14 Ağustos Dünya Rabia Günü - Son Dakika
Yerel

14 Ağustos Dünya Rabia Günü

14 Ağustos Dünya Rabia Günü

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin, Mısırlılar'ın iradelerine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara müdahelesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, İzmir konak Meydanı'nda anıldı Aydın, Denizli ve Manisa'da da anma etkinlikleri düzenlendi.

14.08.2014 15:12

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından 14 Ağustos 2013'te, Mısırlılar'ın iradelerine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara ?emniyet güçlerinin müdahalesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, İzmir, Aydın, Denizli ve Manisa'da anıldı.

Uluslararası Rabia Platformu'nun, Mısır'da 14 Ağustos'ta yapılan katliamı unutturmamak için ilan ettiği "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla İzmir'de, Memur-Sen ve onun gençlik örgütü olarak faaliyet gösteren Genç Memur-Sen üyelerince Konak Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi.

Konak Yalı Camisi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, anma etkinliğinde, "İnsanlık için sesini yükselt. Halkın iradesi darbelere geçit vermeyecek" yazılı pankart açtı, Rabia işareti yaptı.

Slogan atılmayan anma etkinliğinde, katılımcılar ellerinde 14 Ağustos 2013'te Mısır'da yaşanan katliam sonrasında kaydedilmiş fotoğrafların yer aldığı, üzerinde "Unutma unutturma. Sen susarsan dünya susacak" ve "Unutma, unutturma. İnsanlık daha fazla ölmesin" yazılı dövizler taşıdı.

Anma etkinliğinde grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Üyesi Muhammed Haldun Şenocak, 14 Ağustos'un insanlığın vicdanlara seslenme günü olduğu belirtildi.

Bu günün bütün insanlığın, bütün ümmetin Rabia Meydanı'ndaki direniş için ayağa kalkma günü olduğunu ifade eden Şenocak, şunları söyledi:

"Söz veriyor diyoruz ki, insanlığı ve ümmeti ayağa kaldıracağız. Zulme direneceğiz, zalimin karşısında diz çökmeyeceğiz. Emperyalistlere biat etmeyecek, küresel sömürü düzenine son vereceğiz. İnsanlığı ve ümmeti ayağa kaldıracağız. Rabia Meydanı'nda yakılan özgürlük ateşini söndürmeyeceğiz. Hürriyete Hürriyete sınırsız aşık Esma'nın yolunu terk etmeyeceğiz. Mısır'ı Sisi'den Suriye'yi Esed'den, Filistin ve Gazze'yi İsrail ve siyonizmden, Doğu Türkistan, Kerkük, Keşmir, Musul, Halep, Şengal, Orta Afrika Cumhuriyeti, Patani, ve Arakan'ı zulümden, zalim yönetimlerden ve onların küresel patronlarından kurtaracağız.

Hep birlikte ayağa kalkacağız. Huzurun, barışın ve adaletin hakim olduğu yeni ve adil bir dünya kuracağız."

Grup, açıklamanın ardından anma etkinliğini sonlandırdı.

Aydın

Aydın Sevgi Yolu'nda toplanan "Tüm Müslümanlar için sesini yükselt", "İnsanlık için sesini yükselt" yazılı pankartlar taşıyan Aydın Rabia Platformu üyeleri, "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Rabia Arslan, Rabia Meydanı'ndaki vahşetin üzerinden 1 yıl geçtiğini, büyük üzüntü içerisinde olduklarını söyledi. Bu günün "insanlığın dünyaya sahip çıktığı, adaletin ve merhametin dünyaya hakim kılınmaya çalışıldığı gün" olduğunu dile getiren ve insanları duyarlı olmaya çağıran Arslan, şunları söyledi:

"Hürriyete sınırsızca aşık Esmaların Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden tam 1 yıl geçti. Zalimlerin dünyayı kuşatan barbarlıklarına son vermeyecek misin? Mazlumların kulakları sağır eden çığlıklarını daha ne kadar duymazlıktan geleceksin? Zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksin? Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesini, insanlık onurunu çiğnemesini daha ne kadar seyredeceksin?"

Arslan, Rabia Günü'nün özellikle Müslümanların ayağa kalkma günü olduğuna işaret ederek kirli küresel ittifakın bu şekilde sona erebileceğini vurguladı.

Denizli

Denizli Delikliçınar Meydanı'nda toplanan Denizli Rabia Platformu üyeleri, Rabia işaretli tişört giyerek, Esma Biltaci ve Muhammed Mursi'nin posterlerini taşıdı. Sisi'yi protesto eden vatandaşlar, "Def ol Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Denizli İl Başkanı Mesut Ünal, "Ey insanlık ayağa kalk, dünyadaki zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Rabia Günü, çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür. Küresel adalet için, insanların ölmemesi için, insanlık onurunun korunması için ayağa kalk ümmet, ayağa kalk insanlık" diye konuştu.

Grupta bulunanlar İsrail bayrakları ile Sisi'nin fotoğraflarını yaktılar.

Manisa

Manisa Manolya Meydanı'nda Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Manisa Rabia Platformu üyeleri,  "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.

"Rabia adının artık Mısır'daki bir meydanın değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu" söyleyen Genç Memur Sen İl Temsilcisi Mesut Öner, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"14 Ağustos, insanlığın dünyaya sahip çıktığı gündür. 14 Ağustos, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür. 14 Ağustos, İnsanlığın vicdanını dünyada hakim kılmak isteyen bütün insanların, zalimi def etmenin, zulmü fek etmenin, merhamet ve adaleti insanlığa hediye etmenin, ümmet olmanın ilk şartı olduğuna inanan bütün Müslümanların ayağa kalkma günüdür. 14 Ağustos, Dünya Rabia Günü'dür. Rabia Günü insanlığın vicdanlara seslenme, mazlumlara el verme, insanlığın ve ümmetin zalimlere direnme ve diklenme günüdür. Çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür."

Grup açıklamanın ardından dağıldı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 14 Ağustos Dünya Rabia Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement