Osmanlı Gürcüleri-Göç" Belgeselinin Galası - Son Dakika
Yerel

Osmanlı Gürcüleri-Göç" Belgeselinin Galası

Osmanlı Gürcüleri-Göç" Belgeselinin Galası

Eskişehir Valisi Tuna: "Osmanlı'nın son dönemlerinde Kırım'dan, Balkanlar'dan ve Kafkaslar'dan Anadolu'ya göçler olmuştur.

21.05.2014 17:59

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, " Osmanlı'nın son dönemlerinde Kırım'dan, Balkanlar'dan ve Kafkaslar'dan Anadolu'ya göçler olmuştur. Bu göçler neticesinde Anadolu'nun kucağında buluşarak bir araya gelen ve huzur içerisinde yaşayan insanlar var. Dillerimiz farklı olabilir ama ortak geçmişimize sahip çıkmış, huzur, barış ve güven içinde yaşamış atalarımızdan bize miras kalmış önemli bir kültürümüz var" ifadelerini kullandı.

Vali Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Gürcistan Dostluk Derneği'nce hazırlanan ve Yönetmen Ercan Durmuş tarafından Türkiye ve Gürcistan'ın 14 şehirde çekilen "Osmanlı Gürcüleri-Göç" adlı belgeselin kentte düzenlenecek galasına katılmak için, Gürcistan'dan gelen heyetle bir araya geldi.

Bir restoranda düzenlenen yemeğe, Vali Tuna, Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Archil Khabadze, Acara Özerk Cumhuriyeti Milletvekili Jemal Putkaradze, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, İl Müftüsü Niyazi Ersoy ile Gürcistan'dan gelen üst düzey yetkililer katıldı.

Vali Tuna, yaptığı konuşmada, düzenlenen programa katılımlarından dolayı Gürcistan'dan gelen heyete teşekkür ederek, Osmanlı'nın son döneminde yaşanan göçler hakkında kısa bilgi verdi.

Heyeti Eskişehir'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Tuna, şunları kaydetti:

"Osmanlı'nın son dönemlerinde Kırım'dan, Balkanlar'dan ve Kafkaslar'dan Anadolu'ya göçler olmuştur. Bu göçler neticesinde Anadolu'nun kucağında buluşarak bir araya gelen ve huzur içerisinde yaşayan insanlar var. Bu noktada belki birçok insanımızın kökleri farklı yerlerden gelebilir ama hepsi bizim insanımız, bu topraklarla olan akrabalığımız devam ediyor. Dillerimiz farklı olabilir ama ortak geçmişimize sahip çıkmış, huzur, barış ve güven içinde yaşamış atalarımızdan bize miras kalmış önemli bir kültürümüz var."

Osmanlı döneminden sonra yaşanmış göçlere değinen Tuna, çekilen belgeselin çok güzel bir çalışma olduğunu vurguladı.

Çekimleri bir yıl süren belgeselde Osmanlı Gürcülerinin çalışkanlıkları, başarıları, kahramanlıkları ve vatanseverliklerinin anlatıldığını belirten Tuna, 13 bölüm halinde yayınlanacak olan belgeselin galasında 45 dakikalık bir özet sunulacağını bildirdi.

Tuna, belgeselin, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklendiğini aktardı.

Kendilerini böyle güzel bir organizasyona davet ettiği için Tuna'ya teşekkür eden Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Khabadze ise kardeş ülke Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye'deki kardeşleriyle yakın ilişkiler içerisinde olduklarını ifade eden Khabadze, yapılan bu güzel etkinliklerin aradaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceğine işaret etti.

Khabadze, belgeselin çok güzel bir çalışma olduğuna değindi.

Konuşmaların ardından Khabadze, ülkesinden getirdiği prestij kitaplarını Vali Tuna'ya takdim etti. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Osmanlı Gürcüleri-Göç' Belgeselinin Galası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement