Mermer Sektörü Ortadoğu'da Barış İstiyor - Son Dakika
Ekonomi

Mermer Sektörü Ortadoğu'da Barış İstiyor

Mermer Sektörü Ortadoğu\'da Barış İstiyor

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkan Vekili Zeki Özdemir, Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıkların mermer sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini kaydederek, “Suriye’de ki iç savaşın mermer ihracatına olumsuz etkisi yaklaşık 300 milyon dolar, umudumuz savaş bölgelerine biran evvel barışın gelmesi” dedi.

11.09.2015 16:07

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkan Vekili Zeki Özdemir, Suriye ve Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıkların mermer sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini kaydederek, "Suriye'de ki iç savaşın mermer ihracatına olumsuz etkisi yaklaşık 300 milyon dolar, umudumuz savaş bölgelerine biran evvel barışın gelmesi" dedi.

TÜMMER Başkan Vekili Zeki Özdemir, Afyonkarahisar'da dün açılan ve 13 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak olan "Mermer, Maden, Doğaltaş, Makine Teknolojileri Fuarı"na katıldı. Fuarda İhlas Haber Ajansı'nın (İHA) muhabirinin sorularını yanıtlayan Özdemir, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıkların mermer sektörüne yönelik olumsuz etkilerinden bahsetti. Mermer sektörünün sıkıntı da olduğuna değinen Özdemir, "Mermer ihracatımız hep yükselen trendi ile devam ediyordu. Fakat son zamanlardaki gelişmeler bu trendin biraz yavaşlamasına sebep oldu. Fuarlar bizim en iyi tanıtım yerlerimiz. Afyonkarahisar'da yapılan bu fuarda öncelikle mermer makinalarının üretimi ve yurtdışında satışı konusunda katkılar sunacağını umuyorum. Tabi bu daha sonra meyvelerini verecektir. Ama biraz önce söylediğim gibi konjönktür gereği, gerekse ülkemizdeki siyasi belirsizlikler ve dünya ekonomisindeki, Asya'dan başlayan ekonomik belirsizlik ve ekonomik sıkıntılar sektörümüzü olumsuz etkilemektedir. Örneğin komşularımızla olan ilişkilerimizin Suriye ve Irak ile olumsuz gelişmesi mermer ihracatımızı da doğrudan olumsuz etkilemiştir. Suriye savaştan önce iyi bir pazarımızdı. Blok satışımız vardı. Mamul üretimleri yapabiliyorduk. Irak'ta öyleydi, bütün Ortadoğu pazarının yükünü orası çekiyordu. Ama malum oralardaki olumsuzluklardan dolayı satışlarda düştü. Yaklaşık 3 yıldan beridir savaş yaşanan bölgelerde tam veriler elimizde olmasa da ekonomik kayıp yaklaşık olarak yüzde 15 bulacak gibi görünüyor. İhracatımız yaklaşık 2,5 dolar dersek, etkisi yani kaybı yaklaşık 250-300 milyon dolar gibi olur. Umudumuz savaş bölgelerine biran evvel barışın gelmesi, ekonominin hızla düzelir bir hal kazanması. Bizim üretimle ilgili hiçbir sıkıntımız yok, makine üretimi olsun dolayısı ile mermer üretimi olsun teknolojiye ayak uydurarak devam etme kabiliyetini sahip bir ülkeyiz" dedi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mermer Sektörü Ortadoğu'da Barış İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement