Şanlıurfa - Hd) Köylüler Geçim Kaynakları Arazilerin Kendilerine Verilmesini İstiyor - Son Dakika
Genel

Şanlıurfa - Hd) Köylüler Geçim Kaynakları Arazilerin Kendilerine Verilmesini İstiyor

(ŞANLIURFA - HD) Köylüler geçim kaynakları arazilerin kendilerine verilmesini istiyorŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 1970'li yıllarda çıkarılan 'Toprak Reformu Kanunu' ile 40 yıldır kiralayarak kullandıkları arazilerin kendilerine verilmesini istiyor.

22.02.2017 16:39

(ŞANLIURFA - HD) Köylüler geçim kaynakları arazilerin kendilerine verilmesini istiyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 1970'li yıllarda çıkarılan 'Toprak Reformu Kanunu' ile 40 yıldır kiralayarak kullandıkları arazilerin kendilerine verilmesini istiyor.

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Dönemeç, Cinhisar ve Küçük Çatlı köylerinde yaşayan çok sayıda çiftçi, 40 yıldır kiralama yöntemi ile ekip biçtikleri arazilerin kendilerinden alınmak istediğini iddia etti.

Üç köyde yaşayan 200 kişi traktörleriyle Dönemeç köyünde bir araya gelerek duruma tepki gösterdi. Arazilerin kamulaştırılmadan önce taşlık olduğunu öne süren köylüler, kiraladıkları arazileri ise büyük çabalarla temizlendiklerini iddia etti.

Yaklaşık 250 ailenin kullandığı 18 bin dönüm arazinin kendilerine satılmasını isteyen köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

Küçük Çatlı muhtarı Ali Culfa, olaydan yaklaşık 2 bin 500 ailenin etkileneceğini iddia ederek, "Yaklaşık 15 bin nüfus göç etmek zorunda kalacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, muhtarlar olarak sizden bir randevu talebinde bulunuyoruz. Bu konuda bize yardımcı olun, kesinlikle ve kesinlikle sizden başka umudumuz ve çaremiz kalmadı" dedi.

40 yıldır arazilerin devletten kiralandığına dair belgelerin mevcut olduğunu belirten Culfa, "Belli bir bedel ödeyerek bu arazileri işletiyoruz. 40 yıl önce traktör yoktu, hiç bir şey yoktu. Burada dedelerimiz, analarımız, bacılarımız elleriyle topladılar bu taşları. Yani tarıma elverişli hale getirdiler. O dönem kamulaştırılan arazilerin sadece Bin dönümü tarıma elverişli idi, geri kalanı taşlık arazi idi. Bu kadar insanı, çoluk çocuğu, kadını nereye götüreceğiz, şurada evlerimiz, bağlarımız, sularımız var, her şeyimizi burada yapmışız. Biz çocuklarımızı burada okuttuk, avukat, savcı, hakim ve doktorlarımız var. Çocuklarımızın ve hepimizin geleceği için lütfen bize yardım edin, Cumhurbaşkanımızdan bu talebimiz var, başkada talebimiz yok" ifadelerini kullandı.

57 yıldır Dönemeç köyünde yaşadığını söyleyen Mustafa Dizlek, 40 yıldır kullandığı 130 dönümlük arazinin kendisine satılmasını istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve Başbakana seslenen Vedia Hatipoğlu, taşların büyük emeklerle ayıklandığını ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Meydana gelen çok yerel kıyafetli kadının ağladığı görülürken, 40 yıldır bu topraklarda yaşadıklarını belirtti.

Dönemeç köyünde yaşayan 57 yaşındaki Mehmet Eyim, eskiden taşlık olduğunu öne sürerek, "Arazileri temizledik, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza sesleniyorum. Arazileri elimizden almasınlar, çoluk çocuğumuzun rızkıyla oynamasınlar" diye konuştu.

Şanlıurfa - Hd) Köylüler Geçim Kaynakları Arazilerin Kendilerine Verilmesini İstiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Şanlıurfa - Hd) Köylüler Geçim Kaynakları Arazilerin Kendilerine Verilmesini İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement