Hdp 1 Kasım Seçimlerinin İptali İçin Ysk'ya Başvurdu (2) - Son Dakika
Güncel

Hdp 1 Kasım Seçimlerinin İptali İçin Ysk'ya Başvurdu (2)

Başvuru DİLEKÇESİNİ VERDİLER HDP tarafından YSK'ya sunulan başvuru dilekçesinde iddialar sıralanarak, "298 sayılı Yasanın 2'nci maddesine aykırı olarak gerçekleşen 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin, aynı Yasanın 130'uncu maddesi uyarınca yaptığımız bu olağanüstü başvuru üzerine Yüksek Seçim Kurulunca iptaline karar verilmesini dileriz" denildi.

16.11.2015 15:40

Başvuru DİLEKÇESİNİ VERDİLER

HDP tarafından YSK'ya sunulan başvuru dilekçesinde iddialar sıralanarak, "298 sayılı Yasanın 2'nci maddesine aykırı olarak gerçekleşen 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin, aynı Yasanın 130'uncu maddesi uyarınca yaptığımız bu olağanüstü başvuru üzerine Yüksek Seçim Kurulunca iptaline karar verilmesini dileriz" denildi.

Seçim süresince TRT'nin tarafsız yayın yapmadığı da kaydedilen açıklamada şu gövrüşler savunuldu:

"Anayasa ve yasaya göre tarafsız bir kamu yayıncısı olması gereken TRT kanalları, önceki seçim dönemlerinde olduğu gibi 1 Kasım genel seçimleri sürecinde de taraflı, tek yanlı yayınlarını ilke ve hukuk gözetmeksizin sürdürmüştür. Tüm vatandaşların vergisiyle finanse edilen TRT, iktidar partisi AKP'nin yayın kuruluşu gibi hareket etmiştir. TRT'nin seçim dönemi yayınlarıyla ilgili olarak zaten Yüksek Seçim Kurulu'nun birçok yaptırım kararı mevcut olup bu da tek yanlı, taraflı yayınları teyit etmektedir. TRT Haber Kanalı, seçim dönemi kapsamında olmasına rağmen AKP'nin 12 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirdiği kongresini 9 saat kesintisiz canlı olarak yayınlamış, iktidar partisinin yayın kuruluşu gibi hareket etmiştir. Bir kamu kurumu olan ve tüm yurttaşların vergisiyle finanse edilen TRT'nin 9 saat AKP kongresine canlı yayın süresi ayırması anayasa ve yasaların açıkça ihlalidir. Partimizin 1 Kasım 2015 genel seçimleriyle ilgili bildirgesini açıkladığı 2 Ekim 2015 tarihinde canlı yayın konuğu olarak alınan bir yazar, HDP'ye yönelik çok ağır itham ve ifadelerde bulunmuştur. Bu program Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından 'ihlal' olarak tespit edilmiştir. Ayrıca 12 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir söz programının katılımcısı HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a "vatan haini" ve "terörist" gibi çok ağır suçlama ve hakaretlerde bulunurken, kamu yayıncısı olması gereken TRT'nin moderatörü müdahalede bulunmayarak yayıncılık ilkelerini ve yasayı ihlal etmiştir."

'CUMHURBAŞKANININ TARAFLI TUTUMU'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafsızlık ilkesine aykırı davranışlarda bulunduğunun ileri sürüldüğü açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın, 16 Eylül- 31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği 27 değişik toplantı ve 3 canlı özel televizyon programında yaptığı konuşmalar, TRT ve özel televizyonlardan oluşan 12 ulusal kanalda, toplam 9 bin 109 dakika (152 saat) canlı olarak yayınlanmıştır. Bu sürenin sadece 1890 dakikasını (31,5 saat) TRT Kanallarındaki canlı yayın oluşturmaktadır. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, seçim sürecinde çeşitli başlıklar altında yapmış olduğu toplantılarda bir partinin lehine, diğer partilerin aleyhine olacak şekilde taraflı konuşmalar yapmış ve bu konuşmalar televizyon kanallarında canlı yayınlanmıştır. Sayın Erdoğan konuşmalarında 'tek parti iktidarı', '13 yıllık istikrar', '2023 hedefleri' gibi vurgularla AKP'yi, AKP'nin politikalarını işaret ederek, seçmen eğilimlerini bu istikamete yönlendirme çalışması yürütmüştür. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan neredeyse katıldığı her toplantıda partimizin aleyhine açıklamalarda bulunmuş, partimizi hedef göstermiş, bir biçimde partimize yönelik şiddet eylemleri ve saldırılar için zemin hazırlamıştır. Anayasaya göre tarafsız olması, siyasi partilere eşit mesafede durması gereken Sayın Cumhurbaşkanının taraflı tutumu seçim sonuçları üzerinde etkili olmuştur. HEDEFLERİNE ULAŞTILAR

Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakan başta olmak üzere seçim hükümetinin üyeleri yaptığı açıklamalarla partimizi açıkça hedef göstermiştir. Gözaltı ve tutuklamalarla partimiz seçim çalışması yürütemez, propaganda ve miting yapamaz hale getirilmek istenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakan başta olmak üzere seçim hükümetinin üyelerinin bu açıdan hedeflerine ulaştığı, ancak seçimlerin meşruluğuna gölge düşürdüğüne kuşku yoktur."

'İPTALİNE KARAR VERİLMESİNİ DİLERİZ'

Başvuru dilekçesinde,  "298 sayılı Yasanın 2'nci maddesine aykırı olarak gerçekleşen 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin, aynı Yasanın 130'uncu maddesi uyarınca yaptığımız bu olağanüstü başvuru üzerine Yüksek Seçim Kurulunca iptaline karar verilmesini dileriz" denildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp 1 Kasım Seçimlerinin İptali İçin Ysk'ya Başvurdu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement