Danimarka'da Işid Protestosu - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Işid Protestosu

Kürt ve Yezidi dernekleri, IŞİD saldırılarını Danimarka parlamentosu önünde protesto etti Mitinge Danimarka eski Dışişleri Bakanı Holger K. Nielsen de katıldı.

16.08.2014 19:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın kuzeyindeki saldırı ve katliamları, Danimarka'daki Kürt ve Yezidi dernekleri tarafından protesto edildi.

Çeşitli Kürt dernekleri ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Rojava'daki siyasi partilerden katılımla Kopenhag Vesterbro Meydanı'nda biraraya gelen bir grup, polis eskortluğunda Danimarka Parlamentosu'na kadar yürüdü.

IKBY bayrağı ve IŞİD karşıtı çeşitli pankartlar taşıyan gruptakiler, sık sık sloganlar atarken Danimarka Parlamentosu'nun bulunduğu Christiansborg Sarayı önünde ise katılımcılara hitaben konuşmalar yapıldı.

Bu yılın şubat ayında Dışişleri Bakanlığı görevinden ayrılan Sosyalist Halk Partili Holger K. Nielsen de mitinge katılarak konuşma yaptı.

Nielsen, IŞİD'in katliamlar yaptığını ve bölgede ciddi bir tehlike yarattığını söyledi. Irak'ta toplu göçe neden olan bu saldırıların Kürtler tarafından durdurulmaya çalışıldığını belirten Nielsen, Avrupa Birliğinin bu mücadeleye destek vermesi gerektiğini söyledi.

Yezidiler adına konuşan Şermin Halef, Yezidi toplumunun Irak'ta çok zor günler yaşadığını belirtti. Yezidilerin birlikte yaşadıkları Arapların evlerini IŞİD'e açtığını ve güçlenen IŞİD'in farklı inançtaki herkesi topraklarından sürdüğünü ifade eden Halef, topraklarından uzakta yaşamak istemeyen Yezidilerin dönüşü ve güvenliğinin sağlanması için yardım istediklerini dile getirdi.

Kopenhag YNK Temsilcisi Havrem Mahmud ise yaşadıkları sorunların çoğunun ayrı hareket etmekten kaynaklandığını ve bu büyük sorun karşısında birlikte hareket etmenin tüm sloganlardan daha anlamlı olduğunu ifade etti.

Mahmud, İslam adına hareket ettiğini duyuran IŞİD'in İslamiyet ile bir ilgisi olmayan eşkıyalar olduğunu ve farklı inançtaki herkesi evinden yurdundan ettiğini vurgulayarak, "Son olarak Yezidileri katlettiler, topraklarından sürdüler. Kürtler, bu tehlikeye birlikte karşı koyarken Avrupa Birliği ve Danimarka daha fazla destek olmalı" dedi.

IŞİD'in bir proje olduğunu ve bunun aslında tüm bölgeyi tehdit ettiğini anlatan Mahmud, kendilerinin ise kimsenin hiçbir varlığına göz dikmediklerini sadece insanlarını, su ve topraklarını koruma çabasında olduklarını söyledi.

Öte yandan parlamento önünde IŞİD'in katliam görüntülerinin sergilendiği bir çadır oluşturulurken çadırdaki sergiyi izleyenlerin katliam fotoğrafları karşısında gözyaşlarını tutamadığı görüldü. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Işid Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement