Avustralya'da Lale Festivali Coşkusu - Son Dakika
Kültür Sanat

Avustralya'da Lale Festivali Coşkusu

Avustralya\'da Lale Festivali Coşkusu

Avustralya Türk Kültür Platformu öncülüğünde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Geleneksel Türk Lale Festivali Haftasonu, geniş bir katılım ve büyük bir coşku içinde yapıldı.

18.09.2013 17:53

Türkiye'nin yurtdışındaki tanıtımını amaçlayan Festival, 13-15 Eylül tarihleri arasında Tesselaar Lale Bahçesinde düzenlendi.Festivale hafta sonu havanın sıcak olması nedeniyle onbinlerce insan akın etti. Türkler'in yanı sıra neredeyse her milletten ziyaretçiye sahip olan festival, Avustralya'nın Viktorya Eyaleti Silvan bölgesinde bulunan Lale bahçelerinde Türkiye havası estirdi.

Festival, Avustralya'da Türkiye'nin tanıtımını yapmak, Avustralya'da yaşayan ve diğer ülkelerden turlarla gelerek lale bahçelerini ziyaret eden ziyaretçilere kültürümüzü, sanatımızı, müziğimizi, mutfağımızı, tarihimizi ve geleneklerimizi duyurmak açısından önemli rol oynadı.

Avustralya Türk Kültür Platformu'nun davetlisi olarak 9. Lale Festivali kapsamında festivale Sydney'den katılan Ebru ve Minyatür Sanatçısı Gülay Pelin ebru ve minyatür sanatlarını uygulamalı olarak tanıttı. Melburn'lu yerel Ebru sanatçısı Leyla Gencer ise ebru sanatının tanıtımında bu sene ikinci kez olarak festivalde yer aldı. Festival ziyaretçileri uygulamalı ebru standının kuyruklar olusturdular.

Festivale ''Türk Mutfağı'' damgasını vurdu. Türk mutfağından birçok örneğin sunulduğu festivalde ayrıca Türk kahvesi, Türk çayı, Lokum, Baklava ikramları ve satışları yapıldı. Festival çerçevesinde 3 gün boyunca Minyatür sanatı, ebru, çini, kilim ve halı dokuma gibi klasik Türk el sanatlarının tanıtıldı.

Festival bu sene Hollanda, Japon, Avustralya gruplarının katılımı gerçekleşti. Bu da Avustralya Türk Kültür Platformu'nun Avustralya'da faaliyet gösteren diğer toplum dernekleriyle uyum ve işbirliği içinde olduğunu gösterdi. 30 kişilik Japon Toplum gönüllülerinin origami kağıtlarından lale yaparak festival ziyaretçilerine armağan etmeleri sempati topladı. Türk - Japon dostluğu bir kez daha bu festivalde pekişti.

Festivalin çok başarılı, kültür çadırlarının diğer yıllara gore daha zengin ve ilginin geçen yıllara gore daha fazla olması Türk Kültürünü Avustralya'da başarı ile tanıtma açısından festivalin önemini bir kat daha arttırdı.

T.C. Melburn Başkonsolosu Seyit Mehmet Apak, Pazar günü festivali ziyaret etti. Festivale ailesi ile birlikte katılan Başkonsolos Seyit Mehmet Apak'a Konsoloslar ve Başkonsolosluk görevlileri eşlik ettiler.

Başkonsolos Seyit Mehmet Apak, Festival kapsamında festivale katılan sanatçılar ve folklor gruplarına Avustralya Türk Kültür Platformu adına ödüllerini takdim etti. Başkonsolos Seyit Mehmet Apak, bu sene dokuzuncusu düzenlenen Türk Lale Festivali Haftasonu'nun kültürleri kaynaştırma ve Türk Toplumu'nu böylesine güzel bir ortama bir araya getirmenin önemine değindi.

Festivalin sahne proğramlarını Türk Toplumu'nun yakından tanıdığı, eski TRT sanatçılarından Gazi Yalçın organize etti. İzleyiciler Gazi Yalçın yönetiminde sahne alan yerel sanatçıların icra ettiği müzikle tüm Anadolu'yu adım adım dolaştılar. Sanatçı Gazi Yalçın ve başarılı ekibi izleyicilere üç gün boyunca müzik ziyafeti verdi.

Festivale Mt Hira Koleji öğretmenlerinden Serkan Tümkaya öğrencileri ile gönüllü olarak katılarak Kafkas dansları ile renkli bir gösteri yaptı. Ayrıca oryantal dansları ile üç gün boyunca sahne alan Demet, yerli ve yabancı tüm izleyicileri hayran bıraktı.

Avustralya'nın Avrupa gibi olmadığına vurgu yapan Avustralya Türk Kültür Platformu Başkanı Hilkat Özgün, ''Avustralya'da birçok insan Türkiye'yi tanımıyor. Türkiye'ye çok uzak bir ülkede yaşıyoruz. Avrupa'da herkesin Türkiye ile ilgili bir fikri, bir imajı var. Onun için burada ülkemizin tanıtımı çok önemli. Türkiye'nin tarihini, coğrafi güzelliklerini ve kültürünü Lale Festivali aracılığı ile tanıtmaya çalışıyoruz ve bunda da oldukça başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Avustralya Türk Kültür Platformu etkinlikleri 2015 yılında Avustralya ve Türkiye'de kutlanacak olan Çanakkale Savaşlarının 100. yılı kutlamaları için önemli bir alt yapıdır'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Avustralya'da Lale Festivali Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement