Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat o kritik süreç - Son Dakika
Güncel

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat o kritik süreç

Pazar günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin helikopterinin düşmesi üzerine Türkiye'den talep edilen yardım sonrası Akıncı İHA, saat 23.30'da havalanarak kaza bölgesine ulaştı. Düşen helikopterle görsel temas sağlandığında saat 02.36'ydı. İşte görevini başarıyla tamamlayarak saat 06.45'te Türkiye'ye dönen Akıncı İHA'nın düşen helikopteri bulduğu kritik sürecin ayrıntıları.

20.05.2024 14:37

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile birlikte bulunanları taşıyan helikopter Doğu Azerbaycan'da şiddetli rüzgar ve sis nedeniyle pazar akşamı düştü. Kaza sonrası İran'ın talebi üzerine Türkiye, Akıncı İHA'yı uçağın yerinin tespiti için bölgeye gönderdi. Akıncı İHA, havalandıktan yaklaşık 3 saat sonra düşen helikopterle görsel temas sağlayarak elde ettiği koordinat bilgilerini İran'la paylaştı ve helikopter enkazına ulaşılmasını sağladı.

İRAN YARDIM İSTEDİ

İran'ın, Türkiye'den arama-kurtarma yardımı istemesi üzerine Akıncı İHA, Cumhurbaşkanlığından onay alınmasının ardından saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştı. Saat 02.36'da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlandı ve başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA saat 06.45'te Türkiye hava sahasına döndü.

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!

SAAT 20.00'DE VAN'A HAREKET ETTİ

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'nın da bulunduğu helikopterin düştüğü bilgisinin alınmasının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından 19 Mayıs 2024 saat 20.00'de İran'ın gece görüşlü arama/kurtarma helikopter yardım talebi Milli Savunma Bakanlığına bildirildi. Bunun üzerine Coguar tipi helikopter, derhal Diyarbakır'dan Van'a hareket etti.

22.20'DE CUMHURBAŞKANLIĞINDAN ONAY ALINDI

İran'ın helikopter talebine yönelik hazırlıklar devam ederken, bir yandan da Milli Savunma Bakanlığı tarafından saat 22.20'de yurt dışında İHA kullanılması için Cumhurbaşkanlığından onay alındı.

BAKANLIK FAALİYET DURUMUNU İRAN'A İLETTİ

Kötü hava şartları nedeniyle helikopterin uçuş gerçekleştirememe ihtimali göz önüne alınarak, gece ve kötü hava şartlarında tespit ve görüş yetenekleri üst seviyede olan Akıncı İHA ile arama ve tespit yapılabileceği, talep edilmesi halinde hemen faaliyete başlanabileceği Dışişleri Bakanlığı üzerinden İran tarafına iletildi.

23.30'DA HAVALANDI

İran makamlarının Akıncı İHA teklifini kabul etmesi üzerine silahsız Akıncı İHA, saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştı ve çalışmalara başladı.

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!

02.36'DA HELİKOPTER GÖRÜLDÜ

Kaza kırım bölgesinde yapılan keşif gözetleme esnasında elde edilen bilgiler, İran makamlarıyla anlık paylaşıldı. Saat 02.36'da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlanarak enkazın koordinatları İran makamlarına ulaştırıldı.

06.45'TE TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Süreç içinde tüm devlet kurumları ve İran makamları ile ataşelikler üzerinden sürekli koordinasyon sağlandı. Başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA ise saat 06.45'te Türkiye hava sahasına döndü.

Akıncı İHA, Reisi'nin düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat kritik sürecin ayrıntıları!
Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı\'nın düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat o kritik süreç
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterini nasıl buldu? İşte saat saat o kritik süreç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Oğuz Yalçın: Böyle güzel teknolojik araç ve gereçleri yapan ve yaptıranları yürekten kutluyorum.Sizlerle ne kadar gurur duysak azdır. 41 0 Yanıtla
    Hasan Tinmaz: Görüldüğü gibi Devletimiz???? uyumuyor. 0 0
  • barış özcan: Türkiye ye değilde başka bir ülke böyle başarılı olsaydı dünya yerinden oynardı ama bir satır haber ile unutuldu bile. 37 3 Yanıtla
  • Orhan Okul: Yurt dışındaki helikopteri şak diye bulun ama Muhsin Başkanınkini elinizin altında bulamayın..! Yahu bundan büyük suikast delili olur mu? 1 0 Yanıtla
  • Özden Eyr: İkinci Muhsin Yazıcıoğlu vakası ama öbür dünyada var unutma Amerika 0 0 Yanıtla

Advertisement