Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Önünde Soma Protestosu - Son Dakika
Güncel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Önünde Soma Protestosu

Soma'daki maden faciası nedeniyle grev kararı alan DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Diş Hekimleri Birliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önünde eylem yaptı.

15.05.2014 16:08

Soma'daki maden faciası nedeniyle grev kararı alan DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Diş Hekimleri Birliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önünde eylem yaptı.

Soma ilçesinde yüzlerce maden işçisinin ölümüne neden olan iş cinayeti nedeniyle DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Diş Hekimleri Birliği genel grev kararı aldı. Sabah saatlerinde iş bırakan DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Diş Hekimleri Birliği grev kararı aldıkları iş yerlerinin önlerinde toplanarak ve Kızılay'ın farklı noktalarından sloganlarla yürüyüşe geçti. Çoğunluğu siyah kıyafetler giyen ve "Kaza değil kader değil cinayet" pankartı taşıyan ve sloganlar atarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gelen eylemciler, burada Soma'daki faciada hayatını kaybeden madenciler anısına saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşu sonrası ortak metni okuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan, "Türkiye'de işçi sınıfının iş cinayetlerine ve güvencesiz çalıştırmaya karşı sabrımız kalmadı, işçilerin hayatını kaybetmesi kader değil" dedi. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerin Soma'da yaşananların başlıca sorumluları olduğunu vurgulayan Çalışkan, "Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır, TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azaltılmasıdır. Bu dönüşüm sayesinde Soma'da katliamın yaşandığı işletmenin patronun övündüğü rakamlar ortaya çıkmış, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara düşmüştür. Bunun tasarrufun bedeli de yüzlerce işçinin ölümüyle ödenmiştir" diye konuştu.

-"TÜRKİYE ÖLÜMLÜ MADEN KAZALARINDA BİRİNCİ"-

Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa'da birinci sıraya yükseldiğini kaydeden Çalışkan, "Dünyada ise bu alanda ilk üç sırada yer alan Türkiye maalesef bu sene birinciliği kimseye kaptırmayacaktır. Tüm bu gerçeklere rağmen AKP, Soma'daki iş cinayetlerinin araştırılması için 6 ay önce verilen bir önergeyi ısrarla gündeme almamış, alınca da reddetmiştir. Bu önergeyi 2 hafta önce reddedenler Soma'da ölenler için TBMM'de saygı duruşunda bulunmuşlardır" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından eylemciler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ıslık çalarak protesto etti. Bakanlık önünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, eylemciler bir süre daha slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Önünde Soma Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement