Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika
Yerel

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, AİBÜ ve SAÜ'de protesto edildi.

11.04.2014 16:59

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ve Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) protesto edildi.

AİBÜ Öğrenci Konseyi öncülüğünde, aktivite merkezinde bir araya gelen, "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacak" ve "Defol cunta, defol Sisi" yazılı dövizler taşıyan grup, tekbir getirdi.

Konseyin sözcüsü Hakan Satılmış, burada yaptığı açıklamada, Hüsnü Mübarek rejiminin halk ayaklanmasıyla devrilmesinden sonra Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin oyların yüzde 52'sini alarak seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

Sisi'nin yaptığı darbeyle binlerce ölüme yol açtığına dikkati çeken Satılmış, darbecilerin insanlık tarihinin yüz kızartıcı bir kararını daha uygulamanın arifesinde olduklarını dile getirdi.

Seçilmiş meşru hükumetine sahip çıktığı için direnen, bunun karşılığını sokaklarda, camilerde ve dükkanlarda öldürülerek alan mazlum Mısır halkının çilesinin henüz dolmadığına dikkati çeken Satılmış, şunları kaydetti:

"Muhalif oldukları için darağacında asılma tehlikesi ile karşı karşıyalar. Menfaatlerine dokunduğunda dünyayı ayağa kaldıran Birleşmiş Milletlerin,  Avrupa Birliğinin, keza darbenin yaşandığı günden bu yana sessizliğini koruyan, neredeyse hiçbir krizde fonksiyon icra edemeyen İslam İşbirliği Teşkilatının katliamlarda ve idam kararlarında sorumlulukları vardır. Mahkemelerin bu kararları devam eden davaların sonuçlarıyla ilgili kaygıları da artırmaktadır."

Basın açıklamasının ardından öğrencilere kırmızı karanfil dağıtan grup, daha sonra dağıldı.

Bu arada, cuma namazı sonrasında Kadı Camisi önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın açıklaması yaptı.

Sakarya Üniversitesi

Suriye Dayanışma Platformu üyeleri adına açıklama yapan Ensar Nabir Kaya, Mısır'da darbe mahkemesinin darbe karşıtı eylemcilere idam kararı verdiğini hatırlattı.

Pek çok insanın hayatına son verecek kararın birkaç aylık yargılama sürecine sığdırıldığını vurgulayan Kaya, hukukun temel prensiplerinden "savunma hakkı"nın kullanılmasına izin verilmediğini söyledi.

Kaya, cunta mahkemelerinin son karar duruşmasında her dakikaya 26 idam sığdırdığını belirterek, "Kendi rekorunu kıran Mısır adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir" diye konuştu.

Mısır halkının katliam, yaralama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakıldığını ifade eden Kaya, "Halkı yalnız bırakmakla yetinmeyip bir de cuntaya sahip çıkan Batılı ve bazı Arap ülkelerinin tutumu, cuntayı cesaretlendirmiştir. Son karar bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçlarıdır" şeklinde konuştu. - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement