CHP'li Güler, Engelliler'i Dinledi - Son Dakika
Yerel

CHP'li Güler, Engelliler'i Dinledi

CHP\'li Güler, Engelliler\'i Dinledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof.Dr.Birgül Ayman Güler, "Engelli politikaları son 10 yılda iflas etmiş durumda, neoliberal politikalar ile engelliler konusunda devlet özellikle son 10 yıldır her şeyi sırtından attı."

19.09.2013 12:12

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Birgül Ayman Güler, "Engelli politikaları son 10 yılda iflas etmiş durumda, neoliberal politikalar ile engelliler konusunda devlet özellikle son 10 yıldır her şeyi sırtından attı. Vereyim sana 600 lira bak çocuğuna evde. Vereyim sana 600 lira aman ha beni daha fazla meşgul etme. Bu zihniyeti tamamen değiştirmek ve rehabilitasyon tedavisinin devletin temel görevi olduğunu ilan edip yeterli sayıda ve nitelikte rehabilitasyon kurumu yapılmalı!" dedi.

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İzmir'de faaliyet gösteren 27 engelli derneğin temsilcisi ile biraraya geldi. Engelli Sporcu Dernekleri'nin de katıldığı toplantıda Türkiye'deki engelli yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar ele alındı. Engellilerin yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin dile getirildiği değerlendirmelerde, engelliler için yaşamı kolaylaştıracak çalışmalar üzerinde duruldu. Hükümetin engelliler konusunda ortaya koyduğu politikaları eleştiren Güler, "Engelli politikaları son 10 yılda iflas etmiş durumda, neoliberal politikalar ile engelliler konusunda devlet özellikle son 10 yıldır her şeyi sırtından attı" dedi. Konuşmasında AKP Tekirdağ Milletvekilinin 'biz engellileri insan yerine koyduk, adam yerine koyduk' sözlerini anımsatan ve sert bir dille eleştiren Güler, "Bu sözler AKP iktidarının engelli yurttaşlarımızı nasıl gördüğünü hayatın içinde nereye koyduğunu açık bir şekilde gösteriyor" dedi.

Konuşmasına engellilik konusunda tanımlar yaparak başlayan Güler; "Engellilik sorununda bir tanım sorunu var. Nüfusun yüzde 12 buçuğu engellidir gibi genellemeler okuyorum. Çoğu engelli dernekleri de bunu söylüyor. Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye'de nüfusun yüzde 3 civarı engelli. 12 buçuğa varan kısımda yüzde 9'luk kısım süreğen hastalıklarla ilgili, önce bu ayrımı yapmakta fayda var. Bana öyle geliyor ki bu durum neoliberal politikaların bir hilesidir. Bu kavramları toplumun vicdanına havale etmek için buldular. Süreğen hastalıklar konusunu sağlık bakanlığının sırtından aldılar. Türkiye'deki engelliler konusunda büyük bir hile yapıldığını düşünüyorum. Süreğen hastalıklar ayrı bir dezavantaj grubu olarak elbette görülsün ama süreğen hastalılar konusunda birinci dereceden sorumlunun Sağlık Bakanlığı olduğunu herkes önce bir kabul etsin. Çünkü engellilik konusunda birinci dereceden sorumlu her zaman Sağlık Bakanlığı değildir. Engellilik başka süreğen hastalıklar başka bir şeydir. Çünkü engellilik hastalık değil" dedi.

Toplantıda Demokratik Kitle Örgütleri adına konuşan Funda Doğan Kapukıran ve Metin Çınar, "Engelli vatandaşlarımız sadaka karşılığında evlere kapatılıyor. Biz sadaka değil hak temeli üzerinde yürüyen politikalar istiyoruz. Biz engelli dernekleri olarak yaşanan sorunlarda engellilerin de görüşlerinin alınmasını ve engelli vatandaşlarımızı kapsayan fakat 3 ayda bir değişen yasalar istemiyoruz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel CHP'li Güler, Engelliler'i Dinledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement