Alman Medyası: Çarşı'ya "Darbeci" Suçlamasına Tepki Büyük - Son Dakika
Dünya

Alman Medyası: Çarşı'ya "Darbeci" Suçlamasına Tepki Büyük

Alman basını, Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyeleri hakkında hazırlanan iddianamede 35 kişi hakkında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla müebbet istenmesine tepkilerin büyüdüğünü belirtiliyor.

10.09.2014 12:27

Alman basını, Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyeleri hakkında hazırlanan iddianamede 35 kişi hakkında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla müebbet istenmesine tepkilerin büyüdüğünü belirtiliyor.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Ankara kaynaklı haberinde geçen yıl İstanbul Gezi Parkı'nda başlayan ve tüm Türkiye'ye yayılan eylemlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen iddianamede, Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'nın liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini, şüphelilerin, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye çalışmakla" suçlandığını anlatıyor. Haberde şöyle deniliyor:

"Beşiktaş taraftarları hem Facebook hem de Twitter hesaplarından "Eğer Çarşı bir örgütse, biz de bu örgütün militanlarıyız' mesajlarıyla tepkilerini yükseltmeyi sürdürüyor. Beşiktaş taraftarlarına diğer spor kulüplerinin taraftarları da büyük destek veriyor. Twitter'da "Çarşı Yalnız Değildir' başlığı da en çok tartışılan konuların başında geliyor."

-"BU SADECE BİR İDDİANAME"-

"Peki, Çarşı Grubu'na yöneltilen "darbe girişimi' suçlaması hukuken ne anlama geliyor ve nasıl bir süreci kapsıyor?" diye soran DWelle uzmanların hukuki sürecine ilişkin değerlendirmelerine de yer veriyor.

Deutsche Welle'ye konuşan spor hukuku uzmanı avukat Gaye Günal, Çarşı Grubu'nun Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesi kapsamında suçlandığını belirtirken, bu maddenin "devletin ülkesine, egemenliğine ve birliğine karşı cürümlerden en ağırını cezalandırdığını" belirterek, "Mevcut deliller doğrultusunda bu suçun oluşup oluşmadığı mahkemede tartışılacak bir husus olup, bu konuda henüz net bir durum söz konusu değildir. İddianame iade de edilebilir, bunun da önü açıktır" diyor.

-"TRAJİKOMİK"-

Taraftar psikolojisini ve sosyolojisini inceleyen yazılarıyla bilinen araştırmacı-yazar Tanıl Bora ise Deutsche Welle'ye, Gezi olaylarından sonra böylesi bir iddianamenin hazırlanmasının "trajikomik" olduğunu söylüyor.

Bora, zaten protesto eğilim içinde olan taraftarların geçen yıl tribünlere daha muhalif bir eğilimle çıktığına dikkat çekerken, "Bundan daha doğalı da olamazdı. Ve o taraftar, kendi grubunun dinamikleri doğrultusunda Gezi eylemlerinde şiddetten uzak bir biçimde aktif olarak yer aldı. Şimdi, sadece tribündeki taraftarın değil toplumun önüne böylesi bir iddianamenin konması ülkedeki gerilimi artıracaktır" uyarısını yapıyor.

Bu arada Bora, Çarşı Grubu'nun hiyerarşik bir yapısı olmadığına, belli merkezden alınan kararın tabana dayatılan bir sistemden uzak olduğuna vurgu yapıyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Alman Medyası: Çarşı'ya 'Darbeci' Suçlamasına Tepki Büyük - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement