Cenevre'deki Ukrayna Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Cenevre'deki Ukrayna Toplantısı

Cenevre\'deki Ukrayna Toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry : "Bütün yasa dışı silahlı grupların silahsızlandırılması konusunda anlaştık" "Taraflar, Ukrayna'nın ekonomik ve mali istikrarının önemi ve bu konuya bizim de dahil olmamızın önemi konusunda anlaştı"

17.04.2014 21:18

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki bütün yasa dışı silahlı grupların silahsızlandırılması konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Kerry ile Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rus ve Ukraynalı muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerde üzerinde anlaşılan noktaları kamuoyuyla paylaşan Kerry, "Bütün yasa dışı silahlı grupların silahsızlandırılması konusunda anlaştık. Yasa dışı olarak ele geçirilmiş bütün binaların sahiplerine iade edilmesi gerekiyor. Ukrayna şehirlerinde ve kasabalarında yasa dışı olarak işgal edilmiş sokaklar, meydanlar ve kamuya ait yerler boşaltılmalı" dedi.

Ukrayna hükümetinin bu binaları terk edenleri, protestocuları, silahlarını bırakanları affetme sözü verdiğini belirten Kerry, sadece sözlerle hareket etmek yerine tansiyonu düşürmek için atılabilecek somut adımlar bulma konusunda da anlaştıklarını kaydetti.

Halen bölgede görev yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunun, tansiyonu düşürmek için üzerinde anlaşılan önlemlerin uygulanması için Ukrayna yetkililerine ve yerel topluluklara yardımcı olmasına karar verdiklerini bildiren Kerry, AGİT misyonunun görevine bir an önce başlayacağını belirtti.

Ukrayna liderlerinin kendilerine, bölgelerin daha fazla otonomi talepleri ve azınlık hakları konusunda çalışma yapacaklarını belirttiklerini ifade eden Kerry, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un anayasal reform sürecinin özgün, kapsamlı ve kapsayıcı olacağı taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

Kerry, "Taraflar, Ukrayna'nın ekonomik ve mali istikrarının önemi ve bu konuya bizim de dahil olmamızın önemi konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

- Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cenevre'deki Ukrayna Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement