Profesör, İkinci Kez Kalp Nakliyle Yaşama Tutundu - Son Dakika
Güncel

Profesör, İkinci Kez Kalp Nakliyle Yaşama Tutundu

Profesör, İkinci Kez Kalp Nakliyle Yaşama Tutundu

Göz hastalıkları konusunda Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Öner Gelişken, 10 yıl arayla ikinci kez kalp nakli yapılarak yaşama döndürüldü.

12.11.2014 13:25

Göz hastalıkları konusunda Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Öner Gelişken, 10 yıl arayla ikinci kez kalp nakli yapılarak yaşama döndürüldü. Kalp hastası olan ve beyin ölümü gerçekleşen bir genç kızın kalbi nakledilen Prof. Dr. Gelişken, Antalya'da katıldığı tıp kongresinde kalbi durunca, Bursa- İzmir- Antalya hattında zamana karşı bir yarış başladı. Dün gece İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen bir gencin kalbi, 5 saat süren operasyonla makineye bağlı yaşatılan Prof. Dr. Gelişken'e nakledildi. Operasyonu gerçekleştiren doktorlar ikinci kez kalp nakli yapılan Prof. Dr. Öner Gelişken'in sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Robert Koleji mezunu olan 59 yaşındaki Prof. Dr. Öner Gelişken, Hacetepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Belçika'da uzmanlık eğitimi aldı. Belçikalı Vera ile hayatını birleştirdi. Gözün en zor bölgesi olan arka tabakasının ameliyatlarında, Türkiye'nin en başarılı hekimlerinden biri olarak tanınan Prof. Dr. Öner Gelişken, Bursa'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bilim Bölümü'nde uzun süre görev yaptı.

10 YIL ÖNCE BİR GENÇ KIZIN KALBİYLE HAYATA DÖNDÜ

Kalp rahatsızlığına yakalanan Prof. Dr. Öner Gelişken'in, 10 yıl önce kalp nakli gerektiğine karar verildi. Meslektaşları tarafından Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edilen Prof. Dr. Gelişken'e, beyin ölümü gerçekleşen bir genç kızın kalbi Prof. Dr. Ömer Beyazıt başkanlığındaki bir ekip tarafından nakledildi.

Nakil kalple yaşama tutunan Prof. Dr. Öner Gelişken, Uludağ Üniversitesi'ndeki görevinden emekli oldu, ancak Bursa'da hastalarına hizmet vermeye devam etti.

KANGREDE KALBİ DURDU

Prof. Dr. Öner Gelişken geçen hafta, geçen hafta kalp nakli olduğu Antalya'ya kongreye katılmak için gitti.

Türk Oftalmoloji Derneği tarafından Prof. Dr. Zeki Sürel anısına bu yıl 48'ncisi düzenlenen Ulusal Kongre'ye katıldı. Cumartesi akşamı saat 17.00 sıralarında kongre salonunda rahatsızlanan Prof. Dr. Gelişken'in duran kalbi, kongreye katılan öğrencileri ve meslektaşları tarafından suni teneffüs ve kalp masajı yapılarak çalıştırılarak, daha önce kalp nakli olduğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı.

Makineye bağlı olarak yaşamını sürdüren Prof. Dr. Öner Gelişken'in yaşaması için en kısa sürede ikinci kez kalp nakli yapılması kararlaştırıldı. Mesleğinde Türkiye'de sayılı bilim adamları arasında bulunan Prof. Dr. Öner Gelişken için bağış kalp bulunması için özellikle Bursa'daki meslektaşları seferber oldu.

ARANAN KALP İZMİR'DE BULUNDU

Bu sırada İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde askerden bir hafta önce gelen 21 yaşındaki Fikret Çoramık, geçen cumartesi gecesi komşuları olan arkadaşı Emrah Ç. ve babası Bayram Ç.'nin baltalı saldırısına uğradı. Evinin bahçesine atılan Fikret Çoramık hemen yoğun bakıma kaldırıldı. Ancak dün beyin ölümü gerçekleşen Çoramık'ın organlarını ailesi bağışladı.

Genç yaşta hayatını kaybeden Fikret Çoramık'ın Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli ekibinden Uzman Doktor Salih Özçobanoğlu ve Dr. Osman Tuncer tarafından alınan kalbi, ambulans uçakla Antalya'ya getirildi. Uygun hastalara nakledilmek üzere Çoramık'ın böbreği Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne, pankreası Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, korneaları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, karaciğeri ise İzmir Kent Hastanesi'ne gönderildi.

İKİNCİ KEZ BİR GENCİN KALBİYLE HAYATA DÖNDÜ

Prof. Dr. Öner Gelişken hemen ameliyata hazırlandı. İlk nakli yapan Prof. Dr. Ömer Beyazıt ve ekibi saat bugün 01.30'da başlayan ve saat 06.30'da biten operasyonla, İzmir'den getirilen kalbi başarılı bir şekilde Prof. Dr. Öner Gelişken'e nakletti.

Naklin ardından Prof. Dr. Öner Gelişken yoğun bakım ünitesine alındı.

Doktorlar, 10 yıl içinde ikinci kez kalp nakliyle yaşama tutunan Prof. Dr. Öner Gelişken'in sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Profesör, İkinci Kez Kalp Nakliyle Yaşama Tutundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement