Gaziantep, Kadın Bakan Beklentisinde - Son Dakika
Politika

Gaziantep, Kadın Bakan Beklentisinde

Gaziantep, Kadın Bakan Beklentisinde

2007'de yüzde 59. 25 oy oranıyla Gaziantep'in 10 milletvekilliğinden 7'sini kazanan Ak Parti, 12 Haziran'da ise oy oranını yüzde 61. 85'e yükselterek 9 milletvekilliği kazandı

13.06.2011 13:05

Son 3 seçimde partisinin Türkiye ortalamasının yaklaşık 10 puan üzerinde oy alan AK Parti, Gaziantep seçimlerinin mutlak galibi olarak, nüfus artışından artan 2 milletvekilliğini de hanesine yazma başarısı gösterdi. 2007'de yüzde 59. 25 oy oranıyla Gaziantep'in 10 milletvekilliğinden 7'sini kazanan Ak Parti, 12 Haziran'da ise oy oranını yüzde 61. 85'e yükselterek 519 bin 179 oy ile 9 milletvekilliği kazandı.

Gaziantep'te 2007'deki yüzde 17. 57 oy oranını AK Parti gibi 2 puan artırarak 12 Haziran'da 163 bin 127 oy alan CHP, yine 2 milletvekili kazanabildi. MHP ise 2007'deki yüzde 11. 38'lik oy oranını yaklaşık 2 puan düşürerek yüzde 9. 48'e geriledi. MHP bu oranla Gaziantep'teki tek milletvekilliğini korudu.

Gaziantep'te şok yaşayan BDP'nin desteklediği Akın Birdal oldu. Seçim öncesi anketlerinde yüzde 10'un üzerinde oy alarak yeniden seçileceği öne sürülen Birdal, özellikle Güneydoğu kökenlilerin yaşadığı mahallelerde AK Parti'nin ezici oy üstünlüğü karşısında kayboldu.

Şehir genelinde, imarlı kesim olarak bilinen bölgelerde AK Parti ile CHP arasında kıran kırana mücadele görülürken, köyler ve gecekondulardaki ezici AK Parti üstünlüğü bu partiye Gaziantep'te başarıyı getirdi. AK Parti'ye 9 milletvekilliği veren Gaziantep'te bu seçimde yine bakanlık beklentisi bulunuyor. Geçen dönem kabine dışı kalan Hüseyin Çelik'in yanı sıra Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin'i ikinci bakan olarak hükümette görmek isteyenlerin sayısı çoğunlukta.

12 Haziran'da 3 hatta 4 milletvekilliği kazanabileceği konuşulan CHP'nin ise oyunu yaklaşık 2 puan artırmasına rağmen istediği başarıyı sağlayamamasında, kontenjan olarak atanan listeye konulan adayların partiye getirilerinin olmaması savı belirtiliyor. Özellikle, 4. sıraya konulan Cennet Süzer, seçim sürecinde çalışmalara yeterince katkıda bulunmamakla suçlanıyor. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın son bir haftadaki destek çabaları da bu partiye istenen düzeyde oy olarak yansımadı.

MHP'de ise, şehirde bu partinin oy potansiyelini artıracak nitelikli bir seçim sürecinin görülmesinin, Genel Başkan Bahçeli'nin son gün miting dopingine rağmen oyunun düşmesini engelleyemediği değerlendirildi. - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Gaziantep, Kadın Bakan Beklentisinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement