Ege Denizi'nde Meydana Gelen Deprem - Son Dakika
Politika

Ege Denizi'nde Meydana Gelen Deprem

Ege Denizi\'nde Meydana Gelen Deprem

CHP'li Eyidoğan: "Saroz Körfezi'ndeki depremin, beklenen İstanbul depremini nasıl etkileyeceği yeniden hesaplanmalı"

28.05.2014 11:49

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Saroz Körfezi'ndeki depremin, beklenen İstanbul depremini nasıl etkileyeceğinin yeniden hesaplanması gerektiğini vurguladı.

Eyidoğan, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Saroz Körfezi'nde meydana gelen depremi değerlendirdi.

Bu depremin, hem Türkiye hem de Yunanistan için deprem risklerinin azaltılması açısından önemine işaret eden Eyidoğan, özellikle İstanbul'da beklenen depremlerin etkileri konusunda bugüne kadar yapılanların, bir daha değerlendirilmesi, gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Eyidoğan, son depremin, afet yönetimi, risk yönetimi, afet eğitimi, afete hazırlık, afet için alınacak önlem ve bilimsel araştırmalar konularında eksik kalınan yanları hatırlattığını belirtti.

CHP'li Eyidoğan, 24 Mayıs'ta meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fayı'nın Saroz Körfezi'nden batıya doğru devam ettiğinin en belirgin kanıtı olduğunu kaydetti.

Depremin çok büyük olmadığını ancak 321 vatandaşın panik nedeniyle yaralandığını ifade eden Eyidoğan, "Panik nedeniyle yaralanmalarının çoğu, deprem ve afet eğitiminde sınıfta kalındığı, vatandaşların evleri, konutları, işyerlerine hiç güveni kalmadığı, bu nedenle aşırı paniklediğini gösteriyor" dedi.

Birinci derece deprem bölgesi olmasına rağmen Gökçeada'daki konutlarda güçlendirme yapılmadığını savunan Eyidoğan, deprem büyüklüğünün 6.5'ten 6.9'a düzeltilmesine rağmen Kandilli Rasathanesi ve AFAD veri merkezi sayfalarında halen 6.5 olarak göründüğünü söyledi. Eyidoğan, depremin yeri açısından da iki kurum arasında farklılıklar bulunduğunu ifade ederek, "Ulusal deprem izleme ve değerlendirme sorumluluğu AFAD'ta mı Kandilli Rasathanesi'nde mi?" diye sordu.

Eyidoğan, 6.9 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi'nin batısına yeni bir stres, gerilme enerjisi yüklediğini dile getirdi. Eyidoğan, 1999 depreminden sonra her yıl Kuzey Marmara'da büyük deprem olma olasılığının arttığını belirterek, son depremin, beklenen İstanbul depremini nasıl etkileyeceğinin yeniden hesaplanması gerektiğini vurguladı.

Depremin, Kuzey Anadolu Fayı'nda meydana geldiğini anımsatan Eyidoğan, fay üzerinde bugüne kadar olan depremlerin, aynı fay üzerinde depremlerin oluşumunu hızlandırdığını söyledi.

-"Elektrikler ve doğalgaz kesilmedi"

Deprem sırasında Gökçeada'da bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş da izlenimlerini anlattı.

Sarıbaş, depremden ancak 8,5 saat sonra AFAD ve Kızılay'ın adaya ulaştığını savundu.

Deprem anında ilk yapılması gerekenin elektriklerin  ve doğalgaz, yanıcı gazların kesilmesi olduğunu dile getiren Sarıbaş, ancak saatler geçmesine rağmen bunların yapılmadığını öne sürdü.

Sarıbaş, depremde hiçbir iletişim hattının da çalışmadığını ifade ederek, adalarda ayrıca kriz merkezleri oluşturulması gerektiğini kaydetti.

İmar planlarının doğru yapılması, kamusal alanların ranta dönüştürülmemesi gerektiğini dile getiren Sarıbaş, depremde en fazla kamu binalarının zarar gördüğünü belirtti. Sarıbaş, 17 Ağustos, Van depremi, son depreminin, kamu binalarının halen doğru denetlenmediğini ortaya koyduğunu ileri sürdü. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ege Denizi'nde Meydana Gelen Deprem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement