri bırakma gibi kararlar verebilecek.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı'na Hakarete Tahliye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement