Şüpheli Adaylara Sınav Tekrarı - Son Dakika
Güncel

Şüpheli Adaylara Sınav Tekrarı

Şüpheli Adaylara Sınav Tekrarı

EĞİTİMDE birçok yenilik getiren 'Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, tüm öğrenci barınma hizmeti veren kurumların işyeri açma, çalışma ruhsatı ve denetimi bakanlık tarafından yapılacak.

27.05.2016 09:34

EĞİTİMDE birçok yenilik getiren 'Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, tüm öğrenci barınma hizmeti veren kurumların işyeri açma, çalışma ruhsatı ve denetimi bakanlık tarafından yapılacak. Mevzuata aykırı olanlar, bakanlık tarafından kapatılabilecek. Gerçeğe aykırı reklam ve ilan verilmesi veya reklam ve ilanlarda öğrenci resim ve bilgilerinin kullanılması, yönetmelik ve yönergelerde belirtilen hükümlere aykırı fiillerde bulunulması, mevzuata uygun olarak kapatılmaması, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine uymaması hallerinde asgari ücretin 20 katına kadar para cezası uygulanacak. Sınavlardan sonra incelenen sınav belgelerinde, elektronik kayıtlarda veya yapılan analizlerde olağandışı bulgulara rastlanması halinde adaylar, maliyeti ÖSYM tarafından karşılanmak üzere yönetim kurulu kararı ile "eşdeğer" sınava çağrılacak. Adayın sınavının geçerli sayılıp sayılmayacağına eşdeğer sınav sonuçlarına bakılarak Yönetim Kurulu karar verecek. Çağrıya rağmen eşdeğer sınava katılmayan adayın sınavı geçersiz sayılacak.

BİRÇOK SINAV KUŞKULU

Maddenin gerekçesinde, 2010'daki KPSS ve birçok sınavda bir kısım aday veya aday gruplarının sınav sonuçlarının kuşkulu bulunduğunun tespit edildiği hatırlatıldı. Tasarıya göre, MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılacak. Müfettişler ve müfettiş yardımcıları, eğitim uzmanı kadrolarına alınacak. Tasfiye edilen müfettişlerin yerine ise 781 yeni müfettiş alınacak. Eğitim uzmanı kadrolarına atananlar, 2015-2016 eğitim yılının sonuna kadar eski görevlerine devam edecek.

Üniversiteler zapturapt altına alınıyor

Prof. Dr. Tahsin Yeşildere (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı): Araştırmaların önü kolayca kesilir. İdare keyfi soruşturmalar açıp akademisyeni atabilir. Temel hak ve özgürlükleri, akademideki özgürlükleri zapturapt altına alıyor. Bu haliyle mahkemeye taşınabileceğini düşünüyorum.

Para cezası getirilmiş

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı): Önceden çeşitli kusurla ilgili 15 gün kapatma cezası eğitimin aksamaması için temmuzda uygulanıyordu. Okul kötü niyetliyse zararlı çıkmıyordu. Bu cezaların her biri tasarıda sayılmış, asgari ücretin beş ile 20 katı arasında para cezası getirilmiş.

Müfettişler mağdur olacak

Nihat Köse (Tüm Eğitim Müfettişleri Derneği (TEM-DER) Başkanı): 2 bin 500 civarında maarif müfettişi, eğitim uzmanı olarak merkeze alınıyor. Bunlardan 500'ü müfettiş olarak tekrar göreve başlayabilir. Ama nasıl seçilecekleri belirsiz. Kadrolaşma endişesi getiriyor. Tasfiye anlamını taşıyor. Davalar açılacak.

Yükseköğretim merkezileştiriliyor

Rıfat Sarıcaoğlu (Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı): Disiplin suçlamaları tek merkeze dayandırılıyor. YÖK Başkanı'na da önemli yetkiler veriliyor. Sistem gittikçe merkezileştiriliyor. Sadece üniversiteler disiplin soruşturması yapabiliyordu, tasarı geçerse YÖK de bunu yapabilecek. (Gülseven ÖZKAN/ İSTANBUL)

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Şüpheli Adaylara Sınav Tekrarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement