Devrek'te İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı - Son Dakika
Yerel

Devrek'te İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı

Devrek\'te İstiklal Marşı\'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy\'u Anma Programı

Zonguldak'ın Devrek İlçesinde "12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma" etkinliği düzenlendi.

12.03.2013 12:28

Zonguldak'ın Devrek İlçesinde "12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma" etkinliği düzenlendi.

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde Devrek Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından organize edilen ve Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen programa Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından davetlilere," Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" konulu sine vizyon gösterisi, Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, "İstiklal Marşı" adlı oyun ile öğrenciler tarafından İstiklal Marşı Oratoryosu seslendirildi.

Organize edilen anma etkinliğinde konuşan Devrek Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İsmail Öztürk," İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de ilk mecliste alkışlarla kabul edildi. Bu kabulün 92. yılını idrak ettiğimiz günleri yaşıyoruz. İstiklal Marşı Haçlı ordularının son müdafaayı boğmaya çalıştığı bir avuç vatan toprağının da elden gitmesine ramak kaldığı ümitsiz günlerin karanlığında söken bir şafağı dile getirir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da açılan Büyük Millet Meclisi feragatin, cesaretin, hamasetin coşkun azmi ve iradesini gür bir sesle cihana haykırıyor, mukkades bir davaya yürekten inanmanın eşsizi örneğini veriyordu. Bu mecliste Mehmet Akif Ersoy vardır. Vatanın tehlikeye düştüğü, bayrağın üzgün olduğu o ana baba günlerinde Akif inanmış olmanın ilahi huzuru ile yeni ve kurtarıcı güneşin şafağına, Ankara'ya koşmuştur. Mısralarına kalbinin ateşli ilhamını koyacak, gelecek günlerin aydınlığını aydınlatacak halkı irşad edecek, gönülleri coşturacak,eli silah tutanları cepheye koşturacaktır.

Sonra Maarif vekaleti ondan, halkın hissiyatına tercüman olacak, kalpleri birleştirecek, mücadelemizin kutsiyetini gök kubbeye ve dünyaya haykıracak bir milli marşın yazılmasını talep eder. 724 şiir arasından takdire layık görülen İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde her mısrası bir alkış tufanına boğularak dört defa Hamdullah Suphi Bey'in gür sesiyle okundu ve 12 Mart 1921'de Milli Marş olarak kabul edildi" dedi.

Düzenlenen anma törenine; Cumhuriyet Baş Savcısı Burhan Tezcan, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Hayri Bulazar, Milli Eğitim İlçe Müdürü Abdullah Turan, Emniyet Müdürü Murat Biber, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Gün Albayrak ve diğer daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Devrek'te İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement