Almanya'da Koruma Altına Alınan Çocuklar - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Koruma Altına Alınan Çocuklar

Almanya'nın Neuss kentinde faaliyetlerini sürdüren Umut Yıldızı Derneği'nin Başkanı Kamil Altay, aile mahkemesi tarafından belirlenen "koruma amaçlı alıkonan çocuklar hakkında ilgili ülke konsolosluklarının bilgilendirilmesi" maddesinin çiğnendiğini ve bilgi alışverişinde sıkıntılar olduğunu söyledi.

03.03.2015 16:15

Almanya'nın Neuss kentinde faaliyetlerini sürdüren Umut Yıldızı Derneği'nin Başkanı Kamil Altay, aile mahkemesi tarafından belirlenen "koruma amaçlı alıkonan çocuklar hakkında ilgili ülke konsolosluklarının bilgilendirilmesi" maddesinin çiğnendiğini ve bilgi alışverişinde sıkıntılar olduğunu söyledi.

Kamil Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da böyle bir bilgi verilmemesi nedeniyle ne kadar Türk çocuğunun Gençlik Daireleri tarafından ailelerinden alındığına dair kesin bir istatistik ve rakam çıkarılamadığını vurguladı.

Almanya'da doğan Türk çocuklarının çifte vatandaş sayılmaları nedeniyle Alman uyruğu ile muamele gördüğünü, bu nedenle konsoloslukların bilgilendirilmediğine işaret eden Kamil Altay, amaçlarının bunun düzeltilerek konsoloslukların bilgilendirilmesi olduğunu ifade etti. Altay, şunları ifade etti:

"Viyana Sözleşmesi'nin 37. maddesi bürokratik ilişkilere değinmektedir. Buna dayalı olarak Türkiye'nin Almanya'daki konsolosluklarının bütün durumlar hakkında bilgilendirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu maddeye dayanarak bu durum aynı şekilde reşit olmayan çocukların vasiliğe verilmesi ve böyle bir talepte bulunulmasında da geçerlidir. Vasilik veya koruma altına alınma süreçlerinin somutlaşması ile beraber aile mahkemeleri sivil konuları düzenlemede gerekli bilgilendirmeyi yapmalıdırlar."

Altay, çifte vatandaşlığa sahip çocukların da koruma amaçlı ailelerinden alındıklarında konsoloslukların mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda tüm eyalet bakanlıklarına mektup ve dilekçe yazdıklarını ifade etti.

Kamil Altay, Kuzey Ren Vestfalya Adalet Bakanlığı'ndan Dr. Andreas Christian imzasıyla kendilerine gelen cevapta, Viyana Sözleşmesi'nin konsolosluk bilgilendirme maddesine riayet etmenin çok önemli olduğunun ifade edildiğini söyledi. Altay, mektupta taleplerinin eyalet mahkemesi başkanlarına bildirileceği ve mahkeme başkanlarının aile mahkemelerini bu konuda uyarmaları doğrultusunda ricada bulunulacağının yazılı olduğunu kaydetti.

Kamil Altay, diğer eyalet adalet bakanlıklarına da aynı hassasiyetin gösterilmesi amacıyla mektup ve dilekçeler gönderdiklerini ve cevap beklediklerini sözlerine ekledi.

Almanya'da çocukların bakımı ve yetiştirilmesi konusunda ebeveynlerin sorumluluklarını devlet adına denetleyen "Jugendamt" adı verilen gençlik dairesinin uygulamaları, hem ülke içinde hem de göçmenlerin geldiği ülkelerde tepkiyle karşılanıyor. Ülkede çocuk hakları konusundaki yasalarda 2005'te yapılan değişiklikle mevcut yetkileri artırılan gençlik daireleri, yasalar doğrultusunda çocuklarının hakları ihlal edilen ailelerden çocukları ayırma hakkına sahip.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Koruma Altına Alınan Çocuklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement