Dha'nın Haberi Ders Kitabına Girdi - Son Dakika
Güncel

Dha'nın Haberi Ders Kitabına Girdi

Dha\'nın Haberi Ders Kitabına Girdi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, İzmir'de kanser tedavisi nedeniyle okula gidemeyen ilköğretim öğrencisi 10 yaşındaki Ece Yıldız'ın 'evde eğitim hakkı' isteğine 'mevzuat engeli' çıkarıldığını gündeme getirip bu hakkı almasını sağlayan Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberini ders konusu yaptı.

09.10.2011 13:44

-

kanser TEDAVİSİ SÜRESİNCE OKULA GİDEMEYEN ECE'NİN EVDE EĞİTİM GÖRME TALEBİNİN MEVZUATA TAKILDIĞI GÜNDEME GETİRİLMİŞTİ

DHA'NIN HABERİ DERS KİTABINDA

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, İzmir'de kanser tedavisi nedeniyle okula gidemeyen ilköğretim öğrencisi 10 yaşındaki Ece Yıldız'ın 'evde eğitim hakkı' isteğine 'mevzuat engeli' çıkarıldığını gündeme getirip bu hakkı almasını sağlayan Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberini ders konusu yaptı. Haber, Ece'nin fotoğrafıyla birlikte ilköğretim 8'inci sınıfta okutulan 'Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi' kitabında yer aldı. Baba Ali Rıza Yıldız, "Kızım şimdi mutlu, bir olumsuzluk yok. Ancak o kitabı okuyacağı sınıfa geldiğinde nasıl etkilenir, bilemiyoruz" dedi.

İzmirli evhanımı 33 yaşındaki Nurgül Yıldız ile özel bir şirkette çalışan 38 yaşındaki Ali Rıza Yıldız'ın, 7 yıl arayla iki kız çocukları oldu. Büyük kızları Ece'ye, Konak İlçesi'nin Yeşilyurt Semti'ndeki Ülkü İlköğretim Okulu'nda 2'nci sınıf öğrencisiyken 'Lenfoblastik lösemi' (lenf kanseri) tanısı konuldu. Ece, yatırıldığı Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kemoterapi gördü. Ece, 6 ay kaldığı hastanenin ilköğretim okulunda eğitimini sürdürdü. Hastanede de olsa okula gidebilmesi Ece'nin moralini yükseltti, erken teşhis sayesinde erken başlatılan tedaviden sevindirici sonuçlar alındı.

Doktorlar, Ece'nin evde tedavisinin sürdürülmesine karar verdi, ancak 'okula gitmemesi' şartı koyuldu. Baba Ali Rıza Yıldız, Ece'nin hastanede tedavi gördüğü dönemde 6 aylık olan küçük kızı Ela'yı bakması için Menderes İlçesi'nde oturan baldızına getirdi. Ece taburcu olunca da baba Ali Rıza Yıldız, eşinin kardeşinden destek alması için evini Menderes'e taşıdı. 3'üncü sınıfı okuması gereken Ece'nin kaydı Süleyman Çevik İlköğretim Okulu'na nakledildi. Ancak Ece, doktor yasağı yüzünden okula gidemeyince Ali Rıza Yıldız, kızının evde eğitim hakkından yararlanmasını istedi. O dönemde her gün ilaç alıp, haftada bir kan tahlilleri yapılan, ayda bir de hastanede tahlil ve kontrolleri süren kızının evde eğitim hizmeti almasını isteyen baba Yıldız, evlerine 45- 50 adım uzaklıktaki Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Yıldız, 7 Ekim 2009'da yazılı başvurusuna yazılı yanıt alamadı, ancak yetkililer 'Evde eğitim hizmetleriyle ilgili yönerge Mart 2009'da iptal edildi, eve öğretmen uygulaması kalktı' bilgisi verildi.

DHA, Ece ve onun durumundaki diğer çocukların 'mevzuat kurbanı' olduğunu gündeme getirdi. DHA'nın Kasım 2009'da Türkiye gündemine taşıdığı olaya, İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye el koydu. Üye, yapılan taramayla Ece gibi 18 çocuğun tespit edildiğini, hepsinin sorununu çözüp 'evde eğitim' almalarını sağlayacaklarını bildirdi. Nitekim, DHA'nın ses getiren haberi sayesinde sorun çözüme ulaştırıldı. Tedavileri evde sürdürülen öğrenciler öğretmenlerin 'evde ders vermesi' sağlandı ve bu çocuklar 'evde eğitim' hakkını kazandı.

VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ KİTABI'NDA

Ece'nin yönerge iptali yüzünden evde eğitim hizmeti alamadığını duyuran, sorunun Türkiye genelinde çözülmesini sağlayan haber, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitabına alındı. Ece'yle ilgili DHA'nın haberi, İlköğretim 8'inci sınıflarda okutulan 'Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi' kitabına kouldu.

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin kitapta 3'üncü tema olarak okuyacağı haber 'Hak ve özgürlüklerimiz' ana başlığı, 'Sorunlar ve demokratik çözümler' ikinci başlığı altında verildi. Ece'nin fotoğrafına da yer verilen, 'Ece okumak istiyor ama...' başlığı taşıyan haberle öğrencilerin bu haberdeki sorununun ne olduğunu, çözüme ulaşıp ulaşmadığını, demokratik çözüm gibi kavramları öğrenmeleri amaçlanıyor.

Evde eğitim hizmeti almak için verdikleri mücadelenin ders kitabına girmesinin kendileri için sürpriz olduğunu belirten baba Ali Rıza Yıldız, şunları söyledi:

"Kızıma okulundaki bir öğrenci kitabı göstermiş. Bize de Ece söyledi, öyle haberimiz oldu. Keşke bize bilgi verilseydi. Kızım şimdi mutlu, bir olumsuzluk yok. Ancak o kitabı okuyacağı sınıfa geldiğinde nasıl etkilenir, bilemiyoruz. Bu yüzden bilgimiz olsun isterdik. Ece akıllı bir çocuk, ona hastalığının kanser olduğunu, ancak erken tedaviyle iyileştiğini söyledik. Hala ayda bir kontrolleri sürüyor, sağlığı iyi. Ama ileride genç kız olduğunda bu şekilde bir kitapta fotoğrafıyla yer almış olma konusunda ne düşünür, nasıl etkilenir bilemiyoruz. Keşke bize, hatta bir pedagoga danışılsaydı." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha'nın Haberi Ders Kitabına Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement