TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "(Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılması) Bu doğrudan doğruya Anayasaya tecavüz eden bir tutumdur" AK Parti Grup Başkanvekili Satır: "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, adına yakışır bir şekilde toplumu kucaklayıcı, dayanışmayı kuvvetlendirici, hakların yüceltildiği, dostluk, kardeşlik ve beraberliğin pekiştirici rol oynasın" CHP'li Kuşoğlu: "Bir çok parti, genel kurullarını yapmadıkları halde, yasa dışı olarak seçime katıldı" MHP'li Yeniçeri, üzerinde, partisinin cezaevindeki milletvekili Engin Alan'ın fotoğrafı bulunan önlükle kürsüye çıktı.

30.04.2014 15:44

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılmasına ilişkin, "Bu doğrudan doğruya Anayasaya tecavüz eden bir tutumdur" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu Başkanlığı'nda toplandı. Mumcu, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündemdışı söz verdi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, partisinin cezaevindeki milletvekili Engin Alan'ın tahliye edilmemesini protesto amacıyla, üzerinde Alan'ın fotoğrafının bulunduğu önlükle kürsüye çıktı.

Bu sorunu yasal bir düzenlemeyle çözmesi gereken Meclis'in, üzerine düşen görevi yerine getirmediğini, TBMM Başkanlığı'nın bir adım atmadığını savunan Yeniçeri, Alan'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun da henüz sonuçlanmadığını ifade etti.

İktidarı da eleştiren Yeniçeri, MİT Müsteşarı için 3 gün içinde şahsa özel kanun çıkaran AK Parti'nin, Engin Alan'ın tahliyesi için hiçbir girişimde bulunmadığını söyledi. Yeniçeri, zulme rıza göstermenin de zulüm olduğunu belirtti.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Türkiye'de temizlenmeyen mayınlı arazilere değindi. Ülkede 215 milyon metrekareye yayılmış mayınlı arazinin bulunduğunu belirte Dora, Türkiye'nin, mayınların temizlenmesine ilişkin taahhütlerini zamanında yerine getirmediğini kaydetti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, yerel seçim sonuçları ile ilgili şaibelerin halen devam ettiğini belirtti. Seçimlerde YSK'nın görevini tam olarak yerine getirmediğini, bu konuda sınıfta kaldığını savunan Kuşoğlu, aynı durumun yargı için de söz konusu olduğunu ileri sürdü.

YSK'nın seçim öncesi, seçimde ve seçim sonrası görevlerinin olduğunu ancak bunların tam anlamıyla yerine getirilmediğini belirten Kuşoğlu, "Örneğin bu seçimlere 27 parti girdi. Bir çok parti genel kurullarını yapmadıkları halde, yasa dışı olarak seçime katılma hakkı kazandı. Bunların içinde üye sayısı en fazla 100 olan partiler var" dedi.

-"HSYK, şikayet olmaksızın işlem yapmalı"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılması konusuna değindi. Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, "Bu doğrudan doğruya Anayasaya tecavüz eden bir tutumdur" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bu durumun sehven gerçekleştiğine yönelik açıklama yapıldığını belirten Hamzaçebi, ancak bu açıklama ile bile durumun kurtarılamayacak kadar vahim olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Savcının yürütmekte olduğu soruşturma dikkate alındığında, Başbakan'ın yakınlarının bu soruşturmanın konusu olması ve onların şikayeti üzerine Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifade vermek üzere adliyeye davet edildiği düşünüldüğünde; savcının, cumhuriyetin, hukukun emrinde değil ama birilerinin emrinde olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu. Akif Hamzaçebi, HSYK'yı, şikayet olmaksızın işlem yapmaya davet ettiğini kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

AK Parti olarak çalışma hayatında emek ve alın terinin önemini bilerek tüm emekçilerin sorunlarını çözme gayretinde olduğunu belirten Satır, "Bundan sonra da bu adımları atmaya devam edeceğiz. Yeter ki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, adına yakışır bir şekilde toplumu kucaklayıcı, dayanışmayı kuvvetlendirici, hakların yüceltildiği, dostluk, kardeşlik ve beraberliğin pekiştirici rol oynasın" dedi.

Bu arada söz alan bazı milletvekilleri, son zamanlarda kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinayetlerin arttığına dikkati çekerek, bu konuda önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Genel Kurul'da tarım arazilerinin toplulaştırılmasını öngören tasarı üzerinde görüşmelere geçildi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement