Eskişehir: Tarım Ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Eskişehir'de - Son Dakika
Güncel

Eskişehir: Tarım Ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Eskişehir'de

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, kene hastalığının ortaya çıkmasıyla kuş gribi hastalığı sırasında yapılan kanatlı hayvan itlafının hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

22.07.2006 16:03

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, kene hastalığının ortaya çıkmasıyla kuş gribi hastalığı sırasında yapılan kanatlı hayvan itlafının hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Her yıl geleneksel olarak yapılan "3. Dometes Festivali'ne" katılmak üzere Eskişehir'in Sarıcakaya İlçesi'ne gelen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Kaymakam Abdülaziz Aydın'ı makamında ziyaret etti. Bakan Eker, burada yaptığı açıklamada, Sarıcakaya İlçesi'nde 71 aileye 500 metrekarelik toplam 35 bin 500 metrekare ve maliyeti 1 milyon YTL olan sera tahsis ettiklerini belirterek, "Kooperatifin üyelerinin tamamının bayan olması ayrı bir güzellik taşıyor. Kadın çiftçilerin ve işçilerin teşebbüslerini, yeterliliklerini, özelliklerini desteklemek ve geliştirmek anlamlı oluyor. Sarıcakaya, bütün yönüyle Türkiye'ye önek olacak bir yer" dedi.

Basın mensuplarının cevaplayan Bakan Eker, kuş gribi ile ilgili bir soru üzerine, şu anda Türkiye'de bir vaka olmadığını ifade ederek, "Ancak biz, Eylül 2005 tarihinden bu yana, kuş gribiyle mücadeleyle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Türkiye genelinde 14 bin köyde, kanatlı hayvanlar üzerinde kan örnekleri alarak kuş gribi taraması yaptık. Herhangi bir problem yok şu anda ancak bu, ileride hastalığın olmayacağı anlamına gelmesin. Kuş gribi ihtimaline karşı kendimizi sürekli hazır tutuyoruz. Eğitim çalışmalarımız, kontrollerimiz devam ediyor" cevabını verdi.

Eker, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili bir soruya ise, Tarım Bakanlığı olarak bütün Türkiye'de uygulanmak üzere bir proje hazırladıklarını belirterek, "Öncelikle hastalığın görüldüğü 23 ilde çalışmalara başladık. Diğer yandan, hastalığın hiç görülmediği illerde de çalışmalarımız sürecek. Bu çalışmalar arasında bütün hayvan barınaklarının ilaçlanması, hayvanların meraya çıkarken ve meradan dönerken keneye karşı ilaçlanması, bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın bu hastalıktan nasıl korunacağı, kene ile nasıl mücadele edileceği hakkında çeşitli çalışmalar var" diye konuştu.

Bakan Mehdi Eker, kuş gribi hastalığında hayvanların itlaf edilmesi sebebiyle kene hastalığının ortaya çıktığı iddialarını yalanlayarak şunları söyledi:

"Şu ana kadar böyle bir bilginin doğruluğu kanıtlanmadı. Hayvan itlafı ile kenenin bir ilişkisi yoktur. Hiç kanatlı hayvan itlafı yapmadığımız illerde kene hastalığı ortaya çıktı. Böyle bir şey gerçek ve doğru değildir. Tamamen spekülasyondur".

Hükümet olarak ilk defa sebzecilik alanında tohumculuğu geliştirmek üzere bir çalışma başlattıklarını kaydeden Bakan Eker, "Bitki ıslahı hakkında kanun çıkarttık. Ülkemizde tohum üretmek isteyenlerin önünü açtık. Ülkede iki yıldır sebze tohumları yetiştirmek üzere projeler uygulanıyor. Ülkenin sebze tohumculuğunda dışa bağımlılık gün geçtikçe azalıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eskişehir: Tarım Ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Eskişehir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement