Kalkınma Bakanı'ndan Rektörlere Öneri - Son Dakika
Güncel

Kalkınma Bakanı'ndan Rektörlere Öneri

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi'nin 2017 - 2018 akademik yılı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın katılımıyla açıldı.

13.10.2017 13:07

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi'nin 2017 - 2018 akademik yılı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın katılımıyla açıldı. Genç işsizlik sorununa değinen Bakan Elvan,

"Ben rektör olsam araştırma geliştirme de benim için çok önemli. Somut adımlar atmalıyız ama şuna bakardım; Üniversitemden mezun olan öğrencilerimin yüzde kaçını işe yerleştiriyorum. Yüzde kaçını iş arayan değil iş veren genç girişimci yapıyorum. Bunu sorardım en önemli kriter de bu olurdu" dedi. Katip Çelebi Üniversitesi salonunda yapılan üniversitenin 2017 - 2018 eğitim yılının açılışı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Akademik yılı açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı. Açılışta bir süre önce istifa eden eski Rektör Galip Akhan'ın da bulunması dikkat çekti. Törenin açılış konuşmasını Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç yaptı. Yedi yıl önce kurulmuş üniversitenin geleceğe doğru emin adımlarla yürüyeceğini söyleyip, "Bugün gelinen noktada 12 bin 600 civarında öğrencisi, 850 civarında akademik ve 500 civarında idari personel ile 13 fakülte, 3 enstitü ve üç yüksekokulu olan orta büyüklükte bir üniversite düzeyine erişmiştir. Bu noktada devraldığımız bayrağı daha ilerilere taşımak ve araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemek hepimizin ortak amacıdır. Henüz özellikle fiziki altyapı ve teknik donanımlar açısından kurulma süreci devam eden üniversitemiz bu dönemde göğsümüzü kabartan birçok başarıya da imza atmıştır" dedi. Araştırma hastanesinde Sağlık Bakanlığı ile olan ortaklaşa kullanımdan kaynaklanan sorunlar olduğunu da ifade eden Prof. Dr, Tokaç, "Bu konuda sağlık alanında yapmak istediğimiz pek çok çalışma temel olarak hizmeti esas alan bakanlık uygulamaları ile örtüşmeyince ilerleme kaydedemiyoruz. Ortaklaşa kullanım ekonomik olarak mantıklı gibi gözükse de sahadaki uygulamaları akademik mantıkla örtüşmemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla vurguladığı sanayide, teknolojide, sanatta ve düşüncede yerlileşmek ve millileşmek en temel vizyonumuzdur. Mesele ülkemiz olduğunda kalan her şeyi teferruat bilerek başta FETÖ terör örgütü olmak üzere her tür terör örgütü ile mücadele ana ilkemizdir. Son olarak çeşitli gerekçeler ile oluşturulmak istenen olumsuz algılardan kurtulmak için de bildiğimiz en iyi şeyi yapacağız. Çok çalışmak" dedi. Daha sonra kürsüye gelen Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Hoyladı da, üniversitede öğrencilerle ilgili bazı eksiklerin tamamlanmadığını, kampüs ortamında sosyal kültürel ortamların arttırmasını istedi.

"BEŞERİ SERMAYENİN NİTELİĞİ ARTTIRILMALI"

Konuşmasına Yahya Kemal'in 'kökü geçmişte olan geleceğim' sözüyle başlayan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, "Katip Çelebi Üniversitesi de genç olmasına rağmen kökü geçmişte olan ilim kuruluşlarından birisidir. Katip Çelebi sadece bilim adamı değil coğrafyacı değil tek başına bir üniversitedir. Eserlerini okuyanlar tek başına bir üniversiteden mezun olmaktan daha fazla birikim sahibi olurlar. Sizler büyük alimin mirasçıları olarak adını ondan alan üniversiteden hayata hazırlanıyorsunuz" dedi. Değerlerine sahip çıkmayan milletin geleceğini inşa edemeyeceğini de söyleyen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katip Çelebiyi tanımak biri ayrıcalıktır. Okumak ayrıcalıktır, izinden gitmek ayrıcalıktır. Bilgi temelli ekonomi her şeyin önüne geçti. Bilgiyi akılcı kullanacak yenilikçi ve kullandığı bilgiyi ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürecek insan gücü değerli bir kaynak haline geldi. Eğitimi politikaları kalkınmanın lokomotifi olacak beşeri sermaye açısından ön plana çıktı. Bu ekonomiyle istihdam arasında uyum da ayrıca üzerinde durulmalı. Türkiye hem iş gücü hem de eğitimle ilgili fırsatlar barındırmaktadır. Genç nüfusun artan eğitim fırsatlarını kullanarak iş gücünün fırsatlarını ekonomide yenilik arayışını sağlaması halinde rekabet hızı, büyümeyi attıracaktır. Birincisi istihdam oluşturma diğeri ise beşeri sermayenin niteliğinin arttırılmasıdır. İnsan gücümüzün niteliğini mutlaka artırılması gereken bizim de üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Beşeri sermayenin niteliğinde belirleyici olan yüksek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine gerekli olan yüksek öğretime önem arttırılmıştır. Üniversitelerin yüksek öğretime yoğun talebi karşılama dışında topluma fayda sağlayan araştırmalar yapmak hizmetleri üretmek, insana gücü yetiştirmek teknoloji üretmek gibi görevleri vardır. Üniversiteler toplumun öncü gücünü temsil etmektedir. Bilgiyi yönetmenin güçleştiği günümüzde üniversitenin de kendisini dönüştürmesi lazım. 2006 yılından itibaren devlet ve vakıf üniversitesi kuruldu. Sayısı 200'e yaklaştı. Yatırım ödenekleri önemli ölçüde arttırıldı. Yaşanan muazzam artışla birlikte kalite konusu ağırlık kazanmaya başladı."

"İHTİSASLAŞMAYI ÖNEMLİ HEDEF OLARAK GÖRÜYORUZ" Üniversitelerin önemli hedefinin bulunduğu bölgenin ekonomik, sosyal kalkınmasını sağlayan kurumlar olması gerektiğini de anlatan Bakan Elvan, "Bölgesinde ön plana çıkan sektörleri ülkemizde sayılı bir konuma yükselten kurumlar olabilir. Bölgesinde yaşanan sorunlara çözüm üreten kurumlar olabilir. İhtisaslaşmayı önemli hedef olarak görüyoruz. 2018 - 2020 orta vadeli programı açıkladık. Yurt içinde tasarrufları arttırmak, sanayide yapısal dönüşümü sağlamak, uluslararası piyasalarda rekabetçi hale gelmeyi temel önceliklerimiz haline getirdik. İş ve işgücü arasındaki beceri uyumu da üzerinde çalışacağımız alanlardan biri. Üniversitelerin ihtisaslaşmasını, kaliteyi arttırmaya yönelik planları orta vadeli plana ekledik" dedi. Öğrenci Başkanı'nın sosyal tesisi isteğiyle ilgili olarak ödenek çıkartıp gerekli adımlarını hemen atılmasını da isteyen Elvan, "Gençlerimize yetişmiş insan gücene milletimize güveniyoruz. Ülkemizin dört bir yanı sorun odağı var. Bir yandan terörle bir yandan coğrafyadaki gelişmelerle ilgili bir olduğumuz müddetçe bunları hepsini aşacak güçteyiz. Bilime daha fazla önem vereceğiz. Biz iş dünyamıza öğretim üyelerimize güveniyoruz. Hele hele girişimci ruhu güçlü olan öğrencilerimize güveniyoruz" dedi.

"İŞ DÜNYASI NİTELİKLİ ELEMAN ARIYOR, İŞSİZ GENRÇLER VAR"

İşsizlik konusuna da değinen Lütfü Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir taraftan iş dünyası nitelikli insan ararken onu bulamazken, diğer taraftan da işsiz gençlerimizi görüyoruz. OSB'leri ziyaret ediyorum. En önemli sorun işçi bulamıyoruz diyorlar. 'Üniversiteden mühendis olarak mezun oluyor ama maalesef biz mühendis olarak değerlendiremiyoruz. Bizim ihtiyacımızı giderecek vasıflarda değil' bunu söylüyor. Diğer taraftan iş arayan mühendis var. Demek ki burada problemimiz var. İş ile iş gücü arasındaki beceri uyumunu sağlamamız lazım. Üniversitelerin programlarını iş dünyasının istekleri doğrultusunda hazırlanması gerekir. Son derece esnek olması lazım. Ben rektör olsam araştırma geliştirme benim için çok önemli somut adımlar atmalıyız ama şuna bakardım; Üniversitemden mezun olan öğrencilerimin yüzde kaçını işe yerleştiriyorum. Yüzde kaçını iş arayan değil iş veren genç girişimci yapıyorum. Bunu sorardım en önemli kriter de bu olurdu. Gençler her şey sizin elinizde." - Yıldırım

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kalkınma Bakanı'ndan Rektörlere Öneri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement