Ladin Ormanları Dev Kabuk Böceği İstilası Altında - Son Dakika
Güncel

Ladin Ormanları Dev Kabuk Böceği İstilası Altında

Ladin Ormanları Dev Kabuk Böceği İstilası Altında

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hızla yayılan sekiz dişli dev kabuk böceği istila ettiği Ladin ormanlarının kurumasına yol açıyor.

07.01.2015 15:14

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hızla yayılan sekiz dişli dev kabuk böceği istila ettiği Ladin ormanlarının kurumasına yol açıyor. Böcekle mücadele için başlatılan çalışma kapsamında laboratuvar ortamında üretilen ve zararlı böceğin larva ve erginlerini yiyerek beslenen 'Rhizophagus grandis' böceği doğaya salındı.

Bölgede Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülen ve literatürde 'Ipstypographus' adıyla yer alan sekiz dişli dev kabuk böceği Ladin ormanlarını istila etti. Yayılışını hızla sürdüren böceğin en fazla görüldüğü alanların başında Kaçkar Dağları Milli Parkı geliyor. Milli park sahasındaki Çamlıhemşin ilçesi Yayla, Kale ve Meydan köyleri ile Kavron ve Amlakit yaylalarının eteklerindeki ladin ormanlarında kurumalar başladı. Ladin ağaçlarının tepe kısmının kısmen veya tamamen kızarıklaşmasıyla anlaşılan böcek zararları ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'nci Bölge Müdürlüğü ile Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü mücadele eylem planı başlattı.

ZARARLI BÖCEĞİ YİYEN BİR BAŞKA BÖCEK TÜRÜ ÜRETİLDİ

Sekiz dişli dev kabuk böceği ile ilgili mücadele kapsamında Kaçkar Dağları Milli park sahasına 80 adet 'Feromon' adı verilen tuzak yerleştirildi. Zararlı böceğin tek doğal düşmanı olduğu belirlenen 'Rhizophagus grandis' adlı böcek türü de, bölgedeki 4 ilde yer alan laboratuvarlarda üretilerek, 5 bin adedi ladin ormanlarına bırakıldı.

Kaçkar Dağları Milli Park Müdürü Sinan Aytan, böcekle mücadelenin yoğun bir şekilde süreceğini ifade etti. - Rize

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ladin Ormanları Dev Kabuk Böceği İstilası Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement