Gaziantep'te, 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'te, 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' Çalıştayı

Gaziantep\'te, \'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep\' Çalıştayı

Gaziantep'te, 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' çalıştayıGAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği tarafından Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' çalıştayı yapıldı.

23.09.2016 13:05

Gaziantep'te, 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' çalıştayı

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği tarafından Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' çalıştayı yapıldı.

Gaziantep Sanat Merkezi'nde başlayan çalıştaya; Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO Danışmanı Namık Döleneken, Gastronomi ve Turizm Derneği Genel sekreteri Mustafa Bayram ile davetliler katıldı.

Çalıştıyda konuşan Fatma Şahin, Gaziantep'in Gastronomi dalında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olma sürecini anlatarak, iyi bir ekip çalışmasıyla sonuca ulaştıklarını söyledi. Yaratıcı şehirler ağına girmek için yaklaşık 1.5 yıl teorik alt yapı oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Şahin şöyle konuştu: "Biz bugün güvenlik meselesi, dış politika, 350 bin Suriyeli mülteciyle meselesiyle uğraşırken kaderin bize verdiği güzel şeylerde var. Bu güzellikler içerisinde baktığımız zaman İpekyolu aslında bütün kültürler bira araya gelmişler ve bu ticaret yolunu, bir kalkınma yoluna, bir barış yoluna, bir zenginlik yoluna dönüştürmüşler. Bu bir araya gelmenin sonunda oluşan en önemli şeyde bizim mutfağımız. Büyükşehir belediye başkanı olduğumuz zamanlarda arkadaşlarımızla birlikte bunu konuşarak "bu farkındalığı nasıl uluslararası boyuta taşıyacağı '" dedik. Önümüze UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağındaki Gastronomi kısmı çıktı. Dünyayı gezip görüyoruz. Bir Fransız mutfağı, bir Çin mutfağı, Avrupa'nın her hangi bir mutfağı veya Orta Asya mutfağı bunların hepsine baktığımızda zenginlik ve lezzet bakımından hepsinden çok iddialı olduğumuzu görüyoruz. Fakat bunları yeterince dünyaya anlatabiliyor muyuz' Burada ciddi sorunumuz var. O zam biz, bu bize açılmış alanı doldurmak için "ne yapmamız gerekiyor?" diye arkadaşlarla birlikte büyük bir fedakarlıkla çalıştık. Günün içerisinde o kadar yüksek bir yoğunluk varken arkadaşlarımızın bunun üzerine büyük bir özveriyle çalıştı. Ama o gün için bunun çok büyük bir potansiyel olarak gördük ve yaklaşık teorik olarak bunun üzerinde çalıştık. Eğer dosya düzgün hazırlanmazsa, yemeğin hikayesi iyi anlatılmazsa, yemeğin içindeki farkı ve yemeğin neden daha lezzetli olduğunun hikayesini yetirince anlatamazsak, bir düğün yemeğimizin, bir bayram yemeğimizin hikayesini teorik olarak yeterince anlatamazsak, neden biz gastronomi şehirleri arasında dünyanın 8'incisi olalım? Bunun cevabı için çok iyi bir teorik altyapı gerekiyordu ve büyük bir gönüllülükle çalışarak gereken çalışmaları yaptık."

Namık Döleneken ise Gaziantep'in Türkiye'de ilk defa Yaratıcı Şehirler Ağı'nda yer aldığını belirterek, "Ağa girebilmek için iki şey lazım; sizin mevcut alt yapınız, varlıklarınız, değerleriniz ve birde bunu iyi anlatan Unesco formatında bir dosya hazırlamanız. Gaziantep şehrinde bu değerler var geçtiğimiz yıldan buyana listede Türkiye'yi temsil ediyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantep'te, 'Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement