Kütahya'nın İlk Köy Gazetesi Pazarlar'da Çıktı - Son Dakika
Yerel

Kütahya'nın İlk Köy Gazetesi Pazarlar'da Çıktı

Kütahya\'nın İlk Köy Gazetesi Pazarlar\'da Çıktı

Kütahya'nın ilk ve Türkiye'nin ilk birkaç köy gazetesinden olan “Köy Raporu Gazetesi"ni Pazarlar ilçesinde yaklaşık yarım asır önce yayınlayan yazar ve karikatürist Hikmet Aksoy “Şimdi baktığımızda görüyoruz ki, 1964 yılında zor şartlar altında çıkardığımız gazete ile ışıklar saçmışız" dedi.

30.01.2014 11:23

Kütahya'nın ilk ve Türkiye'nin ilk birkaç köy gazetesinden olan "Köy Raporu Gazetesi"ni Pazarlar ilçesinde yaklaşık yarım asır önce yayınlayan yazar ve karikatürist Hikmet Aksoy "Şimdi baktığımızda görüyoruz ki, 1964 yılında zor şartlar altında çıkardığımız gazete ile ışıklar saçmışız" dedi.

1963-1967 yılları arasında o zamanlar köy olan Pazarlar'da yedek subay öğretmen olarak görev yapan Hikmet Aksoy tarafından çıkartılan gazete, Gediz İdeal Matbaasında basıldı. Simav ilçesine bağlı bir köy olan Pazarlar'ın genel durumu, insanların gelecek adına yapması gerekenler, köy yaşamı, diğer il ve ilçelerden haberlerin yer aldığı aylık gazete yaklaşık üç yıl yayın hayatına devam etti. Daha sonra Hikmet Aksoy'un askerliğinin bitmesi üzerine Köy Raporu yayın hayatına son verdi.

Halen Trabzon'da yaşayan yazar ve karikatürist Hikmet Aksoy, köyde çıkan bir gazetenin o dönem İstanbul basınında büyük ilgi ile karşılandığını, kimi yazarların makalelerine konu yaptığını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca takdirname ile ödüllendirildiğini belirtti. Aksoy, Köy Raporu Gazetesi'nin son sayılarının Kütahya Valiliği'nin Vilayet Matbaasında basımının yapıldığını da söyledi. Gazetenin sahibi ve sorumlu yönetmeni olan ve Trabzon'un yetiştirdiği güçlü yazar ve karikatüristlerinden biri olan Hikmet Aksoy, "Köy Raporu Gazetesi'ni 1964 yılında zor şartlar altında çıkardık. Şimdi baktığımda geleceğe ışıklar saçmışız. O gün bizlerin hayal ettiği ve olmasını çok isteğimiz şeylerin bu gün Pazarlar'da hayata yansıdığını ve insanların bunlar ile geçimlerini sağladıklarını görüyoruz. Pazarlar ilçesi bugün geçimini meyvecilikle sağlıyor. Biz bu potansiyeli bundan 50 yıl önce gördük ve çiftçinin önünü açtığımız kanaatindeyiz. Gazete, Anadolu'nun aydınlanmasının hız kazanması uğruna girişilen bir çalışmamızdı. İyi ki Köy Raporu Pazarlar'da çıktı da ışık saçtı. O zamanlar köy olan Pazarlar şimdi ilçe oldu, iyi de oldu. Köyde çıkan bu gazete o dönem İstanbul basınında büyük ilgi ile karşılanıp haberleri yapıldı. Kimi yazarların makalelerine konu olup, Milli Eğitim Bakanlığı'nca takdirname ile ödüllendirildim. Köy Raporu gazetemizin son sayıları Kütahya Valiliğinin Vilayet Matbaasında basımı yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya'nın İlk Köy Gazetesi Pazarlar'da Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement