Türkiye-Ukrayna Nükleer Eğitim İş Birliği Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Ukrayna Nükleer Eğitim İş Birliği Çalıştayı

Türkiye-Ukrayna Nükleer Eğitim İş Birliği Çalıştayı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, toplumun bilinçlendirilmesi bağlamında üniversitelerin söyleminin çok daha etkili olacağını belirterek, "Türkiye'de her yıl trafik kazalarında 5-6 bin kişi ölüyor.

20.02.2017 12:26

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, toplumun bilinçlendirilmesi bağlamında üniversitelerin söyleminin çok daha etkili olacağını belirterek, " Türkiye'de her yıl trafik kazalarında 5-6 bin kişi ölüyor. Güvenlik sistemi ne kadar iyi olursa o teknolojik ürünü başarıyla kullanma imkanı vardır. Nükleer santrallerin en olumlu yanı çok güvenlikli bir sistem oluşudur." dedi

İbiş, Türkiye- Ukrayna Nükleer Eğitim İş Birliği Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, nükleer santrallerde binlerce kişiye iş imkanı oluşturulacağını belirterek, üniversitelerin bu konuda deneyimli ülkelerle iş birliği eğitimleri gerçekleştirmesi ve nitelikli insan gücü yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

Fosil kaynakların tükenmekte olduğunu ifade eden İbiş, rüzgar, güneş, jeotermal kaynakların ülkenin bugünkü enerji ihtiyacının çok küçük bir bölümünü sağlayabileceğini kaydetti.

İbiş, Fransa'dan Çin'e kadar dünyanın birçok ülkesinde enerjinin önemli bir kısmının nükleer güç santrallerinden karşılandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bazı ülkelerde yüzde 80 enerji tüketimi nükleer santrallerden karşılanmasına rağmen nükleer santrallerin ölümcül olduğuna yönelik değişik spekülasyonlar yapılmaktadır. Yorumları irdelerken somut verilere de bakmak gerekiyor. Bugün hangi teknolojik ürünü kullanırsanız kullanın büyük risklerle karşı karşıyasınız. Elektrik bile bilinçsiz kullanıldığında ölümle burun buruna gelirsiniz. O yüzden on binlerce insan elektrik kazalarından yaşamını yitiriyor. Ülkemizde her yıl trafik kazalarında 5-6 bin kişi ölüyor. Yılda 4-5 bin kişi kimyayla ilgili teknolojik alanlardaki kazalarda hayatını kaybediyor. Güvenlik sistemi ne kadar iyi olursa o teknolojik ürünü başarıyla kullanma imkanı vardır. Nükleer santrallerin en olumlu yanı, bu anlamda çok güvenlikli bir sistem oluşudur."

İbiş, üniversiteler olarak nükleer enerji konusunda farkındalık yaratıp, halkı bilgilendirme görevlerinin bulunduğunu vurgulayarak, toplumun bilinçlendirilmesi açısından üniversitelerin söyleminin çok daha etkili olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Ukrayna Nükleer Eğitim İş Birliği Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement