Ayrılık Varsa Geri Göndeririz - Son Dakika
Politika

Ayrılık Varsa Geri Göndeririz

Ayrılık Varsa Geri Göndeririz

Cumhurbaşkanı Gül, Çin Ziyareti Dönüşünde Askerlerin Sivil Mahkemede Yargılanmasıyla İlgili Düzenleme İçin "Eğer Anayasaya Herhangi Bir Aykırılık Görürsek, Geri Göndeririz" Dedi.

30.06.2009 02:20

Cumhurbaşkanı Gül, Çin ziyareti dönüşünde askerlerin sivil mahkemede yargılanmasıyla ilgili düzenleme için "Eğer anayasaya herhangi bir aykırılık görürsek, geri göndeririz" dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemeyle ilgili, "Eğer anayasaya herhangi bir aykırılık görürsek, geri göndeririz" dedi. Gül, Esenboğa Havalimanı’nda gündemle ilgili soruları yanıtladı. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin soruya Gül, "Parlamentonun yaptığı çalışmaları, oradan çıkan kanunları bizim hukuk bürolarımız detaylı bir şekilde inceler. Eğer anayasaya herhangi bir aykırılık görürsek, o zaman ’bir kez daha görüşülsün’ diye geri göndeririz" dedi.

Meclis’te tartışılır

Gül, "Askerin sivil mahkemelerde yargılanmasını doğru buluyor musunuz?" sorusuna "Eğer genel düşüncemi sorarsanız, böyle bir usul yok. Bu konular Meclis’te tartışılır. Demokratik bir ülkede nasıl kanunlar yapılıyorsa, hukukun üstün olduğu ülkelerde nasıl çalışılıyorsa, o şekilde çalışılır. Herkesin farklı fikirleri olabilir" yanıtını verdi.

Söz sivil mahkemelerde

Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine de, "Bunlar gayet açık konular, bu konuyla ilgili askeri mahkemeler kararlarını vermiştir. Mademki ’hukuk süreci’ diyoruz, ’hukuka saygılı olmak’ diyoruz. Askeri mahkemeler incelediler ve kararlarını verdiler. Şimdi sivil mahkemelerle ilgili kısım var. Onlar da bununla ilgili kararını verecekler. Her gün aynı konuyu tekrar ede ede bütün gündemi sadece bununla tutmanın da doğru olmadığı kanaatindeyim" yanıtını verdi.

Uçakta 3 önemli mesaj:

Gül, dün Çin’den dönerken Cumhurbaşkanlığı uçağında kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasıyla ilgili soruya tek cümlelik, "Hukuki meseleleri, hukukla ilgili organlara bırakmak lazım" yanıtını verdikten sonra, konuyu bugün yapılacak MGK’ye getirerek özetle şunları söyledi:

"Yarın (Bugün) Türkiye için daha da önemli konuşacağımız meseleler var. Kolaya kaçıp sansasyona girmememiz lazım. Genelkurmay Başkanı da söyledi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne bağlıdır. Bu işlere hepimiz katkı sağlayacağız. TSK’yi, parlamentoyu hep birlikte korumalıyız.

Dikkatli olmalıyız

Gül, "Son gelişmeler (İrtica ve AKP ile mücadele belgesi) bahsettiğiniz uyumun bozulmasına yönelik çabalar olabilir mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Olabilir de açıkçası. Onun için bu konularda hepimiz çok dikkatli olmalıyız. Bunlara hem fırsat vermemek gerekir, hem de meseleleri açık açık konuşup elbirliği ve güven içinde Türkiye’yi çok daha ileriye taşımak gerekir. Herkesin demokrasilerde görevi geçicidir."

Olağanüstülük vermeyin

Gül’ün, "MGK’de konuşulacak önemli maddeler nedir?" sorusuna cevabı şöyle oldu: "Olağanüstülük vermeyin. Bir zamanlar böyle oluyordu. Her toplantıda bütün Türkiye nefesini tutuyordu. Şimdi böyle değil. Bu kurulda devletin sorumluları Türkiye’nin çıkarına bir araya gelirler, açık seçik her şeyi konuşurlar. Nihayetinde hükümet Türkiye’yi yönetir. Halktan ve parlamentodan yetki alan hükümetlerdir. Biz de (MGK’de) tavsiye niteliğinde görüşlerimizi bildiririz. Önemli toplantıdır ama Türkiye’yi olağanüstü bir hale sokmamak lazım. Bunlara olağanüstü gündemler demeyin."

Uygur havası

CUMHURBAŞKANI Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’e Kızıltepe Parkı’nı ziyaretlerinde Belediye Başkanı Girla Yisarmudin eşlik etti. Parkta Uygur Türkleri’nin folklor gösterisiyle karşılanan Gül, folklorculara alkışla tempo tuttu. Gösteri sırasında Gül’ün ısrarı üzerine Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli de bir süre folklorculara eşlik etti. Vali Nur Bekri’nin Gül onuruna verdiği öğle yemeğinde de folklor ekipleri gösteri yaptı. Samimi ortamdan etkilenen ve müziğin kıvraklığına dayanamayan bazı milletvekilleri sahneye çıkarak oynadılar. Gül ve ev sahipleri de vekillere alkışlarla eşlik etti.

Aşkın anahtarı cebinde

CUMHURBAŞKANI Gül, Çin ziyaretinin son durağı olan Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de hem aşkta, hem de akademik kariyerinde kazandı. Gül çifti dün Urumçi’nin yüksek tepelerinden Kızıltepe’ye çıktı. Tepenin en yüksek yerindeki kırmızı kulede Gül Ailesi’ne Uygur geleneklerine göre, birbirlerine olan sevgilerini ömür boyu sürdürmeleri için üzerlerinde isimleri yazan asma kilitler verilerek, korkuluğa kilitlemeleri istendi. Gül ve Hayrünnisa Hanım, asma kilitleri korkuluğa takıp kilitledi. Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin ve eşinin anahtarlarını cebine koydu. Gül, Sincan Üniversitesi’nde de ’Fahri Profesör’ olup, akademik kariyerinde eksik olan ’profesörlük’ unvanını almış oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Ayrılık Varsa Geri Göndeririz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement