Duble Yollar Patladı, Onarım Parası İkiye Katlandı - Son Dakika
Ekonomi

Duble Yollar Patladı, Onarım Parası İkiye Katlandı

Duble Yollar Patladı, Onarım Parası İkiye Katlandı

Maliye Bakanlığına göre 2008'de yol bakım onarımına 665 milyon lira harcanırken 2014'te 1 milyar 611 milyon liraya yükseldi. Nedeni ise dayanıksız asfalt kullanımı.

14.09.2015 10:33  Güncelleme: 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2012 yılına kadar yapımı hızla süren duble yollarda son dönemlerde adeta hüsran yaşanıyor. AKP hükümetinin 4 yıl önce 2015 için belirlediği otoyol dahil duble yolların uzunluğunun 26 bin kilometreye çıkarılma hedefinde büyük sapma yaşandı. Bu yıl itibarıyla duble yolların uzunluğu 23 bin 716 kilometrede kaldı. Böylelikle 2023'te 37 bin kilometre duble yol hayali de suya düştü.

3 YIL ÖMÜRLÜ ASFALT

Yeni yol yapımı hızla azalırken iki üç yıl ömürlü asfaltla yapılan mevcut duble yolların bakım onarımı için yapılan harcamalarda ise büyük artış yaşanıyor. Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı bütçe verilerine göre 2008'de yol bakım onarımına 665 milyon lira harcanırken 2014'e gelindiğinde bu rakam iki kattan fazla artarak 1 milyar 611 milyon liraya yükseldi.

DUBLE YOLUN ONARİM BEDELİ 4 KAT DAHA FAZLA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan, geçen kasım ayında TBMM bütçe görüşmelerindeki sunumunda son 12 yılda yapılan duble yolların yüzde 78'inde 2-3 yıl dayanan sathi kaplama adı verilen asfalttan kullanıldığını itiraf etmişti. Yapıldıktan üç yıl sonra bozulan sathi asfaltın onarım bedeli ise normal asfalta göre 4 kat daha fazla.

AK PARTİNİN YAPTIĞI YOLLAR

AK Parti hükümete gelmeden önce Türkiye'de 1.714 kilometresi paralı yol olarak bilinen otoyol olmak üzere toplam 6 bin 101 kilometre duble yol bulunuyordu. AK Parti hükümete ilk geldiği yıllarda acil eylem planı kapsamında 15 bin kilometrelik yeni duble yol hedefi koydu. Bu hedefe 2012 yılı sonunda ulaşıldı. Buna göre 2003-2012 yıllarını kapsayan 10 yılda 15 bin 274 kilometre duble yol yapıldı. AK Parti, 2011 seçimlerinden sonra açıkladığı 61. hükümet programında 2015 yılında bölünmüş yol uzunluğunun 26 bin kilometreye çıkarılması hedefi de yer aldı. 2023'te ise bölünmüş yolların 37 bin kilometreye ulaşması hedefi konuldu.

BÜYÜK SAPMA VAR

Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı veriler söz konusu hedeflerden büyük sapma olduğunu ortaya koydu. Buna göre 2010 yılında 2 bin 228 kilometreyle zirveye çıkan duble yol yapımı 2011'den itibaren hızla geriledi. 2013'te 8 kilometresi otoyol, 798 kilometre duble yol yapıldı. 2014'te bölünmüş yol yapım hedefi olarak 750 kilometre olarak konulmuştu.

AK PARTİ HEDEFİN GERİSİNDE KALDI

Ancak bu rakam 38 kilometresi otoyol olmak üzere 665 kilometre olarak gerçekleşti. 2015'e girildiğinde 2 bin 282 kilometresi otoyol olmak üzere 23 bin 716 kilometre olarak gerçekleşen toplam duble yol uzunluğu AK Parti hükümetinin hedefinin 2 bin 284 kilometre gerisinde kaldı. Gerçekleşen rakamlar hükümetin 2023 için belirlediği 37 bin kilometre duble yol hedefine ulaşılmasını da imkansız hale getirdi. Çünkü bu rakama ulaşmak için her yıl 1750 kilometre duble yol yapılması gerekiyor. Oysa Karayolları Genel Müdürlüğü, 2015'te 1000 kilometre duble yol yapmayı hedefliyor. Her yıl 1000 kilometre yol yapılsa bile 2023'te gelindiğinde duble yolların uzunluğu 32 bin kilometreyi bile bulmayacak.

2-3 YIL DAYANIKLI ASFALT KULLANILDI

Öte yandan Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Karayolları'nın yolların bakım ve onarımı için bütçeden yaptığı harcama geçmiş yıllara göre hızla arttı. 2008'de 665 milyon lira olan yol bakım onarım giderleri 2009'da 882 milyon liraya ulaştı. 2010'da 1 milyar 327 milyon yükselen onarım harcamaları 2011'de 1 milyar 570 milyon, 2012'de 1 milyar 612 milyon, 2013'te ise 1 milyar 587 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yıl ise yolların bakım onarımı için bütçeden 1 milyar 611 milyon lira harcandı.

BAKAN İTİRAF ETTİ: KALİTESİZ ASFALT KULLANILDI

Ulaştırma eski Bakanı Lütfi Elvan geçen kasım ayında TBMM'de yaptığı bütçe konuşmasında duble yolların yüzde 78'inin iki-üç yıl ömürlü sathi kaplama adı verilen asfalttan yapıldığını açıklamıştı. Sathi kaplama asfaltın maksimum 2-3 yıl dayandığını ve tekrar yapılmak zorunda kalındığını söyleyen Elvan, bundan sonra Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) denilen maliyeti yüksek uzun ömürlü asfalta ağırlık verileceğini belirtmişti.

HESAP ORTADA

Asfalt uzmanı inşaat mühendisi Erol Dikicioğlu'nun yaptığı araştırmaya göre Bakan'ın da kalitesiz dediği sathi kaplama yollarda 20 yılda ortalama 7 kez astarsız, 3 kez de astarlı olarak 10 kez yeniden onarım yapılıyor. BSK'da ise ortalama 14 yılda bir onarım yapılıyor.


Son Dakika Ekonomi Duble Yollar Patladı, Onarım Parası İkiye Katlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (71)

  • aliiiii: bu yollara bile laf ettiniz. önceden yolların durumu belliydi. haberin kaynağına bak. saldırın bakalım, saldırın. % 45 alacak adamlar 4 55 Yanıtla
  • kerim: her yazilanlara inanmayin. gorduklerinize inanin.akp den baskasi turkiye icin husrandir. 2 41 Yanıtla
  • ofli: KOYUNLAR YOLLAR 10 KAT ARTTI BAKIM MASRAFI İKİYE KATLADI BU KADAR BASİT ŞEYİ DÜŞÜNEMİYORMUSUNUZ??? 34 6 Yanıtla simitci: Mal 1 7
  • A: Ovundugunu tek sey vardi. O da dandik cikti rezil oldunuz. Sayin muhalefet partileri, secim mitinglerinde lutfen bu rezilligi defalarca gundeme getirin. 36 1 Yanıtla
  • panteist: yol ve yolsuzluğa devam. 34 0 Yanıtla
  • TÜRK: YOL YAPTI DİYE SEVİNEN MALLARA DUYURULUR 29 5 Yanıtla yazik: Mal sensin. 10 14
  • E.t: Eskiden buda yoktu namkor olmamak lazim 14 19 Yanıtla
  • adiyaman: Akp muteahhitleri ver komisyonu malzemeden cal kalitesiz yap. 31 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement