Almanya Maliye Bakanı Schaeuble Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble Açıklaması

BERLİN (AA) – Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda Avrupa'dan daha fazla yükü taşıdığını söyledi.

26.05.2016 17:01

BERLİN (AA) – Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda Avrupa'dan daha fazla yükü taşıdığını söyledi.

Schaeuble, Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) tarafından düzenlenen toplantıda, göç sorunun gelecek yıllarda hem Avrupa hem de tüm dünya için en büyük sınamalardan biri olacağını belirtti.

AB ile Türkiye arasında varılan mutabakatı savunan Schaeuble, bu mutabakatın mesajının Avrupa'ya sığınmacı taşıyan insan kaçakçılarına yönelik olduğunu kaydetti.

Anlaşmanın her iki tarafın çıkarına olduğunu ve bu konuda Türkiye'yi yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Schaeuble, "Elbette Türkiye'nin sığınmacı konusunda Avrupa'dan daha fazla yükü var. Bunu kabul etmek lazım. Bundan dolayı sığınmacı sorununun üstesinden gelmek için Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi Avrupa'nın dayanışma göstermesine hakkı var." dedi.

Schaeuble, sığınmacı sorunun çözülmesi konusunda Avrupa ülkelerinin daha fazla şeyler yapması gerektiğini de kaydetti.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar

AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara da değinen Schaeuble, Rusya'nın Almanya ve Alman şirketleri için önemli bir ülke olduğunu belirterek, yaptırım kararını sevinerek değil, üzülerek aldıklarını söyledi.

Rusya'nın Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilhak etmesine ve Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara işaret eden Schaeuble, Avrupa'da ihtilafların şiddet kullanılarak çözülmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

"Yaptırımlar kaçınılmazdı. Zaman geçirmeden de kaldırmak isteriz. Ancak bunun için koşullar yerine getirilmesi lazım." diyen Schaeuble, yaptırımların kaldırılması için Minsk Anlaşması'nın uygulanmadığına dikkati çekti.

Schaeuble, koşullar yerine getirilmediği için şu an her şeyin yaptırımların uzatılması gerektiğine işaret ettiğini dile getirdi.

Yunanistan'daki mali kriz

Mali krizde bulunan Yunanistan konusunda Avro Grubu'nda yapılan görüşmelere ilişkin de Schaeuble, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) çekincelere rağmen Brüksel'de alınan kararları onaylayacağını düşündüğünü söyledi.

Avro Grubu'nda 2016 için kararların verildiğini belirten Schaeuble, IMF'nin 2016'da sadece karar vermeyi değil programı finanse etmeyi de taahhüt ettiğine değindi.

IMF'nin Yunanistan'a ilişkin ne zaman karar vereceğini ise bilmediğini belirten Schaeuble, Yunanistan'ın da reformları uygulamak için yoğun çaba harcaması gerektiğini vurguladı.

İngiltere'deki referandum

Schaeuble, İngiltere'nin AB'de kalıp kalmaması konusunda bu ülkede 23 Haziran'da yapılacak referanduma ilişkin, referandumun sonucuna saygı duyacaklarını ifade etti.

İngiltere'nin AB'den çıkmasının bu ülke için yanlış bir karar olacağını düşündüğünü dile getiren Schaeuble, bunun sonucunu muhtemelen olumsuz olacağını kaydetti.

Yine de bu sonucunun ne olacağının bilinmediğine işaret eden Alman politikacı, "Bundan dolayı herkes tüm senaryolara hazırlanıyor ancak spekülasyon yapılmıyor. Avrupa ve belki dünya ekonomisi muhtemelen büyük zarar görür. Ama en büyük etkisi İngilizlere olur. Buna İngilizlerin karar vermesi lazım. Referandumdan sonraki gün dünya batmayacak, dönmeye devam edecek. Kararı kabul edeceğiz." şeklinde konuştu.

Schaeuble, Fransa'daki olaylara ilişkin de ülkedeki protestolara rağmen hükümetin iş piyasası için önerdiği reformların doğru ve gerekli olduğunu söyledi.

Fransa'nın bu tür olayların üstesinden geleceğini ifade eden Schaeuble, Fransa'nın reformları yerine getirebilecek durumda olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Maliye Bakanı Schaeuble Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement