Kargamış'tan Hollanda'ya Barış Nağmeleri Ulaştı - Son Dakika
Yerel

Kargamış'tan Hollanda'ya Barış Nağmeleri Ulaştı

Kargamış\'tan Hollanda\'ya Barış Nağmeleri Ulaştı

Türk-Hollanda Dostluk Derneği (TUHOD) ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı'nca (TOBAV) Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde "Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda'ya" adlı tiyatral-senfonik konser düzenlendi.

26.05.2012 16:50

Türk- Hollanda Dostluk Derneği (TUHOD) ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı'nca (TOBAV) Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde "Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda'ya" adlı tiyatral-senfonik konser düzenlendi.

Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konserde, Türk ve Hollandalı sanatçılar dostluk ve barış için birlikte çaldılar. İlk olarak 2009 yılında İtalyan Kültür Merkezi'nin iş birliği ile bir Avrupa Birliği projesi olarak 'Kaleidoscope Europe Sivil Toplum Diyalogu-Kültürel Köprüler Programı' finansmanı ile sunulan Hattuşa Projesi kapsamında düzenlenen Gaziantep konserinde bir araya gelen sanatçılar, aynı zamanda Hollanda- Türkiye ilişkilerinin başlangıcının 400. yıl dönümünü de kutladılar. Hattuşa performansında, Hollanda folk müziğinin önde gelen gruplarından Folkcorn Orkestrası, kendi kültürlerine ait geleneksel müziklerden çeşitli örnekler verdi. Pek çok değerli sanatçıdan oluşan senfonik orkestra ise, bu proje için özel olarak bestelenmiş olan bir müzik eserini seslendirdi.

Konserin sonunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyası, aynı zamanda barışın, huzurun merkezi olmuştur. Bölgemizde de hüküm süren Hititler, yönetimleri altına aldıkları topluluklara büyük bir hoşgörü ve anlayış içinde yaklaşmışlar, kültürlerin farklılıklarını toplumun zenginliği olarak kabul etmişlerdi. İnsan hakları açısından da öncü olan Hititler, ortaya koydukları değerler ile tüm dünyaya örnek olabilecek bir uygarlık oluşturmuşlardır" dedi.

'Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda'ya adlı tiyatral-senfonik konserin Hitit İmparatorluğu'nun dünya kültür yaşamına sunduğu değerleri konu alan bir müzik eseri olduğunu belirten Güzelbey, "Hitit İmparatorluğu Çorum ve bölgesinde hüküm sürmüş, Geç Hitit döneminde ise Kargamış'a yani Gaziantep bölgesine yerleşmişler. Bu konserde, bir Anadolu uygarlığı olan Hititler'in müzik kültürüne ait değerlerinin günümüz dünyasına olan etkileri, o günün kostümleri ve çalgıları ile aslına sadık kalınarak ele alındı. Bugün, Gaziantep'te uzun zamandır görmediğimiz kalitede bir konsere şahitlik ettik.

Bu yıl Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin başlangıcının 400. yıl dönümü. Biz de Gaziantep olarak bu konuda çorbada tuzumuz bulunsun istedik. Bu kutlamalar dahilinde düzenlediğimiz Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda'ya adlı tiyatrol-senfonik konseri hep birlikte izledik" diye konuştu.

Başkan Güzelbey, şöyle devam etti:

"Bugün kentimiz, Geç Hitit Dönemine ait Yesemek Bölgesi ile Unesco'nun Dünya Kültür Mirası Aday Listesi'ne girmiştir. Seyrettiğimiz bu muhteşem konserle de bu listeye girmeyi ne kadar hak ettiğimizi bir kez daha görmüş olduk. Bu güzel gecenin hazırlanmasında emeği geçen tüm sanatçılara ve yetkililere, ayrıca Ankara Flarmoni Orkestrası ile Hollanda'dan gelen Folkcorn Orkestrası'nın değerli üyelerine teşekkürü borç biliyorum. Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Bakanlık yetkililerine de hem bu proje de hem de Unesco Aday Listesi'ne girme sürecinde verdikleri değerli desteklerden ve katkılardan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum."

Başkan Asım Güzelbey, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve salonu dolduran seyircilerin ayakta alkışları arasında, sanatçılara ve emeği geçen yetkililere çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Bu etkinlik için çeşitli belgelerle açığa çıkan ve Hitit müziğinde yer alan 11 çalgı, günümüz teknolojileri kullanılarak dünyada ilk kez bu proje ile aslına sadık kalınarak 3700 yıl sonra yeniden hayat buldu. Yine aslına uygun tasarlanan özel giysileri içinde Hititli müzisyenler, bu çalgıları kullanıp geleneksel ve yerel kültürden esinlenerek düzenlenmiş olan müzikleri seslendirdiler.

Proje ve metinleri, müzik adamı Oğuz Elbaş tarafından yazılan, besteci, akademisyen Ertuğrul Bayraktar tarafından bestelenen eserin müzik yönetmenliğini ise ünlü bağlama sanatçısı ve akademisyen Okan Murat Öztürk yaptı. Şef Ertuğ Korkmaz tarafından yönetilen orkestra, Mustafa Bayur'un genel koordinatörlüğünde, sanat yönetmenleri Tamer Levent ile Meltem Keskin Bayur tarafından Hitit kült yaşamından esinlenerek hazırlanmış sahne uyarlamaları ve sunumları ile seyirciye unutulmaz bir konser yaşattılar. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kargamış'tan Hollanda'ya Barış Nağmeleri Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement