Kadın Çiftçiler 'Bilgi'de Yarıştı - Son Dakika
Yerel

Kadın Çiftçiler 'Bilgi'de Yarıştı

Kadın Çiftçiler \'Bilgi\'de Yarıştı

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 10'ncusu düzenlenen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve proje yarışması, 11 kadın yarışmacının katılımıyla Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

28.03.2013 13:17

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 10'ncusu düzenlenen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve proje yarışması, 11 kadın yarışmacının katılımıyla Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

Yarışma öncesi bir konuşma yapan Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Yorulmaz, "Yarışma il, bölge ve Türkiye final yarışması olmak üzere üç aşamada gerçekleşmektedir. Bölge finali Bilecik ilinde, Türkiye finali ise Balıkesir ilinde yapılacaktır. 2008 yılında ilimiz bölge birinciliği almış olup ilimizin başarılarının artarak devam edeceğini ve bundan sonraki yarışmalarda da güzel sonuçların alınacağı ümidindeyim" dedi.

Tarım alanında düzenlenen toplantılardan en verimlilerinden birisinin bu toplantı olacağını ifade eden Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, "Biz tarım sektörünün her alanda gelişmesini çok arzu ediyoruz. Ama bu sektörlere de kadın eli değmesi ayrı bir güzellik katacaktır. İşin aslı tarım sektörü bizde dayanışma içinde geçer. Hayvanın yayılması evde beyin görevi ise onun sağılması ve bakımı da evdeki hanımın veya annenin görevidir. Böyle bir paylaşımcı rol üstleniriz" diye konuştu.

"3-4 KATI DAHA FAZLA ÜRÜN ALIYORUZ"

Tarımın bilinçli yapılaması gerektiğini diye getiren Vali Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa ülkelerine baktığımızda verime ve kaliteye baktığımızda bazı ürünlerde bizim 3-4 katımız ürün alıyorlar. Ben kendi dalımdan örnek vermek istiyorum. Biz fındık üreticisiyiz. Şu anda bir dönüme 200-250 kilo fındık alıyoruz. Ama bunu İtalya'ya baktığımızda veya Amerika'nın bazı bölgelerine baktığımızda 800-900 kilo ile 1 ton arasında ürün alıyorlar. Hakeza bunu Fransa ile kiraz üretimimizi kıyasladığımızda bu farkları çok rahatlıkla görüyoruz. Diyarbakır Bismil kaymakamı olduğum dönemde bunu pamukta yaşadık. 1 dönüme 250 kilo pamuk alıyorduk. Bunun tohumunu geliştirdik, sulama sistemlerini değiştirdik ve akabinde toplama tekniklerini değiştirdik. Sonuçta 250 kiloluk ürün 550 kilo ile 700 kiloya çıktı. Dolayısıyla biz her alanda işimizi bilinçli ve bilgili yapmak zorundayız. Bildiğiniz gibi bu hafta kütüphaneler haftası. Kitap okumanın değerinden bahsediyoruz. İşgalci milletlere baktığımızda bir yeri işgal ettiklerinde ilk yaptıkları iş oranın en değerli kütüphanesini yok etmektir. Hafızasını ve bilgi birikimini yok etmektir. Dolayısıyla bizim bilgiye çok ihtiyacımız var ve bu bilgiye hasseten tarım sektöründe de ihtiyacımız var. İşte bu bilginin artırılması konusunda başta il müdürümüz olmak üzere ekibine ve bu bilginin artırılması konusunda destek verenlere teşekkür ediyorum."

"YARIŞMADA MUTLU SON"

Yapılan yarışmaya katılan Altıntaş ilçesinden Hatice Kaytan, Aslanapa ilçesinden Melik Nilgöz, Çavdarhisar ilçesinden Bircan Yavuz, Domaniç ilçesinden Gülsüm Bozbey,

Dumlupınar ilçesinden Gülsüm Dönmez, Emet ilçesinden Fatma Bilgen, Gediz ilçesinden Şengül Yüksel, Pazarlar ilçesinden Gülperi Aydoğan, Simav ilçesinden Hatice Özdil, Şaphane ilçesinden Cemile Özçelik, Tavşanlı ilçesinden Nazife Durak'ın arasından ilk turda 100 tam puanla Aslanapa İlçesinden yarışmaya katılan Melik Nilgöz 1. olurken 2.'liği paylaşan Tavşanlı ilçesinden Nazife Durak ile Çavdarhisar ilçesinden Bircan Yavuz altın sorulara kaldı.

Altın soruların sonunda 2.liği Çavdarhisar ilçesinden Bircan Yavuz, 3.lüğü ise Tavşanlı ilçesinden Nazife Durak aldı.

Yarışma sonunda 1. olan Aslanapa İlçesinden Melik Nilgöz'e Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, 2. olan Çavdarhisar ilçesinden Bircan Yavuz'a KÜTSO Başkanı Nafi Güral, 3. olan Tavşanlı ilçesinden Nazife Durak'a İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Akçay hediye ve plaketini verirken diğer yarışmacılara ödülleri ve hediyeleri katılımcılar tarafından verildi.

Programa KUTSO Başkanı Nafi Güral, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Akçay, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

(EFE)

28.03.2013 12: 55: 15

TSI

NNNN - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadın Çiftçiler 'Bilgi'de Yarıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement