Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Açıldı - Son Dakika
Güncel

Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Açıldı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi'nden görüntüler UNESCO Nezdinde T.C. Dai·mi· Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın açıklamaları Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ahmet Bakcan'ın açıklamaları "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Paris'te açıldı İlki Viyana'da açılan serginin ikincisi, Paris Frederic-Moisan Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu Büyükelçi Botsalı: "Sultan Abdülaziz'in gemilere, denize olan ilgi ve düşkünlüğü, muharebe resimleri konusundaki özel ilgi ve kabiliyeti açıkça görülüyor" "Abdülaziz Han, Osmanlı sultanları içerisinde, ilk ve son olarak Avrupa seyahatini gerçekleştirmiş olan sultanımız" Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle, Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) tarafından düzenlenen, "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi", Fransa'nın başkenti Paris'te açıldı.

27.04.2016 02:42

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi'nden görüntüler

UNESCO Nezdinde T.C. Dai·mi· Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın açıklamaları

Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ahmet Bakcan'ın açıklamaları "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Paris'te açıldı

İlki Viyana'da açılan serginin ikincisi, Paris Frederic-Moisan Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu

Büyükelçi Botsalı:

"Sultan Abdülaziz'in gemilere, denize olan ilgi ve düşkünlüğü, muharebe resimleri konusundaki özel ilgi ve kabiliyeti açıkça görülüyor"

"Abdülaziz Han, Osmanlı sultanları içerisinde, ilk ve son olarak Avrupa seyahatini gerçekleştirmiş olan sultanımız"

Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle, Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) tarafından düzenlenen, "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi", Fransa'nın başkenti Paris'te açıldı.

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in eskizleri ve bu eskizler temel alınarak oluşturulan yağlıboya tabloların yer aldığı serginin açılışı, Frederic-Moisan Galerisi'nde yapıldı.

UNESCO Nezdinde T.C. Dai·mi· Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı açılışta AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin Fransa'da sanatsever camiaya ve resim dalında bilirkişi olan kamu kanaat önderlerine hitap eden, başarılı bir sergi olduğunu söyledi.

Etkinliğin, Türkiye hakkında bilinmeyen konulardan birisini gün ışığına çıkardığını dile getiren Botsalı şöyle konuştu:

"Yunus Emre Enstitüsü'nün Paris'te yavaş yavaş temposunu yükseltmeye başladığını görüyoruz. Enstitü, Paris'te Türkiye'nin medarıiftiharı olmaya adaydır. Başka yerlerdeki başarılı uygulamalarını burada da devam ettireceklerine eminiz. Bu sergide, Sultan Abdülaziz'in gemilere, denize olan ilgi ve düşkünlüğü, muharebe resimleri konusundaki özel ilgi ve kabiliyeti buradaki detay çalışmaları ve kara kalem eskizlerinden açıkça görülüyor."

"Sanatta, ileri derecede profesyonel bakış açısına sahip bir kişi"

Paris Yunus Emre Enstitüsü müdürü Ahmet Bakcan ise, çok istisnai ve önemli bir sergi açıldığını, serginin Türkiye'nin tanınması açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Türk kültürünü Fransızlara anlatmak için çalıştıklarını belirten Bakcan, "Abdülaziz Han, Osmanlı sultanları içerisinde, ilk ve son olarak Avrupa seyahatini gerçekleştirmiş olan sultanımız. Bundan 149 yıl önce ilk defa Paris'e gelmiş, siyasi, sosyal, kültürel çevrelerle bizatihi ilişkiler kurmuş ve Paris'in sanatsal havasından da esinlenerek, İstanbul'a dönüşünde sarayda sanat atölyeleri kurduran, sanata çok önem veren, babası Abdülmecid gibi önemli şahsiyetlerden bir tanesi." dedi.

Bakcan, Sultan Abdülaziz'i Paris'te tekrar ağırladıklarını bildirerek, "Resimde, sanatta, müzikte ileri derecede profesyonel bakış açısına sahip bir kişi. Yapmış olduğu bütün eskizlerde, tavsiyelerinde, bir kültürel eleştirmen olarak, zamanın ünlü ressamlarına yol gösteren bir sultan. Bu çerçeveden eskizlere bakıldığı zaman, kendisinin bu işte ne kadar usta bir sanatkar olduğu görülüyor." ifadelerini kullandı.

UKSD başkanı Mustafa Hilmi Baş da serginin ilkini Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlediklerini aktararak, "Sultan Abdülaziz'in izinde, onun Avrupa seyahatinin devamı olarak, 3 ayaklı bir sergi projesinin 2. etabı bu. UKSD, bundan 6 yıl önce, bir grup akademisyen, sanatçı ve bürokrat tarafından kurulmuş bir oluşum. Derneğimizin amacı, ülkemizin uluslararası arenaya çıktığı bu günlerde, yumuşak bir güç olarak kültür ve sanat diplomasisi alanında faaliyette bulunmak. Bu bağlamda şimdiye kadar pek çok etkinliğe imza attık. Bu etkinliklerimizi ilerleyen dönemlerde daha da artırmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı sergi açılışına ayrıca, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği müsteşarı Ceyda Karakaya, UKSD'nin yönetim kurulu üyeleri ve Parisli sanatseverler katıldı.

Fransız diplomatların da katıldığı sergi açılışında, neyzen Kemal Karaöz, tanburi Özer Özel ve klasik kemençede Aslıhan Özel'den oluşan müzik grubu, Sultan Abdülaziz'in bestelerinden oluşan mini bir konser verdi.

Sultan Abdülaziz Han'ın 32 eskizinden oluşturulan resimlerin bulunduğu sergi, 7 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement