Meclis Türbana Özgürlük Dedi - Son Dakika
Politika

Meclis Türbana Özgürlük Dedi

Meclis Türbana Özgürlük Dedi

Anayasa'nın 10. ve 42. Maddesinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Teklifinin Birinci Tur Görüşmeleri Sona Erdi. Teklifin 3. Maddesi 404 Oyla Kabul Edildi.

07.02.2008 04:26

Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifinin birinci tur görüşmeleri sona erdi. Teklifin 3. maddesi 404 oyla kabul edildi. Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, 13 saatte tamamlanan görüşmelerin sonuna kadar Genel Kurul salonunda kalırken, Genel Kurul'dan en erken ayrılan lider CHP Genel Başkanı Baykal oldu.

AK Parti ve MHP tarafından, yükseköğretimde başörtüsü yasağının kaldırılması amacıyla hazırlanan Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkında kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sona erdi. Teklifin 3. maddesinin gizli oylamasına 498 milletvekili katılırken, 404 milletvekili kabul, 92 milletvekili ret oyu verdi. Oylamada 2 çekimser oy kullanıldı.

3 maddeden oluşan teklifin birinci tur görüşmeleri yaklaşık 13 saat sürdü. TBMM Genel Kurulu'nun, saat 15.00'de başlayan çalışmaları, sabaha karşı saat 04.00'te son buldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, görüşmelerin sonuna kadar Genel Kurul Salonu'nda kalırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal görüşmeler tamamlanmadan salonu terk etti. Başbakan Erdoğan, teklifin 3. maddesi için oyunu kullandıktan sonra saat 03.30'da Meclis'ten ayrıldı. Birinci tur görüşmelerde AK Parti Grubu

adına tüm konuşmaları kadın milletvekilleri yaptı. Görüşmelerde AK Partinin kadın milletvekilleri Ayşe Nur Bahçekapılı, Güldal Akşit, Ayşe Türkmenoğlu, Nursuna Memecan, Özlem Türköne, Alev Dedegil ve Halide İncekara kürsüde partilerinin görüşlerini ve kişisel görüşlerini dile getirdi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, AK Parti'den sadece kadın milletvekillerinin konuşma yapmasının bir ironi olduğunu öne sürdü. AK Partili Halide İncekara ise 'Allah sizin eksikliğinizi göstermesin, sayınızı da artırmasın'

sözleriyle CHP'ye yüklendi.

Görüşmeler sırasına zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Gergin bir ortamda geçen görüşmelerde AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sık sık sözlü atışmalar yaşandı. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, sükuneti sağlamak için milletvekillerini sık sık uyarmak zorunda kaldı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, görüşmeler sırasında önce iktidar kulisine gelerek bir süre Başbakan Erdoğan'la görüştü. Toptan, daha sonra muhalefet kulisini de ziyaret ederek muhalefet milletvekilleriyle sohbet etti.

Kabul edilen teklifin 1. maddesinde Anayasa'nın 10. maddesinin, 'Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır' şeklinde, 2 . maddesinde ise Anayasa'nın 42. maddesinin 'Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir' şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. Teklifin 3.

maddesinde ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacağı hükme bağlanıyor.

Teklifin ikinci tur görüşmeleri 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. TBMM Genel Kurulu, Cumartesi günü çalışmalarına saat 11.00'de başlayacak. İkinci tur görüşmelerde, birinci turda maddeler üzerinde verilen önergeler görüşülecek ve maddeler ayrı ayrı oylandıktan sonra Kanun Teklifi'nin tümü oylanacak. İkinci tur oylamada da 367'nin üzerinde kabul oyu bulunması halinde teklif kabul edilecek.

(ZÇ-KK-KK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Meclis Türbana Özgürlük Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement