Herkesin Aklındaki Sorular: Kim Bu ÖSO, Kimlerden Oluşuyor, Kaç Kişiler - Son Dakika
Güncel

Herkesin Aklındaki Sorular: Kim Bu ÖSO, Kimlerden Oluşuyor, Kaç Kişiler

TSK'nın desteği ile Türkiye sınırını IŞİD'ten temizleyen ÖSO hakkında akıllara takılan sorular cevap buldu. Suriye'de 60-70 bin civarındalar. Karargahları Katar'da. Grubun tek bir lideri yok.

06.09.2016 11:23  Güncelleme: 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri ve koalisyon güçlerinin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu, 'Fırat Kalkanı' operasyonunun 12'nci gününde sınır hattını IŞİD'li teröristlerden temizledi."Fırat Kalkanı" operasyonunu Türkiye'nin desteğiyle ÖSO tarafından yürütülüyor. İşte tam da bu yüzden 13 gündür ÖSO'yla (Özgür Suriye Ordusu) yatıp, ÖSO'yla kalkıyoruz. Peki kim bu ÖSO? Kimler var içinde? Kaç kişiler? Kimlerden destek alıyorlar? Ve hedefleri ne? Akıllardaki bu soruya Hürriyet yazarı Verda Özer, köşesinden cevap verdi. Özer, "ÖSO gerçeği"ni anlattığı yazısında "Suriye'de toplam 60-70 bin civarında ÖSO savaşçısı var. Şu anki operasyona katılanlar da 1500-2000 arasında. Ana karargahları Katar'da. Şu anda grubun tek bir lideri de yok." dedi.

İşte Verda Özer'in yazısı:

ÇATI ÖRGÜT

Öncelikle, ÖSO Suriye savaşının başladığı 2011'de kurulmuş olan büyük bir çatı örgüt. İçinde onlarca grup var. Bunların en büyükleri: Şam Kolordusu, Şam Cephesi, Nureddin Zengi Hareketi, Kuzey Bölgesi Tümeni, Orta Bölge Tümeni, Zafer Ordusu, İzzet Ordusu, Sultan Murad Tümeni, Birinci Alay, Mücahitler Ordusu, Cebel Dağı Şahinleri Tugayı, 13. Tümen, Birinci Sahil Tümeni, İkinci Sahil Tümeni ve Kurtuluş Ordusu.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte "Fırat Kalkanı"na katılan gruplar ise: Şam Kolordusu, Şam Cephesi, Nureddin Zengi Hareketi, Mücahitler Ordusu, Cebel Dağı Şahinleri Tugayı, Sultan Murad Tümeni ve Hamza Tugayları.


Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı Cerablus'ta

60-70 BİN CİVARI SAVAŞÇISI VAR, ANA KARARGAHLARI KATAR'DA

Suriye'de toplam 60-70 bin civarında ÖSO savaşçısı var. Şu anki operasyona katılanlar da 1500-2000 arasında. ÖSO'yu destekleyen ülkeler ise Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve Katar. Ana karargahları Katar'da. Şu anda grubun tek bir lideri de yok. 5-6 lider bir arada yönetiyor.

Gelelim Ahrar el Şam ve Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu) gruplarına. Malum bu grupları ABD'nin terör örgütü olarak görüp görmediği tartışma konusu olmuştu. Zira ideolojik olarak ÖSO'ya göre çok daha radikaller. Ancak Temmuz ortasında ABD Dışişleri Bakanlığı bu grupları IŞİD ve Nusra'dan (yeni adı "Fetih el Şam") ayrı tutttuğunu ve terör örgütü olmadıklarını söyleyip tartışmaya son noktayı koymuştu. Bu iki grubu Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın desteklediği ise sık sık yazılıp çiziliyor.

ÖSO'NUN EN GÜÇLÜ OLDUĞU ALANLAR ÜLKENİN GÜNEYİ; KUZEYDE LAZKİYE, HAMA, HALEP'İN KUZEYİ

Ahrar el Şam, Halep civarında Esad rejimine karşı savaşın başını çekiyor. Ki burada ÖSO dahil 28 grup savaşıyor. Ceyş'ül İslam ise asıl Şam'da etkili. Zaten ana karargahı da burada. Türkiye ve ABD'nin terör örgütü olarak gördüğü Nusra ise, en çok İdlib'in güneyinde Esad rejimine karşı etkin. ÖSO'nun en güçlü olduğu alanlar da ülkenin güneyi, daha kuzeyde Lazkiye, Hama gibi şehirler ve Halep'in kuzeyi.


AHRAR EL ŞAM VE CEYŞ ÜL İSLAM'LA İTTİFAK

ÖSO'nun Ahrar el Şam ve Ceyş ül İslam'la sahada ittifak yaptığı biliniyor. ÖSO'nun kuzeydeki birliklerinin başındaki komutanla (Q.S.) konuştuğumda bunu doğruluyor. "Savaşta geçici bazı askeri ittifaklar ortaya çıkabiliyor" diyor. Ve bu iki örgütü, "Suriye'de son derece önemli, Suriye sahasında iki kuvvetli faktör. Ulusal bir politik vizyon sahibi olan, pek çok noktada ÖSO ile birleşen ve Riyad Konferansı Bildirisi'ni imzalamış olan 2 grup" diye niteliyor.

"FIRAT KALKANI'NA İKİ GRUPTAN KATILAN VARSA DA SEMBOLİK SAYIDA"

Ceyş ül İslam'ın temsilcisinin, Cenevre görüşmelerinde Suriyeli muhalifleri temsil eden Yüksek Müzakere Heyeti'nin önemli bir üyesi olduğunu da hatırlatıyor. "ÖSO bazı noktalarda bu iki gruptan farklı. Ancak aralarındaki ittifak noktaları, ihtilaf noktalarından çok daha fazla" diyor.

Peki Fırat Kalkanı'na bu iki grup destek veriyor mu? Q.S. buna yanıt vermiyor. Yine ayrı ayrı görüştüğüm ÖSO'nun siyasi temsilcisi ve hukuki danışmanı da aynı şekilde yanıtsız bırakıyor. Ancak Washington'da ÖSO'nun lobi faaliyetini yürüten, eski bir Suriyeli diplomat olan Bassam Barabandi, cevaplıyor. "Fırat Kalkanı'na bu iki gruptan katılanlar varsa da, sembolik sayıdadır" diyor.


Herkesin Aklındaki Sorular: Kim Bu ÖSO, Kimlerden Oluşuyor, Kaç Kişiler

Son Dakika Güncel Herkesin Aklındaki Sorular: Kim Bu ÖSO, Kimlerden Oluşuyor, Kaç Kişiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kaçak suç makinesi jandarmanın operasyonuyla yakalandı
    12:57 Kaçak suç makinesi jandarmanın operasyonuyla yakalandı

    Aksaray'da cezaevi firarisi olan ve 'Kasten öldürme, birden fazla kişi tarafından birlikte yağma, hükümlü ve tutuklunun kaçması' suçlarından aranan ve hakkında 25 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs jandarmanın operasyonuyla yakalandı.

  • Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi
    12:57 Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi

    Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Taşkın, projenin ilerleyişi hakkında bilgi aldı ve vatandaşların daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedeflediklerini belirtti.

  • Manisa'da Okul Sporları Artistik Cimnastik İl Birinciliği Yarışmaları Tamamlandı
    12:56 Manisa'da Okul Sporları Artistik Cimnastik İl Birinciliği Yarışmaları Tamamlandı

    Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Sporları Artistik Cimnastik Minikler, Yıldızlar ve Gençler Kız ve Erkek İl Birinciliği yarışmaları sona erdi. Dereceye giren sporculara madalya ve kupaları Okul Sporları İl Tertip Komitesi, Hakemler ve Antrenörler tarafından verildi.

  • Türkiye'den Gazze'ye insani yardım taşıyan 9. gemi Mısır'da limana yanaştı
    12:55 Türkiye'den Gazze'ye insani yardım taşıyan 9. gemi Mısır'da limana yanaştı

    Türkiye'den Gazze'ye uğurlanan "9. İyilik Gemisi", 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin indirileceği Mısır'ın El-Ariş Limanı'na yanaştı.

  • Erzincan'da maden faciasında bir işçinin cansız bedenine ulaşıldı
    12:54 Erzincan'da maden faciasında bir işçinin cansız bedenine ulaşıldı

    Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen liç kayması faciasında kimyasal içeren toprağın altında kalan işçilerden Adnan Keklik'in cansız bedenine ulaşıldı. Faciada toprak altında kalan diğer 7 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.

  • SAÜ Vakfı Özel Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan atandı
    12:54 SAÜ Vakfı Özel Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan atandı

    Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Vakfı Özel Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan atanmıştır. Türkhan, SAÜ Vakfı Özel Okulları'nın başarılarına katkıda bulunma imkanı elde etmekten mutluluk duyduğunu belirtmiştir. SAÜ Vakfı Özel Okulları ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyan Türkhan, eğitim alanında yeni başarılar elde etmek için çalışacaklarını ifade etmiştir. Türkhan, SAÜ Vakfı'na teşekkür ederek bu önemli eğitim kurumunda görev yapmanın heyecanını yaşadığını belirtmiştir.

  • Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor
    12:53 Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor

    Burhaniye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin çeşitli bölgelerinde altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bahçelievler Mahallesi, Kocacami Mahallesi ve Öğretmenler Mahallesi'nde parke taşı döşeme, tamirat ve onarım çalışmaları yapılmaktadır.


Advertisement