Düzeltme <br/>"İzmir'deki Güneş Tarlası Portekiz'e Örnek Oldu" Başlıklı Haberimizin İkinci... - Son Dakika
Güncel

Düzeltme <br/>"İzmir'deki Güneş Tarlası Portekiz'e Örnek Oldu" Başlıklı Haberimizin İkinci...

Düzeltme <br/>"İzmir\'deki Güneş Tarlası Portekiz\'e Örnek Oldu" Başlıklı Haberimizin İkinci...

Türkiye'de bir yerel yönetim tarafından kurulan en büyük güneş enerjisi yatırımı olan Karşıyaka Güneş Tarlası, Portekiz'deki bir kente örnek oldu Belediyenin ödediği elektrik faturalarına yıllık 420 bin liralık indirim getiren santralin ardından güneş enerjisiyle ısıtma soğutma yapılan parkların yapımı için de proje başlatıldı.

17.01.2015 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Sayıları her geçen gün artan rüzgar pervaneleriyle yenilenebilir enerji üretimi artıran İzmir, bir yerel yönetimin yaptığı güneş enerjisi yatırımıyla da örnek oldu. İlçedeki Yamanlar Dağı eteklerine kurulu güneş tarlasında ürettiği enerjiyle elektrik faturasında yıllık 420 bin liralık indirim sağlayan Karşıyaka Belediyesi, şimdi de güneş enerjisiyle ısıtılıp soğutulan parklar üzerinde çalışıyor.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjinin dünya genelinde yatırımcıların yanı sıra yerel yönetimlerin de gündeminde olduğunu, rüzgar santrallerinin hızla çoğaldığı İzmir'in güneş potansiyeline de dikkati çekmek amacıyla 2013 yılında güneş enerjisi tarlası projesi hazırlandığını ifade etti.

İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Karşıyaka'ya uzanan Yamanlar Dağı eteklerindeki 9 dönümlük alanda 2013 adet güneş paneli kurarak enerji üretmeye başladıklarını kaydeden Akpınar, şu bilgileri verdi:

"800 bin kilovat saat kapasiteli güneş tarlası, Türkiye'de bir yerel yönetim tarafından hayata geçirilen en büyük güneş enerjisi yatırımı oldu. Burada 420 bin lira değerinde elektrik üretiliyor. Bu enerjiyi elektrik dağıtım şirketine vererek ödediğimiz faturadan mahsuplaşıyoruz. Belediyemize ait bazı sosyal tesislerde harcadığımız enerjiyi bedavaya getirmiş oluyoruz.

Tesisi büyütmek için çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut tarlanın arkasındaki 20 dönümlük alanda da paneller kurmak istiyoruz. Bu konuda TOKİ ile görüşmelerimiz sürüyor. Kapasitemizi üç kata kadar artırmayı öngörüyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren firmalarla işbirliğine açığız. Hedefimiz belediyenin ödediği enerji faturalarını güneşten elde edeceğimiz kazanımla minimum seviyeye çekmek."

Örnek proje

Akpınar, tesisin diğer yerel yönetimler için de örnek haline geldiğini, Çanakkale Belediyesi ekiplerinin tesiste yaptığı incelemelerin ardından benzeri bir tarlayı kurma çalışması yaptığını, ülke genelinden bazı üniversitelerin de çalışma yaptığını belirtti.

Sadece Türkiye değil tesisin Avrupa ülkelerinde de ilgi gördüğünü dile getiren Akpınar, "Kardeş kentimiz olan Portekiz'in Cascais kenti yöneticileri, sistem hakkında bilgi almak üzere ekip göndermek istediler, çok olumlu karşıladık" dedi.

Güneş tarlasının yanında belediye binalarının üzerine güneş panelleri yerleştireceklerini, ilçede yeni yapılacak binalara da güneş panelleri yerleştirilmesi konusunda müteahhitlerle görüşme yaptıklarını anlatan Akpınar, son olarak güneş enerjisinden yararlanan parklarla da kamuoyunda farkındalık yaratmaya çalışacaklarını ifade etti.

Güneşle anılan kent

Proje çalışmaları devam eden parkta bankların bulunduğu bölümün gölgelikleri üzerine yerleştirilecek panellerden üretilen enerjinin, bankların aydınlatılması, ısıtılması ve serinletilmesinde kullanılacağı bilgisini veren Akpınar, "Parkı kullanan vatandaşlar, bankların yanına konulacak prizlerden cep telefonunu, bilgisayarını şarj edebilecek. İlk parkı Nergis semtinde açacağız. Kademeli şekilde ilçedeki diğer parklarda da benzeri uygulamaları hayata geçireceğiz. Karşıyaka'yı güneş enerjisiyle anılan bir kent haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Dünya genelinde yerel yönetimlerin karbon salınımını azaltması için verdiği taahhütleri içeren Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne 2013 yılında imza atan Karşıyaka, karbon salınımını 2020 yılına kadar yüzde 35 azaltma taahhüdünde bulunmuştu. Bu kapsamda hayata geçirilen Güneş Tarlası Projesi'ne İzmir Kalkınma Ajansı 1 milyon liralık hibe sağlamıştı. İlçedeki belediye hizmet binası, Ziya Gökalp Kültür Merkezi ve Taypark tesislerinin enerji ihtiyacını karşılayan santralin büyütülmesiyle diğer tesislerin de enerjisinin karşılanması planlanıyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Düzeltme <br/>'İzmir'deki Güneş Tarlası Portekiz'e Örnek Oldu' Başlıklı Haberimizin İkinci... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement