Üniversite 'Bodrum Yarımadası'na Res Olmaz' Dedi - Son Dakika
Yerel

Üniversite 'Bodrum Yarımadası'na Res Olmaz' Dedi

Üniversite \'Bodrum Yarımadası\'na Res Olmaz\' Dedi

Bodrum’un Akyarlar ve Yalıkavak mahallelerine yapılmak istenen rüzgar elektrik santralleri-RES’ler ile ilgili hukuki süreç devam ederken, Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu tarafından Muğla Üniversitesi’ne yaptırılan bilimsel araştırmaların sonuçları çıktı.

13.08.2015 15:15

Bodrum'un Akyarlar ve Yalıkavak mahallelerine yapılmak istenen rüzgar elektrik santralleri-RES'ler ile ilgili hukuki süreç devam ederken, Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu tarafından Muğla Üniversitesi'ne yaptırılan bilimsel araştırmaların sonuçları çıktı. Akademisyenlerin raporları, Rüzgar Elektrik A.Ş.'nin ÇED için sunduğu raporların tam aksi bilgiler içeriyor.

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu ve Gümüşlük Forumu üyeleri, Bodrum'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine yapılması planlanan rüzgar elektrik santrali-RES'ler ile ilgili Muğla Üniversitesi'nin hazrladığı raporları kamuoyuna açıkladı. Yalıkavak Geriş tepelerine yapılması planlanan RES türbinlerine karşı Bodrumluların hukuki temsilciliğini üstlenen Avukat Remzi Kazmaz, Bodrum Kent Konseyi'ni hedef aldığı açıklamasında ise "Şirketin kirli oyununa alet olmayın" diye seslendi. Kazmaz, Rüzgar Elektrik A.Ş.'nin Kent Konseyine 'proje çağrısı' yaptığını ve Kent Konseyi bünyesindeki STK'ların hazırlayacağı projelere finansal destek sağlama sözü verdiğini belirterek "Direk söylemek istemiyorum ama sanki rüşvet niteliğinde, Kent Konseyi'ne ve STK'lara sunulmaya çalışılan bu projelerle beraber kendini şirin göstermeye çalışan şirket, sahte lisanslarla, sahte raporlarla Bodrum'un yüzünü kirletmek istiyor" dedi.

11 Haziran 2015 tarihinde Muğla İdare Mahkemesi tarafından atanan 10 kişilik bilirkişi heyetinin RES yapılacak alanlarda incelemelerini tamamladığını ve raporun önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirten Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu sözcüsü Mustafa Tanışık, bu süreçte RES türbinleri için belirlenen alanlarla ilgili olarak Muğla Üniversitesi ile işbirliği içinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Yalıkavak'ta RES yapılmak istenen alanlarla ilgili Muğla Üniversitesi'ne başvuruda bulunan Platform üyeleri, akademisyenler tarafından hazırlanan raporları paylaştı.

"TEMMUZ AĞUSTOS AYINDA BİTKİ ENVANTERİ ÇIKMAZ"

Muğla Üniversitesi'nin raporlarından biri bölgenin bitki biyoçeşitliliği ve flora yapısı ile ilgili oldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Varol, Rüzgar A.Ş.'nin Akdeniz Üniversitesi'ne yaptırdığını iddia ettiği flora araştırmasının, bölgenin bitki çeşitliliğini yansıtmasının mümkün olmadığını bildirdi. Alanda en az 15 ay süreyle arazi çalışması yapılması gerektiğini belirten Varol, şirketin kurak mevsim olarak bilinen Temmuz ve Ağustos aylarında bölgede araştırma yaptırdığını ve toplamda 147 tür bitki çeşidi tespit ettirdiğini hatırlatarak "Bilimsel normlar dikkate alınarak yeniden bir bitki envanteri çıkarılacak olursa, toplamdaki tür sayısı 400-450 arasında olacaktır" dedi.

YARIMADANIN HİÇBİR BÖLGESİ RES İÇİN UYGUN DEĞİLDİR

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu'nun başvurusu üzerine bölgenin Arkeolojik SİT laanları ve kültürel varlıkları ile ilgili araştırma yapan Muğla Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Adnan Diler ve Dr. Şahin Gümüş de hazırladıkları raporda, türbinlerin tümünün yarımadanın en iyi korunmuş tepelerinin en yüksek noktalarında planlandığını vurgulayarak her bir türbin ayağının altında ve çevresinde bulunan SİT alanlarını tek tek rapor haline getirdi. Rapora göre, RES türbinlerinin hemen hepsinin çevresinde platform mezarlar ya da eski tarım terasları bulunduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Adnan Diler ve Dr. Şahin Gümüş tarafından hazırlanan raporda "Bodrum Yarımadası'nın hiçbir bölgesi RES uygulamaları için uygun değildir" ifadesi dikkat çekti.

Firmanın RES türbinlerini 10 dönümlük bir araziye yerleştirme iddiasında olduğunu ancak proje dosyasında bu alanın 14 bin 380 dönüm olduğunu belirten Mustafa Tanışık, firmanın bunun gibi pek çok yanıltıcı ve yanlış bilgiyle Bodrum'a RES türbini yapmaya çalıştığını söyledi. Tanışık, Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.'nin Yalıkavak'taki arkeolojik SİT alanları ile bölgenin flora ve fauna yapısı konusunda da naylon raporlar hazırlattığının ortaya çıktığını ifade etti.

Firmanın Akdeniz Üniversitesi'ne hazırlattığını iddia ettiği flora çalışmasıyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını da söyleyen Mustafa Tanışık, "Üniversite, bu raporun kendilerine ait olmadığını bildirdi. Kampüs içinde bulunan Teknokent isimli bir şirkete yaptırılmış bir rapor olduğu ortaya çıktı. Şirketin tüm hesapları şu an Maliye Bakanlığı tarafından inceleme altına alınmış durumda. Şirketin tüm defterlerine el kondu" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ RÜZGARLARINA GİDİN

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Mustafa Tanışık, Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.'nin, 'Bodrum rüzgarı' konusunda da insanları yanlış bilgilerle yönlendirmeye çalıştığını savundu. Firmanın Avrupa ülkelerinden örnek gösterdiğini anlatan Tanışık, açıkalmasını şöyle sürdürdü: " Türkiye'nin rüzgar potansiyeli toplam 166 terabayttır. Bu da 166 milyon megabayt demek. Almanya 24 terabaytta, İngiltere 114 terabaytta. Biz şu anda rüzgar enerjisi potansiyeli açısından Avrupa'nın birinci ülkesiyiz. Şimdi bu firma Bodrum'un rüzgarı bizim için uygun diyor. Oysa Türkiye'nin rüzgar potansiyeli 5 kademede haritalanmıştır. Bodrum Türkiye sıralamasında rüzgar potansiyeli bakımından sondan ikinci sıradadır. Bodrum ve Datça'nın sahip olduğu rüzgar potansiyelinin aynısı Kırıkkale'de, Erzurum'da, Hatay'da da var. Üstelik buralarda ormanlık alan yok. Yaşam merkezlerine uzak yerler. Ama ısrarla firma bu tarafı seçmek istiyor her nedense. Türbin ömrü maksimum 20 sene. Bunu herkes biliyor. Ondan sonra firmanın bu alanlarda ne yapacağı ise muamma. Biz bunu üzerine basa basa söylüyoruz."

Yalıkavak Geriş'teki RES proje alanının 12 ay av yasağı olan bir bölge olduğunu hatırlatan Mustafa Tanışık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın haritasını da basınla paylaştı. Tanışık, bölgenin yabani hayvan göçmen barınağı olduğunu belirterek "Bu bölgeye RES yapılması inanılır gibi değil" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Üniversite 'Bodrum Yarımadası'na Res Olmaz' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement