Konya'nın Tarihi ve Kültürel Varlığının Korunması Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Konya'nın Tarihi ve Kültürel Varlığının Korunması Çalışmaları

Konya\'nın Tarihi ve Kültürel Varlığının Korunması Çalışmaları

Konya'nın Tarihi ve Kültürel Varlığının Korunarak Kullanımı ve Planlaması Konusunda Toplantı Düzenlendi.

28.04.2008 15:02

Konya'nın tarihi ve kültürel varlığının korunarak kullanımı ve planlaması konusunda toplantı düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda Konya Valisi Osman Aydın başkanlığında yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Milletvekilleri Sami Güçlü, Hasan Angı, Ayşe Türmenoğlu, Orhan Erdem, Mustafa Kabakçı, Ali Öztürk ile MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, merkez ilçe kaymakam ve belediye başkanları, uzmanlar, meslek odası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın tarihteki önemine değinerek, yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Geçmişin geleceğin kurulmasında önemli rol oynadığını belirten Başkan Akyürek, "Konya'nın geleceğin lider ülkesi Türkiye'de daha önemli roller üstlenebileceğini düşünüyorum. Bu kıymetli kente yapılan her hizmet de çok kıymetli. Konya'yı Anadolu'nun en ileri kenti haline getirmemiz gerekiyor. Ecdat mirasına sahip çıkarak günümüzde onları yaşanır hale getirmek gerekiyor" dedi.

Başkan Akyürek, 10-13 Haziran tarihlerinde Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantısının Konya'da yapılmasının oy birliği ile kabul edildiğini hatırlatarak, Avustralya'da geçen yıl alınan bu kararda Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin büyük rolü olduğunu dile getirdi. Başkan Akyürek, dünyanın değişik yerlerinden gelerek bu toplantıya katılacak belediye başkanlarının deneyimlerini paylaşarak, tarihi mirasın korunması noktasında uzman hocaların açıklamalarını dinleyeceğini söyledi. Eski fuar alanının kapsayan Kültür Park çalışmalarının sürdüğünü anlatan Başkan Akyürek, Mevlana Kültür Merkezi (MKM), Alaaddin ve Kazım Karabekir Caddesi arasındaki bölgenin inanç, tarih ve kültür vadisi olabilecek öneme sahip olduğuna değinerek, "Mevlana Kültür Merkezi'ni tamamlayarak bu sürece katılmış olduk. Mevlana Müzesi yanından Köşk Mutfağına giden bölgedeki yapıların kamulaştırılması yapıldı ve binaların yıkımına başlandı. Mevlana Müzesi - Alaaddin Tepesi arasında düzenlemeler, raylı sistem çalışması, Alaaddin Tepesi'nde ortaya konulan yeni düşünceler, adliye binasının yıkılarak yeni bir kent meydanı oluşturma ve Kültür Park ile bütünleşmesi yönünde hazırlıklar var" şeklinde konuştu.

Başkan Tahir Akyürek, Konya'nın geleceğinin herkes için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Yalnız mutlaka biraz hızlı davranmamız gerekiyor. Yarın keşke dememek için bugün yapacakları sırayla yapmaya devam etmemiz gerekiyor. Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri olarak ecdadımızdan bize kalan eserlerle ilgili, restore düzeyinde, proje düzeyinde çalışmalarımız var" diye konuştu.

Konya Valisi Osman Aydın, Konya'nın Anadolu'da birkaç şehre nasip olabilecek tarihi güzellikleri barındırdığını ifade ederek, tarihi eserlerin restorasyonu konusunda büyük çabalar gösterilmesi gerektiğini vurgulayan konuşmasının ardından kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri tarafından sunumlar yapıldı. Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen de toplantıda, yaptıkları restorasyon çalışmalarını sunum yaparak değerlendirdi.

(İP-FM) 28.04.2008 14:34 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya'nın Tarihi ve Kültürel Varlığının Korunması Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement