Seyfe Gölü'nde Flamingo Yavruları Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Seyfe Gölü'nde Flamingo Yavruları Heyecanı

Seyfe Gölü\'nde Flamingo Yavruları Heyecanı

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından ve göçmen kuşların uğrak yerlerinden Kırşehir'in Mucur İlçesi'ndeki Seyfe Gölü'nde flamingo yavrularının doğum heyecanı yaşanıyor.

21.04.2015 16:03

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından ve göçmen kuşların uğrak yerlerinden Kırşehir'in Mucur İlçesi'ndeki Seyfe Gölü'nde flamingo yavrularının doğum heyecanı yaşanıyor.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Makine Mühendisi Ömer Çetiner, Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin geçmiş yıllarda 187 kuş çeşidinin yaşadığı ve dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş çeşidinin barındığı önemli bir sulak alan olduğunu bildirdi. Çetiner, "Birinci derece Doğal Sit Alanı, Tabiatı Koruma Alanı ve Ramsar Sözleşmesi gibi koruma sınıfları ile de ayrı bir öneme sahip Seyfe Gölü'nde, mevsimsel hava şartları ve Seyfe Gölü'ndeki su seviyesine göre göçmen kuşlar da yuva yapıp yavru çıkarabiliyorlar. Flamingolar 15-45 santimetre yüksekliğindeki konik şeklindeki çamurdan yuvalara yumurta bırakırlar. Göl ortasında bu yuvaları görebiliyoruz. Ördek, angıt, çıkrıkçı, balıkçıl, martı gibi yerel kuşlarımızın yanında göçmen kuşların da üremelerini gölümüzde sürdürmeleri bizleri çok mutlu ediyor" dedi.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, göçmen kuşlardan flamingoların da göle geldiğini ve yuvalarını yaptığını, pek çok flamingo yavrusunun da burada dünyaya geldiğini belirterek, "Flamingo yavrularının ilk aşamada renkleri kahverengidir. Gelişmelerini sürdürdükçe beslenme ortamlarına göre kanat ve gövde renkleri şekillenir. Seyfe Gölü'nde tatlı su ile tuzlu suyun birleştiği noktadaki karides, artemia, kabuklu canlılar ve küçük balıklar Flamingoların tercih ettiği besinlerdir. Şu an Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde kahverenginden çıkmış siyah ve beyaz renklere sahip Flamingo yavrularını görebiliyoruz. Yedikleri besinlere göre bu yavruların kanatları renklenecek" diye konuştu.

Çetiner, Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ndeki ortamı güzelleştirip yaban hayvanlarına arzuladıkları bir ortam sunmak zorunda olduklarını da belirterek "Eğer bu şartları yerine getiremezsek hayat bizlere de kuşlarımıza da siyah-beyaz olarak kalır. Seyfe Gölü'nü besleyen Seyfe, Eski Doğanlı ve Malya pınarlarındaki baskıları ortadan kaldıralım veya minimuma indirelim. Seyfe Gölü'nde yapılan çalışmaları hızlandıralım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Seyfe Gölü'nde Flamingo Yavruları Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement