"Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler" Kitabı Çıktı - Son Dakika
Kültür Sanat

"Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler" Kitabı Çıktı

"Osmanlı\'dan Tarihe Not Düşen Kareler" Kitabı Çıktı

Osmanlı'nın hayatına ışık tutan binlerce fotoğraf arasından seçilen 70 kare "Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler" isimli kitapta toplandı.

21.09.2013 12:40

Osmanlı'nın sosyo-kültürel hayatına ışık tutan binlerce fotoğraf arasından seçilen 70 kare, "Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler" isimli kitapta toplandı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Çamlıca Basım Yayın Sarayburnu Kitaplığı'ndan çıkan eser, tarihçi-yazar Soner Demirsoy tarafından hazırlandı.

Demirsoy, 100 yılı aşkın bir süre önce çekilmiş binlerce fotoğraf karesini tek tek inceleyerek aralarından 70 kareyi seçti. Demirsoy, Osmanlı'nın son demlerindeki şehirlerin yüzüne, sosyo-kültürel tarihine ayna tutan bu fotoğrafların taşıdığı anlamı, hem fotoğrafçı gözüyle hem de tarihçi kimliğiyle yorumladı.

Kitapta, "Aynı gök kubbenin altında yaşadığımız bu coğrafyada bizden önceki insanlar ne yer, ne içer, nasıl giyinir, hayatını nasıl devam ettirirlerdi, mimari bakımdan Osmanlı coğrafyası nasıldı" gibi sorulara cevap bulunuyor.

Bugün ve gelecekteki nesiller için çok önemli bir kaynak niteliği taşıyan eserde öne çıkan fotoğraflar arasında, "Darulmuallimin (Öğretmen Okulu) Mücellithanesi (Şam)",  "Heybeliada Deniz Mektebi Talebeleri Kılıç Talimi Yaparken",  "Beyazıt'ta Bayram Telaşı", "Daye Hatun Sıbyan Mektebi ve Talebeleri  (Kağıthane Köyü)", "Tünel'in Beyoğlu Girişi", "Yüksekkaldırım Caddesi  (Karaköy 1890-95)", "Deniz Harp Okulu Talebeleri Jimnastik Yaparken", "Taksim (Beyoğlu) Kışlası İtfaiye Alayı", "Karaköy'den Galata Köprüsü", "Sivas 48. Hamidiye Süvari Alayı Tatbikatta", "Karapınar- Ereğli (Konya) Arası yol Yapımı", "Tell El Sheria'da Askeri Seyyar Ekmek Fırınları", "Kudüs Hapishanesi'nde İctima", "Terkos Gölü'nde Arıtma ve Süzme Mahallinin İnşası", "Kısıklı Karakolhanesi", "Harem-i Şerif (1880)",  "Hüsrevpaşa Kervansarayı (Diyarbakır-1900-1905)", "Bakırköy Süvari Binicilik ve Tatbikat Okulu", " Eskişehir'de Su Kaldırma Sistemleri", "Trabzon Hükümet Konağı", "Kağıthane'de Piknik Yapan Bahriye Mektebi Talebeleri" yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Demirsoy, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın "Her resim bir fikirdir. Bir resim yüz sayfalık bir yazı ile ifade olunamayacak siyasi ve hissi manaları telkin eder. Onun için ben, tahriri münderecattan (yazılı bilgilerden) ziyade resimlerden istifade ederim" sözünün meşhur olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ulu Hakan'ın bu sözü lafta kalmamış ve kendi döneminde Osmanlı devletinin bütün coğrafyası ve çalışmaları fotoğraflarla kayıt altına alınmıştır. Yine, bu dönemde 'Osmanlı Devleti'nde dikkate şayan ne varsa hepsinin fotoğrafı çekilmelidir' düşüncesinden hareketle işe koyulan yerli ve yabancı fotoğrafçılar o günün şartlarını fotoğraf karelerinde dondurmuşlardır. Biz de bu dönemde çekilen fotoğraflara yolculuk yaptık." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler' Kitabı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement