Hdp Eş Genel Başkanı Kürkcü Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp Eş Genel Başkanı Kürkcü Açıklaması

"KCK tutuklularının, cezaevlerinde rehin olarak tutulması uygulamasına son verilmelidir"

19.03.2014 13:35

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkcü, "KCK tutuklularının, cezaevlerinde rehin olarak tutulması uygulamasına son verilmelidir" diye konuştu.

Kürkcü, HDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Meclis'te düzenlediği basını toplantısında, yasalar gereği bütün mahkemelerin 5 yıldan daha uzun hüküm kurmadan hiçbir tutukluyu cezaevinde tutamayacağını söyledi.

Buna istinaden Ergenekon davası sanıkları ile başka tahliyelerin de olduğunu ifade eden Kürkcü, bunları arasında adam öldürme, darbe girişim gibi ağır suçlamaların bulunduğunu kaydetti. Buna rağmen yasala göre diyecek bir şeyin olmadığını belirten Kürkcü, "Ancak KCK davasından yargılananlar, 5 yılı aşkın zamandan beri cezaevinde oldukları halde tahliye başvuruları 'siz de dağa çıkma eğilimi görüyoruz' diyerek reddedildi. Yargıçların böyle bir değer yapmaya hakları yok" dedi.

Bu yargılamaların tutuksuz da yapılabileceğini belirten Kürkcü, "Keyfi ve öznel gerekçelerle tutuklu yargılamalar devam etti, ediyor" ifadesini kullandı.

Bu durumun çözüm ve barış süreci için "çok tehlikeli bir adım" olduğunu ifade eden Kürkcü, "Mahkemeler, hala bütün değişiklere rağmen esasen bir düşman ceza hukuku mantığı içerisinde karar veriyorlar; asla barış, uzlaşma, müzakere amaçlarına hizmet edecek şekilde yorum getirmiyorlar; kendilerine yorum alanı bırakılmamış konularda yorum alanına girerek barış ve kardeşlik aleyhine çalışmaya devam ediyorlar" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın elindeki yetkileri kullanarak, bu kararlarla ilgili, hukuki, adli, yasal bütün işlemleri yapmasını isteyen Kürkcü, "Siyasi denge barış aleyhine bozuluyor. KCK tutuklularının, ceza alsalar bile yatacakları kadar yatmış oldukları halde, cezaevlerinde rehin olarak tutulması uygulamasına son verilmelidir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp Eş Genel Başkanı Kürkcü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement