Washıngton: Türk Hekimliği Amerikan Psikiyatri Dergisine Kapak Oldu - Son Dakika
Dünya

Washıngton: Türk Hekimliği Amerikan Psikiyatri Dergisine Kapak Oldu

Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association) Tarafından Yayınlanan The American Journal Of Psychiatry (Ajp), Aralık Sayısında 1385-1470 Tarihleri Arasında Amasya Bölgesinde Yaşayan Büyük Türk Hekimi Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun Çizimlerini Kapak Yaptı.

15.12.2006 18:20

Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association) tarafından yayınlanan The American Journal Of Psychiatry (AJP), Aralık sayısında 1385-1470 tarihleri arasında Amasya bölgesinde yaşayan büyük Türk hekimi Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun çizimlerini kapak yaptı.

Kendi alanında dünyanın en çok okunan ve atıf alan dergisi olan ve çok zor yazı kabul etmesiyle ünlü AJP'nin gündemine konu, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Uzm. Dr. Osman Sabuncuoğlu'nun yazısı nedeniyle girdi.

Dr. Osman Sabuncuoğlu, yazısında kısaca Şerefeddin Sabuncuoğlu'nu tanıttıktan sonra psikiyatrik tedavi çizimlerini anlatıyor.

Dr. Osman Sabuncuoğlu, büyük Türk hekiminin yalnızca cerrah olarak tanımlanamayacağı, tıbbın her alanında hizmet verdiği ve bu yaklaşımın AJP tarafından kabul gördüğünü söyledi. Dr. Sabuncuoğlu, AJP'nin konuya sahip çıktığını belirterek şöyle konuştu: "Psikiyatri geçmişinde önemli bir alan aydınlandı ve orada çılgın Türklerin oturduğu anlaşıldı. Psikiyatri gibi hekimlik ve entelektüelliğin en zor alanlarından birisinde ikonlaşabilecek çizimlerin ortaya çıkması Türklerin dünya kültürüne katkısını duraksamaya yer bırakmadan somutlaştırmıştır"

The American Journal Of Psychiatry' ye http://ajp.psychiatryonline.org/ internet adresinden erişilebiliyor.

Öte yandan Şerefeddin Sabuncuoğlu ile AJP'de yayımlanan yazıyı kaleme alan Dr. Osman Sabuncuoğlu arasında akrabalık olup olmadığı bilinmiyor. Ancak her iki hekimin de Amasyalı olduğu ifade ediliyor.

Şerefeddin Sabuncuoğlu, Fatih döneminde Amasya- Çorum bölgesinde yaşamış (1385-1470) büyük Türk hekimi. Şerefeddin Sabuncuoğlu, yazmış olduğu resimli cerrahi kitabı (Cerrahiyetü'l Haniyye) ile ünlü. Kitabın özgün Türkçe ile yazılmış olması bir başka üstünlüğü olarak gösteriliyor. Amasya Darüşşifası'nda yıllarca başhekimlik yapan Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun ayrıca deneysel tıp çalışmaları yaptığı biliniyor.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Washıngton: Türk Hekimliği Amerikan Psikiyatri Dergisine Kapak Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement