HDP'nin Batman Mitinginde Açılan Pankarta Tepki Yağıyor - Son Dakika
Güncel

HDP'nin Batman Mitinginde Açılan Pankarta Tepki Yağıyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Batman mitinginde açılan "Barajı aşamazsak, benim meskenim dağlardır dağlar" pankartı bölge halkının tepkisine neden oldu.

03.06.2015 14:34  Güncelleme: 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'nin Batman mitinginde, "Barajı aşarsak, bizler bulutuz, güneşiz, yağmuruz, barajı aşamazsak, benim meskenim dağlardır dağlar" yazılı pankart açılması Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tepkilere neden oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, dün Turgut Özal Bulvarı'nda partisince düzenlenen mitingdeki konuşması sırasında açılan pankart nedeniyle, bölgedeki bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Çözüm Süreci'nde tehdit içeren ifadelerin yer aldığı gerekçesiyle eleştirilerde bulundu.

"HDP ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEYİ HİÇ İHMAL ETMEDİ"

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, AA muhabirine, seçim süreci boyunca HDP'nin yapıcı, uzlaşıcı, Türkiyeli olma yolunda bir tavır sergileyeceğine dair bir umut içerisinde olduklarını, batıya açılmasının, batıda aday göstermesinin güzel olacağı düşüncesini taşıdıklarını anlattı.

Akgül, "Bu Türkiyelileşmenin, normalleşmenin bir işaretiydi. Ama HDP seçim süreci boyunca aba altından sopa göstermeyi hiç ihmal etmedi. 'Ya barajı bize aştırırsınız ya da biz olaylar çıkarırız' anlamında işaretler vermeye hep devam etti. Bu, 6-7 Ekim olaylarını yaşamış bölge halkı, esnafı, turizmcisi için bölgede bir tedirginlik oluşturdu." diye konuştu.

"BU PANKART İŞİN VAHAMETİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR"

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir de "Bu tür tehdit içeren afişler, insanların bilinçaltındaki amaçlarını ortaya çıkartmaktadır. İnsanları dağlara davet edenler hiçbir zaman halkın gönlünde taht kuramazlar." dedi.

Özdemir, herkesin sağduyulu bir şekilde çözüm odaklı ve kimseyi tehdit etmeden, baskı unsuru kullanmadan bir seçim kampanyası yürütmesi gerektiğini ifade ederek, açılan pankartla seçmenin veya kamuoyunun dağ ile tehdit edilmesinin doğru olmadığını savundu.

Ziver Özdemir, şöyle dedi: "Bu pankart, halkın üzerinde kullanılan baskı argümanlarından biridir. Seçim eğer savaşa yönelik bir propagandaya dönüştürülüyorsa çok tehlikeli bir süreç olur. Onun için bütün siyasi partilerin bu konuda sağduyulu şekilde davranarak, kendi tabanlarına bunu izah etmesi gerekiyor. Çünkü siyasi aktörlerin temel amacı memlekete ve halka hizmet etmek ise barışçıl bir seçim kampanyası yürütmeleri gerekiyor. Batman mitinginde açılan bu pankart, afiş işin vahametini ortaya koymaktadır."

"BU PANKART ÇÖZÜM SÜRECİNE YÖNELİK TEHDİTTİR"

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) Danışmanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Çözüm Süreci'nde bu tür bir pankartın açılmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Doç. Şeyhanlıoğlu, seçim sonucunun HDP için çok da önemli olmadığına işaret ederek, "Barajı aşsak da aşmasak da önceliğimiz dağlar, dağlardan başka, silahtan başka çözüm yok.' gibi bir durum söz konusu. HDP Doğu'da halkın üzerinde adeta namluyu gezdirip, korkutuyor. Bu pankart Çözüm Süreci'ne ve seçmene yönelik bir tehdittir." dedi.

PKK'ya silah bırakma çağrıları ile devletin somut bir adım atılmasının beklendiğine dikkati çeken Şeyhanlıoğlu, ancak bu adımın atılmadığını ifade etti.

"HDP TÜRKİYELİLİK VE DEMOKRASİ VİZYONUNU ORTAYA KOYAMIYOR"

Şeyhanlıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "İp HDP'nin elinde değil, Kandil'de. Kandil'in etkisinde olduğu için HDP barajı aşsa da aşmasa da elindeki silahı bırakmak istemiyor. Ben PKK'nın Çözüm Süreci'ni istemediğini, Türkiye'nin siyasal sistemine zarar vermeye çalıştığını düşünüyorum. Kandil bu konuda Demirtaş'ı dahi rahat bırakmıyor. HDP'nin aday belirleme sürecinde PKK'nın etkili olmadığını kim söyleyebilir? Kandil partiyi kendi haline bırakmıyor. Dolayısıyla namluyu dağdan uzatıp sürekli, 'ben buradayım' diyerek, varlığını hissettiriyor."

HDP'nin bağımsız hareket edemediğini anlatan Şeyhanlıoğlu, "PKK'nın HDP üzerindeki gölgesi, 12 Eylül askeri cuntasının siyasi iktidarlar üzerindeki gölgesi gibi görülüyor. Barajı aşsa da HDP, PKK'yı etkileyebilecek durumda değil, sadece Türkiye'deki siyasal istikrarı bozar. HDP barajı aşsa da, 'mutluyuz, hadi Ankara'ya gidelim, anayasayı yapalım' diyecek özgürlükte değil, çünkü ip Kandil'de" diye konuştu.

HDP\'nin Batman Mitinginde Açılan Pankarta Tepki Yağıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel HDP'nin Batman Mitinginde Açılan Pankarta Tepki Yağıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (176)

  • AKP...Allah*Kitap*Peygamber: BEN TÜRKÜM BEN MÜSLÜMANİM DİYEN KESİNLİKLE OYUNU ....AKP YE VERİR...VATAN İÇİN,BAYRAK İÇİN,EZAN İÇİN ...OYLAR HAİNLERE İNAT ...AKP YE... 14 190 Yanıtla
  • Yorgun demokrat: Akp din ve vatan dusmanidir 8 111 Yanıtla
  • İDAM İSTİYORUZ: KURDUMM BATMANLİYİM OYUM AKP 51 61 Yanıtla
  • türk kanı: Sözde Hani bunlara ikinci sınıf insanmış gibi davraniyorduk,hani bunlara özgürlük yoktu kendi ozgurluklerini kendileri bitiriyor bakin kendi kendilerine mezar kazıyorlar cikinda dağlara bizde keklik gibi avlayalım sizi şerefsiz vatan hainleri. 28 71 Yanıtla
  • AKP...Allah*Kitap*Peygamber: BEN TÜRKÜM BEN MÜSLÜMANİM DİYEN KESİNLİKLE OYUNU ....AKP YE VERİR...VATAN İÇİN,BAYRAK İÇİN,EZAN İÇİN ...OYLAR HAİNLERE İNAT ...AKP YE... 45 34 Yanıtla
  • MAZLUM: OYLARIMIZ HDP YE 41 31 Yanıtla
  • ECDAD: HDP YE OY VERELİM AKP DEN KURTULALIM 16 52 Yanıtla
  • mazlum: aslanlarım benim her biji hdp her biji selo başkannnnn....... 13 50 Yanıtla
  • NORŞİNLİ ŞİYAR: Bir insanda hersey den önce karakter ve şeref olacak 48 8 Yanıtla
  • torik: bu adamların planı alevılerın oyunu alarak barajı gecmek,sonradan alevılerden aldıgı oy ıle tayyıbın sıkıstıgı yerlerde tayyıbın lehıne oy kullanıp hükümeti kurtarmak ,bakmayın yaptıkları danışıklı kavgalara ve soylenenlere ,bunlar boyle bır hukumetın baslarından gıtmesını ıstemıyorlar bakınız kafalarına cevız düşsse eylem yapan olay cıkartan ortalıgı yakıp yıkanlar ,gezı olaylarında hükümetin yanında yer aldılar,bu kadar eylem hastası olanlar,geziye hiç katılmadı,hatta demırtas acıkladı kesınlıkle bızımkıler bu olaya gırmesın dedı ,sadece sırrı sureyya fıtılı ateşledi ve hukumet zor durumda kalıncada hükümetin sıkıçmışlıgından yararlanıp pazarlık yaptılar,hatta ulusalcıları solcuları alevılerı one atıp gerı ye cekıldıler,hukumete bak bız olmasak bunlar sana neler yapar dıye aba altından sopa gosterdıler,yanı hukumete oyun oynadılar,gezıyı basta tertıp eden sonra gerı cekılen bunlardı,alevıler bu oyuna gelmez,madem o kadar devrımcısınız ıstanbul ve ankarada neden oyları boldunuzde akp nın kazanmasını sagladınız sırrı sureyya 5 51 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bursa Harmancık'ta Geleneksel İftar Yemeği Düzenlendi
    09:31 Bursa Harmancık'ta Geleneksel İftar Yemeği Düzenlendi

    Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen iftar yemeği Harmancık'ta gerçekleşti. Harmancık Belediyesi bahçesinde gerçekleştirilen iftar yemeğine 2 bin 500 kişi katıldı. Yoğun katılımdan dolayı cadde trafiğe kapatılarak masalar kuruldu. İftar programına Bursa Ak Parti Milletvekili Osman Mesten, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Mesten, muhtarlar ve Harmancıklı vatandaşlar katıldı. Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, memnuniyetini belirterek hayırsever destekleriyle iftar çadırının her gün hizmet verdiğini ve katılımcılara teşekkür etti. Etkinlikte Hacivat Karagöz gösterisi de yapıldı.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Vatandaşlarla İftarda Buluştu
    09:29 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Vatandaşlarla İftarda Buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Efeler Atatürk Kent Meydanı'nda düzenlenen iftarda vatandaşlarla bir araya geldi. Çerçioğlu, CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı ve Cumhuriyet Halk Partisi Efeler Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin ile birlikte iftara katıldı.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, turistik çarşılar ve Balık Hali esnafını ziyaret etti
    09:29 Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, turistik çarşılar ve Balık Hali esnafını ziyaret etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, turistik çarşılar ve Balık Hali esnafını ziyaret ederek, esnafa hayırlı işler dileğinde bulundu ve yapacakları yenileme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Tarsus'ta esnafı ziyaret etti
    09:29 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Tarsus'ta esnafı ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus ilçesinde Kırklar Pazar Yeri'ni ve Atatürk Caddesi esnafını ziyaret etti. Seçer'e yoğun ilgi gösterildi ve vatandaşlar desteklerini dile getirdi. Ziyaret sırasında vatandaşlara hizmet broşürü, pazar çantası ve oyuncak dağıtıldı.

  • Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi
    09:29 Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi

    ANKA HABER AJANSI 19 MART SALI GÜNDEMİ

  • Mersin'de Jandarma Operasyonu: 4 Silah Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Gözaltına Alındı
    09:25 Mersin'de Jandarma Operasyonu: 4 Silah Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Mersin'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, silah kaçakçılığı yapan bir şüpheli gözaltına alındı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada ise 1 tabanca, 1 yivli tüfek, 2 av tüfeği, 70 fişek, 1 şarjör, 150 mermi ve 2 adet 6136'ya tabi bıçak ele geçirildi.

  • Hakkari'de Haftalık Asayiş Toplantısı Yapıldı
    09:24 Hakkari'de Haftalık Asayiş Toplantısı Yapıldı

    Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik başkanlığında haftalık asayiş toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, geçen hafta meydana gelen olayların analizi yapıldı ve başarılı operasyonlar değerlendirildi.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 zanlı gözaltına alındı
    09:23 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 zanlı gözaltına alındı

    Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik çalışma başlattı. Operasyon kapsamında 11 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin örgüte karşı muhalif gördükleri kişileri tehdit ettiği, örgüt lehine slogan attığı ve terör örgütü propagandası yaptığı tespit edildi. Operasyonda 1 ruhsatsız tabanca, 23 adet fişek, 1 ruhsatsız av tüfeği ve örgütsel dijital materyal ele geçirildi.


Advertisement