12 Eylül İlköğretim Okulu'na 'erdal Eren İlköğretim Okulu' Pankartı Astılar - Son Dakika
Güncel

12 Eylül İlköğretim Okulu'na 'erdal Eren İlköğretim Okulu' Pankartı Astılar

12 Eylül İlköğretim Okulu\'na \'erdal Eren İlköğretim Okulu\' Pankartı Astılar

İzmir'deki Narlıdere Demokrasi Platformu, ilçede bulunan 12 Eylül İlköğretim Okulu'nun adının değiştirilmesini istedi, bahçe kapısına 'Erdal Eren İlköğretim Okulu' pankartını astı.

13.12.2011 17:15

İzmir'deki Narlıdere Demokrasi Platformu, ilçede bulunan 12 Eylül İlköğretim Okulu'nun adının değiştirilmesini istedi, bahçe kapısına 'Erdal Eren İlköğretim Okulu' pankartını astı. Ancak ilçedeki bu okulun adını 12 darbesinden değil, ilçenin kurtuluşundan aldığı daha önce açıklanmıştı.

İzmir İl Genel Meclisi'nin, adında 12 Eylül Darbesi'ni hatırlatan terimlerin bulunduğu okul isimlerinin değiştirilmesini öngören temenni kararının uygulanmasını isteyen Narlıdere Demokrasi Platformu, ilçede bulunan 12 Eylül İlköğretim Okulu'nun adının 13 Aralık 1980'de idam edilen Erdal Eren İlköğretim Okulu olarak değiştirilmesi için eylem yaptı. Okul bahçesi girişinde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup yanlarında getirdikleri ve üzerinde 'Erdal Eren İlköğretim Okulu' yazan, üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı yazısı ve logosunun da yer aldığı pankartı okulun giriş kapısına astı. 12 Eylül Darbesi aleyhtarı sloganlar atan grup adına açıklamayı Eğitim Sen İzmir 6 No'lu Şube Başkanı Duran Sınacı yaptı. Narlıdere Demokrasi Platformu olarak İzmir İl Genel Meclisi'nin oy birliği ile aldığı kararın toplum vicdanının sesi olduğunu dile getiren Sınacı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'i kastederek, şöyle dedi:

"Çocuklarımız onu sevsin, gençlerimiz ona sempati duysun diye lanetli adını okullarımıza, çocuk parklarına verdiler. Çocuklarımızın eğitim yuvaları 30 yıldır paslı bir esaret zinciri gibi boynunda taşıyor bu lanetli tabelaları. Oysa o 'Asmayalım da besleyelim mi?' diyerek daha çocuk yaştaki Erdal Eren'in idam emrini veren cunta şefiydi. Onun bu sözünü talimat sayan darbe döneminin özel mahkemeleri yüzlerce insan için idam kararı verdi. İbret olsun diye onlarcası infaz edildi, hak hukuk kavramları rafa kaldırıldı. Binlerce insan işkence gördü."

'12 Eylül' adının zulmün, baskının, adaletsizliğin, eşitsizliğin simgesi olduğunu ifade eden Sınacı, "12 Eylül ve darbecilerin adlarının okul adlarından çıkarılması, toplumun en demokratik hakkı olduğu gibi toplum vicdanındaki yaraların sarılması için de gereklidir. Bu nedenle İzmir İl Genel Meclisi'nin aldığı, Narlıdere 12 Eylül İlköğretim Okulu adının 'Erdal Eren İlköğretim Okulu', Gültepe Kenan Evren Anadolu Lisesi'nin adının 'Aydın Erten Anadolu Lisesi' ve Yamanlar Evren Paşa İlköğretim Okulu'nun adının 'Necdet Adalı İlköğretim Okulu' olarak değiştirilmesini istiyoruz. Halkımızı tarihimizin bu kara sayfalarıyla yüzleşmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Açıklama ardından grup kısa bir süre alkışlar ve sloganlarla protestolarını sürdürdükten sonra dağıldı.

Ege Ordusu Komutanlığı'na sınır komşu olan 12 Eylül İlköğretim Okulu adını 12 Eylül darbesinden değil Narlıdere'nin kurtuluş günü olan 12 Eylül tarihinden almıştı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 12 Eylül İlköğretim Okulu'na 'erdal Eren İlköğretim Okulu' Pankartı Astılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement