Ufuk 2020 Sanayi Kurultayı - Son Dakika
Ekonomi

Ufuk 2020 Sanayi Kurultayı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "I·hracatımız bu yıla maalesef arzu ettigˆimiz s¸ekilde bas¸layamadı. Tu¨m du¨nyada doların degˆer kazanmasıyla dolar bazında du¨s¸en fiyatlar ve bilhassa avro-dolar paritesindeki du¨s¸u¨s¸, ihracatımıza baskı yapıyor" dedi.

06.05.2015 18:21

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "I·hracatımız bu yıla maalesef arzu ettigˆimiz s¸ekilde bas¸layamadı. Tu¨m du¨nyada doların degˆer kazanmasıyla dolar bazında du¨s¸en fiyatlar ve bilhassa avro-dolar paritesindeki du¨s¸u¨s¸, ihracatımıza baskı yapıyor" dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Congresium'da, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ufuk 2020 Sanayi Kurultayı düzenlendi.

Büyükekşi, burada yaptığı konuşmada, ihracat rakamlarını değerlendirdi. Bu yıl ihracatta istenilen başlangıcın yapılamadığına dikkati çeken Büyükekşi, "Tu¨m du¨nyada doların degˆer kazanmasıyla dolar bazında du¨s¸en fiyatlar ve bilhassa avro-dolar paritesindeki du¨s¸u¨s¸, ihracatımıza baskı yapıyor. Paritenin negatif etkisi aylık tam 1,5 milyar doları buldu" diye konuştu.

Sanayinin milli gelir ic¸erisindeki payının artması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, bu çerçevede Tu¨rkiye'de sanayiciligˆin yeniden özendirilmesi ve desteklenmesine yo¨nelik bir c¸alıs¸ma yaptıklarını anlattı.

Büyükekşi, yu¨ksek teknolojili u¨ru¨nlerin ihracattaki payının geçen yıl yu¨zde 3,4 olduğunu belirterek, bu alanda hızlı bir ilerleme kat edilmesi gerektiğini savundu.

"Tu¨rkiye'nin ciddi sıc¸ramalara ihtiyacı var"

Büyükekşi, Türkiye'nin ku¨resel rekabetc¸i gu¨cu¨nü artırmak için tek c¸ıkıs¸ yolu olarak inovasyonu go¨rdüklerini belirterek, "I·novasyon bizce 3 kulvarda s¸ekilleniyor. Bunlar, üru¨nlerin katma-degˆerinde artıs¸, su¨rec¸ ve degˆer zincirlerinde verimlilik artıs¸ı ve tamamlayıcı unsurlara yatırım yapılması, kaynak ve ham maddelerin tedarigˆine yo¨nelik inovatif tedbirler. Tu¨rkiye'nin bu 3 kulvarda da ciddi sıc¸ramalara ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

I·novasyonu su¨rekli u¨lke gu¨ndeminde tutmak ve yaygınlas¸tırmak ic¸in c¸es¸itli c¸alıs¸malar yaptıklarını anlatarak, Tu¨rkiye I·novasyon Haftası'nın 3-5 Aralık tarihlerinde I·stanbul'da du¨zenleyecegˆini kaydetti.

Büyükekşi, Tu¨rkiye'nin Ufuk 2020 programının sagˆladıgˆı imkanlardan AB'li ortaklarla is¸birligˆi yaparak azami derecede yararlanacağına inandıklarını dile getirerek, "C¸u¨nku¨ biliyoruz ki, I·novasyona, Ar-Ge'ye, tasarıma ve markalas¸maya yapılan her yatırım u¨lkemizin 2023'te, 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerine bu¨yu¨k katkılar sagˆlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Sanayimiz daha büyük başarılara imza atacak"

TÜBİTAK Başkan Vekili Mehmet Çelik de Ufuk 2020'de yer almanın, katılımcılara bilgiye erişme ve yeni pazarlara açılma fırsatı ile rekabet gücünü arttıracak ortaklıklar kurma imkanı sağlayacağını söyledi. Çelik, "Ufuk 2020 programında, sanayimizin daha büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz" dedi.

Etkinliğe, AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati de katıldı.

- Ufuk 2020

Dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı olan, AB'nin 2014-2020 yıllarını kapsayacak yeni "Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk 2020 Programı" ile sanayinin liderliğinde, pazara yakın yenilikçi ürün, servislerin geliştirilmesi ve rekabetçiliğin artırılarak yeni iş kollarının yaratılması hedefleniyor.

TÜBİTAK, Türk sanayi kuruluşlarının üst düzey yetkililerinin, AB Ufuk 2020 Programı konusundaki farkındalık ve bilgi seviyelerinin artırılmasıyla program kapsamındaki teşviklerden azami istifade edebilmesini amaçlıyor.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement